Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
(Sound of Hope Radio Network / Michael Anderson)

Αρχαία σοφά παραμύθια: Ο επισκέπτης του πλούσιου 

Τα αρχαία σοφά παραμύθια μας υπενθυμίζουν τις παραδόσεις μας και τις διεθνώς αναγνωρισμένες ηθικές μας αξίες. Ελπίζουμε οι ιστορίες και τα μηνύματα αυτής της σειράς να βοηθήσουν στην ανάταση της ψυχής και του μυαλού των αναγνωστών μας.

«Ο επισκέπτης του πλούσιου» είναι μια ιστορία που μας διδάσκει να κοιτάμε  πέρα από την εμφάνιση ενός ατόμου και να είμαστε καλοσυνάτοι σε όλους, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση.

Αυτή η ιστορία είναι μέρος μιας ειδικά αφιερωμένης παιδικής συλλογής ηχητικών ιστοριών και πρωτότυπων εικονογραφήσεων που συγκεντρώθηκε και παρήχθη το 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος «Ancient Tales of Wisdom» από το Ραδιοφωνικό Δίκτυο Sound of Hope.

Διαβάστε την παρακάτω και μεταφερθείτε σε έναν άλλον κόσμο!

Πριν από πολλά χρόνια, ζούσε σε μια χώρα μακρινή ένας πολύ σοφός βασιλιάς. Μια μέρα που ήταν έξω για ιππασία, πέρασε από ένα όμορφο σπίτι. «Ποιος μένει σε αυτό το σπίτι;» ρώτησε ο Βασιλιάς.

«Ω βασιλιά μου», απάντησε ο υπηρέτης, «ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας μένει εκεί. Κάθε μέρα κάνει τα πιο υπέροχα τραπέζια στους πλούσιους φίλους του».

«Και τι κάνει για τους φτωχούς;» ρώτησε ο βασιλιάς.

«Τίποτα», απάντησε ο υπηρέτης.

Την επόμενη μέρα, ο βασιλιάς ντύθηκε με παλιά κουρελιασμένα ρούχα και πήγε στο σπίτι του πλούσιου. Ο πλούσιος βγήκε στην πόρτα. «Μεγαλειότατε», είπε ο βασιλιάς, υποκλινόμενος, «προσευχήσου για μένα, δώσε μου λίγο φαγητό και άσε με να ξεκουραστώ στο όμορφο σπίτι σου. Είμαι πεινασμένος και κουρασμένος».

«Φύγε από εδώ», είπε ο πλούσιος με δυνατή και θυμωμένη φωνή. «Φύγε, αλλιώς θα φωνάξω τους υπηρέτες μου να σε δείρουν. Δεν θα έχω ζητιάνους στο σπίτι μου».

Ο βασιλιάς έφυγε  λυπημένος.

Την επόμενη μέρα, ντύθηκε πάλι με τα παλιά κουρελιασμένα ρούχα. Αλλά σκεπάστηκε  με έναν όμορφο μεταξωτό μανδύα στολισμένο με χρυσό και κοσμήματα. Έπειτα, πήγε ξανά στο σπίτι του πλούσιου.

Όπως πριν, ο πλούσιος βγήκε στην πόρτα. Μόλις όμως είδε τον ξένο με τον πλούσιο μανδύα, βιάστηκε να τον συναντήσει. Πιάνοντας τον άγνωστο από το μπράτσο, τον οδήγησε στο σπίτι του και σύντομα απλώθηκε μπροστά του ένα υπέροχο δείπνο. «Φάε, φίλε μου», είπε. «Είναι μεγάλη μου χαρά να έχω έναν τέτοιο καλεσμένο στο σπίτι μου».

Ο βασιλιάς πήρε λίγο από το πλούσιο φαγητό και το έσπασε σε μικρά κομματάκια. Αλλά αντί να φάει κάποιο από αυτά, το έβαλε στις πτυχές του πλούσιου μανδύα του.

«Γιατί δεν τρως το φαγητό σου;» ρώτησε ο πλούσιος. «Γιατί το βάζεις στον μανδύα σου;»

«Επειδή εσύ ταΐζεις τον μανδύα μου και όχι εμένα», είπε ο βασιλιάς. «Χθες, ήρθα κοντά σου ντυμένος σαν φτωχός και με έδιωξες. Σήμερα, επειδή έχω αυτόν τον φίνο μανδύα, μου κάνεις το τραπέζι. Αλλά σήμερα είμαι ο ίδιος με χθες: εξακολουθώ να είμαι ο βασιλιάς σου».

«Συγχώρεσε με! Συγχώρεσέ με, Βασιλιά μου!» φώναξε ο πλούσιος. «Ήμουν περήφανος και εγωιστής. Αλλά από σήμερα, κανένα φτωχό δεν θα διώξω από την πόρτα μου. Μου έμαθες ότι ένας άντρας είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα ρούχα του».

Διαβάστε επίσης 

Αρχαία Σοφά παραμύθια : Ο ανεκτίμητος θησαυρός

Αρχαία Σοφά παραμύθια : Η εμπιστοσύνη του αετού 

Αυτό το παραμύθι, «Ο επισκέπτης του πλούσιου», επανεκτυπώθηκε με άδεια από το Ancient Tales of Wisdom (Αρχαία σοφά παραμύθια) που δημοσιεύτηκε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Sound of Hope. Η ακρόαση και οι εικονογραφήσεις είναι από το ραδιοφωνικό δίκτυο Sound of Hope. Πνευματικά δικαιώματα © 2012.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε