Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
(Sound of Hope Radio /Michael Anderson)

Αρχαία σοφά παραμύθια: Ο ανεκτίμητος θησαυρός

Τα αρχαία σοφά παραμύθια μας θυμίζουν τις παραδόσεις και τις ηθικές αξίες που έχουν αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο.

Τα αρχαία σοφά παραμύθια μας θυμίζουν τις παραδόσεις και τις ηθικές αξίες που έχουν αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι οι ιστορίες και τα μηνύματα αυτής της σειράς θα βοηθήσουν να ανοίξουν οι καρδιές και το μυαλό των αναγνωστών μας.

«Ο ανεκτίμητος θησαυρός» είναι μια ιστορία για το πώς η αξία της ανιδιοτέλειας φέρνει ανταμοιβές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχει θυσιάσει κάποιος για τους άλλους.

Αυτό το παραμύθι είναι μέρος μιας ειδικά αφιερωμένης παιδικής συλλογής ηχητικών ιστοριών και πρωτότυπων εικονογραφήσεων που δημιουργήθηκε και συντάχθηκε το 2012 ως μέρος του προγράμματος «Αρχαία σοφά παραμύθια» από το ραδιοφωνικό δίκτυο Sound of Hope.

Διαβάστε την παρακάτω ιστορία και μεταφερθείτε σε έναν άλλον κόσμο!

(Sound of Hope Radio /Michael Anderson)

Πολύ καιρό πριν, ένας μεγάλος λιμός εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία. Κάποια χρονιά, σε μια μικρή πόλη, ένας πλούσιος κάλεσε 20 φτωχά παιδιά στο σπίτι του και τους είπε: «Ο καθένας από εσάς μπορεί να πάρει ένα ψωμί από το καλάθι μου. Και από εδώ και πέρα, κάθε μέρα την ίδια ώρα, μπορείτε να έρθετε εδώ και να πάρετε ένα καρβέλι ψωμί μέχρι να τελειώσει ο λιμός».

Το καλάθι είχε πολλά ψωμιά διαφορετικών μεγεθών. Τα παιδιά άρπαξαν γρήγορα το καλάθι και τσακώθηκαν για τα μεγαλύτερα ψωμιά. Αφού πήραν ο καθένας τους ένα καρβέλι στα χέρια του, έτρεξαν χωρίς καν να πουν ένα «ευχαριστώ» στον πλούσιο, εκτός από ένα κοριτσάκι. Ήταν ένα φτωχό κορίτσι ντυμένο με καθαρά ρούχα, ονόματι Φράνσις, που στεκόταν ντροπαλά στο πλάι.

Η Φράνσις περίμενε όλοι να τελειώσουν με την επιλογή του ψωμιού τους πριν πάρει το τελευταίο και το μικρότερο. Ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη και πήγε σπίτι.

Τη δεύτερη μέρα, όλα τα παιδιά έκαναν το ίδιο πράγμα που έκαναν την προηγούμενη μέρα. Έδειξαν την προθυμία τους να πάρουν το ψωμί σαν πεινασμένοι λύκοι που προσπαθούν να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερο φαγητό. Και πάλι, η φτωχή Φράνσις πήρε το μικρότερο καρβέλι, το οποίο δεν είχε ούτε το μισό μέγεθος από τα άλλα. Όπως και την προηγούμενη μέρα, πήρε το ψωμί στο σπίτι για να μοιραστεί με την μητέρα της. Μόνο που αυτή τη φορά, πολλά λαμπερά ασημένια νομίσματα έπεσαν από το ψωμί.

Η μητέρα της ήταν πολύ έκπληκτη και μπερδεμένη και είπε στην Φράνσις: «Παρακαλώ επιστρέψτε αυτά τα χρήματα αμέσως σε αυτόν που σου δίνει το ψωμί, γιατί αυτά τα νομίσματα πρέπει να έχουν πέσει στο μείγμα ψωμιού κατά λάθος».

Έτσι η Φράνσις πήγε τα χρήματα πίσω αμέσως. Αλλά ο κύριος είπε: «Δεν είναι λάθος που βρήκες τα χρήματα στο μικρότερο ψωμί, τα έβαλα εγώ επίτηδες. Έβαλα τα χρήματα στο μικρότερο καρβέλι γιατί ήθελα να σε ανταμείψω, παιδί μου. Να ξέρεις πάντα μικρή μου, ότι ένα άτομο που θα πάρει το μικρότερο κομμάτι ψωμί αντί να παλέψει για το μεγαλύτερο κομμάτι θα κερδίσει ευλογίες με άλλους τρόπους: πολύ καλύτερα πράγματα από τα ασημένια νομίσματα που έβαλα στο ψωμί».

Και έτσι, η Φράνσις έμαθε ότι η αξία της ανιδιοτέλειας είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Είναι επίσης ένα διακριτικό χαρακτηριστικό της ευγενικής και ενάρετης καρδιάς ενός ατόμου ή της φύσης του νου του.  Ένα ανιδιοτελές άτομο είναι βέβαιο ότι θα έχει άλλα τιμητικά χαρακτηριστικά και θα θαυμάζεται για την ευγενική του συμπεριφορά, θα κερδίζει σεβασμό και εμπιστοσύνη από τους άλλους, και ως ανταμοιβή για αυτές τις ηθικές ιδιότητές του, ένα τέτοιο ευγενικό άτομο θα ζήσει σίγουρα μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία παραμύθια σοφίας: Η εμπιστοσύνη ενός αετού

Αυτό το παραμύθι, “ο ανεκτίμητος θησαυρός”, επανεκτυπώθηκε με άδεια από το Ancient Tales of Wisdom (Αρχαία σοφά παραμύθια) που δημοσιεύτηκε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Sound of Hope. Η ακρόαση και οι εικονογραφήσεις είναι από το ραδιοφωνικό δίκτυο Sound of Hope. Πνευματικά δικαιώματα © 2012. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε