Παρασκευή, 23 Ιαν, 2026
Ημερίδα εκπαίδευσης στον χειρισμό drone οργάνωσε μια ουκρανική παραστρατιωτική ομάδα ονόματι TSEL, της περιοχής Λβιβ. Ουκρανία, 22 Φεβρουαρίου 2023. (Sean Gallup/Getty Images)

Ζελένσκι: Συνεργασία Ουκρανίας–Πολωνίας για ανάπτυξη άμυνας κατά των drone

Η Ουκρανία μπορεί να βοηθήσει την Πολωνία να αναπτύξει τεχνολογία κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελέσνκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Βαρσοβία, καθώς ο ίδιος και ο Πολωνός ομόλογος του, Κάρολ Ναβρότσκι, τόνισαν την κοινή θέση των χωρών τους σε θέματα ασφαλείας.

Η Πολωνία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, αλλά με την εχθρότητα απέναντι στους μετανάστες να αυξάνεται στην Πολωνία και τα ακροδεξιά κόμματα να λένε ότι η Βαρσοβία ξεπέρασε τα όρια στην υποστήριξη του Κιέβου, οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων έχουν οξυνθεί.

«Η Ουκρανία προτείνει στην Πολωνία διαβουλεύσεις σχετικά με την άμυνα απέναντι σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη», είπε ο Ζελέσνκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Γνωρίζουμε πώς να αμυνθούμε απέναντι σε κάθε τύπο ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον των γειτόνων μας, εναντίον της Πολωνίας και άλλων εθνών». Επιπλέον, πρότεινε ότι το Κίεβο μπορεί να προσφέρει συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, προσθέτοντας ότι προσκάλεσε τον Ναβρότσκι να επισκεφθεί την Ουκρανία για να δει τις δυνατότητες της χώρας στον αμυντικό τομέα.

Η ανάπτυξη της άμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει γίνει κύρια προτεραιότητα για τις χώρες της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή είκοσι περίπου μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο και ένα κύμα επιπλέον ανάλογων περιστατικών σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Δανία και η Γερμανία.

Τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι Ουκρανοί στρατιώτες και μηχανικοί θα εκπαιδεύσουν Πολωνούς συναδέλφους τους σε μια κοινή ομάδα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Ναβρότσκι είπε ότι η επίσκεψη του Ζελένσκι δείχνει την κοινή θέση της Ουκρανίας και της Πολωνίας στα ζητήματα ασφαλείας και ότι πιστεύει πως η Βαρσοβία θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει μια ανταλλαγή μαχητικών αεροσκαφών Mig-29 με τεχνολογία κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία.

Μ. Μεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε