Παρασκευή, 02 Δεκ, 2022
Το Κτήριο Τέιμς, έδρα της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MI5) στο Λονδίνο, Οκτώβριος 2015. (Peter Nicholls/Reuters)

Άρθρο: Η Βρετανία απέλασε 3 Κινέζους κατασκόπους που παρουσιάζονταν ως δημοσιογράφοι

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέλασε τρεις Κινέζους κατασκόπους που παρουσιάζονταν ως δημοσιογράφοι, σύμφωνα με άρθρο της Telegraph που αναφέρει ανώνυμο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Το άρθρο έρχεται μια μέρα αφότου ο ελεγκτικός φορέας μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ofcom, ακύρωσε την άδεια ενός κινεζικού τηλεοπτικού δικτύου, και αμέσως μετά το Πεκίνο κατέθεσε μήνυση για το ρεπορτάζ του BBC για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), επίσης γνωστό ως νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το άρθρο της Telegraph, μια ανώτερη πηγή στην κυβέρνηση είπε πως τρεις κατάσκοποι δούλευαν σε τρείς διαφορετικές κινεζικές υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν.

Αναγκάστηκαν από την κυβέρνηση να επιστρέψουν στην Κίνα αφότου η MI5 αποκάλυψε τις πραγματικές τους ταυτότητες και ότι ήταν αστυνομικοί συλλογής πληροφοριών για το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας του Πεκίνου, σύμφωνα με την Telegraph.

H Epoch Times δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του άρθρου. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Δεν είναι σαφές πότε οι κατάσκοποι απελάθηκαν.

Ανησυχίες για επιρροή και κατασκοπεία του ΚΚΚ στην Βρετανία αυξάνονται τα πρόσφατα χρόνια, ειδικά μεταξύ κάποιων μη ισχυρών συντηρητικών Βρετανών βουλευτών.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει νόμους περί κατασκοπείας στο τέλος της άνοιξης.

Ο ελεγκτικός φορέας ΜΜΕ Ofcom ανακάλεσε την Πέμπτη την άδεια του China Global Television Network (CGTN) επειδή ο σταθμός «ελέγχεται από ένα σώμα το οποίο τελικά ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Οι νόμοι περί αναμετάδοσης της Βρετανίας δεν επιτρέπουν έκδοση άδειας για μέσα που ελέγχονται από πολιτικά σώματα.

Εντός ωρών, αξιωματούχοι του Πεκίνου κατέθεσαν μήνυση κατά του BBC, κατηγορώντας το για «ψευδείς ειδήσεις» στο ρεπορτάζ του για το πως το ΚΚΚ είχε αποκρύψει την πανδημία και την προέλευση του ιού του ΚΚΚ.

Και την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, καταδίκασε την απόφαση του Ofcom ως «πολιτικοποίηση του ζητήματος σε ένα τεχνικό σημείο» και προειδοποίησε ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να δώσει μια «απαραίτητη απάντηση».

Σύμφωνα με την ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Safeguard Defenders, το CGTN και το αντίστοιχο κανάλι του στην Κινεζική CCTV έχουν, σε πολυάριθμες περιπτώσεις, αναμεταδώσει υλικό «εξαναγκασμένων απολογιών» από άτομα που κρατούνταν από το κράτος και βρίσκονταν υπό πίεση. Η ΜΚΟ είπε ότι η αναμετάδοση αυτού του υλικού ισοδυναμεί με «εν γνώσει και ηθελημένη στρέβλωση των γεγονότων και καθαρά ψεύδη», που παραβιάζουν τους κανόνες του Ofcom περί αμεροληψίας και εγκυρότητας.

Ο πρώην Βρετανός δημοσιογράφος Πήτερ Χάμφρεϋ, ένα από τα τέσσερα θύματα εξαναγκασμένων απολογιών που αντιπροσωπεύει η ΜΚΟ, είπε την Πέμπτη στην Epoch Times ότι η «άνευ προηγουμένου» κίνηση του Ofcom ήταν «μια στιγμή θριάμβου».

Ο Χάμφρεϋ, που διεύθυνε μια εταιρεία ελέγχου μεγάλων εταιρειών στην Κίνα, βρέθηκε υπό κράτηση από το ΚΚΚ με ισχυρισμούς ότι αγόρασε και πούλησε προσωπικά δεδομένα, ισχυρισμούς που ο ίδιος αρνείται. Είπε ότι η κινεζική κρατική αστυνομία τον έσυρε, τον έδεσε σε μια μεταλλική καρέκλα μέσα σε ένα μικρό κλουβί, και τον ανάγκασε να διαβάσει από ένα έτοιμο κείμενο για να «μαρτυρήσει το έγκλημά του».

Ο Πήτερ Χάμφρεϋ, πρώην σύμβουλος και δημοσιογράφος που φυλακίστηκε στην Κίνα για δύο χρόνια, μιλά στο NTD στην Αγγλία. (Στιγμιότυπο οθόνης/NTD)

 

«Βλέποντας την άδεια να ανακαλείται σήμερα είναι μια στιγμή θριάμβου, όχι μόνο για εμένα, αλλά επίσης για όλα τα άλλα θύματα αυτού του είδους κακοποίησης», είπε ο Χάμφρεϋ. «Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο της δικτατορίας του Πεκίνου.»

Είπε ότι ο Ofcom έχει περισσότερες δράσεις κατά του CGTN στο μέλλον.

«Υπάρχουν ακόμα κυρώσεις που αναμένονται σχετικά με την προσωπική μου μήνυση κατά του CGTN, και με τις μηνύσεις των Σάιμον Τσενγκ και Άντζελα Γκουί, οι οποίες θα δουν πολύ, πολύ σύντομα μια τελική απόφαση», είπε.

Από τον Simon Veazey.
Οι Λίλυ Τζόου, Τζον Σμίθις και Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε