Σάββατο, 20 Δεκ, 2025
Οι σημαίες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Πρώτη εμπορική συναλλαγή μεταξύ των δύο χωρών ύστερα από τρεις δεκαετίες πολέμων

Αζέρικα καύσιμα εισήλθαν στην Αρμενία, στην πρώτη εμπορική συναλλαγή ύστερα από πάνω από τρεις δεκαετίες πολέμων μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Αρμενίας, χαιρετίζοντας το γεγονός ως ένα ιστορικό βήμα προς την επίλυση αυτής της σύγκρουσης.

Ένα τρένο που μετέφερε 1.300 τόνους βενζίνης παραγωγής Αζερμπαϊτζάν έφτασε στην Αρμενία μέσω Γεωργίας, δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Γκεβόργκ Παπογιάν.

«Αυτή είναι πιθανώς η πρώτη εμπορική και οικονομική συναλλαγή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο από τότε που εγκαθιδρύθηκε η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και από την ανεξαρτησία τους» στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έγραψε ο Παπογιάν στο Facebook.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες συγκρούστηκαν δύο φορές για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν το Μπακού ανακτήσει τον έλεγχο του αυτονομιστικού θύλακα το 2023, πυροδοτώντας την έξοδο 100.000 Αρμενίων που ζούσαν εκεί.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν τον Μάρτιο στο κείμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και υπέγραψαν τον Αύγουστο ένα σχέδιο συμφωνίας στην Ουάσιγκτον υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτό το σχέδιο συμφωνίας, και οι δύο χώρες δεσμεύονται να «σταματήσουν οριστικά κάθε σύγκρουση».

Τον Οκτώβριο, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ ήρε όλους τους περιορισμούς στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων προς την Αρμενία.

Η αρμενική κυβέρνηση χαιρέτισε αυτή τη συμφωνία ως «σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία».

ΓΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε