Ένας πρώην αξιωματικός της CIA και ειδικός σε θέματα πυρηνικών όπλων επέκρινε διαδοχικούς Αμερικανούς και Βρετανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, επειδή πιστεύουν στο μάντρα «οι πυρηνικοί πόλεμοι δεν μπορούν ποτέ να κερδηθούν και δεν πρέπει να γίνουν» και επιτρέπουν στη Ρωσία και την Κίνα να αποκτήσουν ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Δύσης.
Ο Πίτερ Βίνσεντ Πράι, διευθυντής της Task Force on National and Homeland Security (Ειδική ομάδα για την Εθνική και Εσωτερική ασφάλεια), δήλωσε στην Epoch Times: «Αυτή είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στιγμές που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στην εποχή των πυρηνικών πυραύλων».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ορισμένα από τα πολεμοχαρή σχόλια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αναβιώσει το φάντασμα ενός πυρηνικού πολέμου που θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα δημοσιεύθηκε μια λευκή βίβλος (pdf), η οποία συνιστούσε στη βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε ταινίες ενημέρωσης του κοινού -όπως η σειρά «Protect and Survive» (Προστατέψτε και επιβιώστε), που γυρίστηκε τη δεκαετία του 1970- για να προετοιμάσει τον πληθυσμό για το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης.
Με αφορμή τη λευκή βίβλο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ δήλωσε: «Ίσως, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ρωσικά στρατεύματα να επιτίθενται σε πυρηνικούς σταθμούς και τον Πούτιν να απειλεί με πυρηνική επίθεση, είναι επίκαιρο να επανεξετάσουμε την ανθεκτικότητά μας σε πυρηνικά ατυχήματα και επιθέσεις».
Ο Πράι είπε ότι η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε επειδή δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, αλλά είπε ότι τη δεκαετία του 1990 και ακόμη και μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία το 2000, πάρα πολλοί πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας υπέθεσαν ότι η απειλή πυρηνικού πολέμου ήταν παρελθόν και μείωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες, ακόμη και όταν η Ρωσία επανεξοπλίστηκε και η Κίνα δημιούργησε ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο.
Η «αφελής» Δύση δέχεται τα επίσημα ρωσικά και κινεζικά στοιχεία
Επισήμως η Κίνα δαπανά 293 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τον στρατό της και η Ρωσία μόνο 66 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανά το Πεντάγωνο, αλλά ο Πράι δήλωσε ότι η πραγματικότητα ήταν ότι η Κίνα είχε υπερκαλύψει τις αμερικανικές δαπάνες και η Ρωσία είχε υποτιμήσει μαζικά το πόσο είχε δαπανήσει και οι «αφελείς» δυτικοί πολιτικοί το είχαν πιστέψει.
Είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα υπερτερούν πλέον της Δύσης κατά 10 προς 1 σε τακτικά πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε: «Όλοι οι πυρηνικοί τους πύραυλοι είναι ολοκαίνουργιοι, ενώ οι δικοί μας είναι 30 ετών».
Αλλά ο Τιμ Ρίπλεϊ, αμυντικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Little Green Men: The Inside Story of Russia’s New Military Power» (Μικροί Πράσινοι Άνδρες: Η Εσωτερική Ιστορία της Νέας Στρατιωτικής Δύναμης της Ρωσίας), δήλωσε στην Epoch Times: «Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα προς τον Αρμαγεδδώνα. Βρισκόμαστε τώρα στο ίδιο επίπεδο κινδύνου; Πιθανώς όχι».
Ο Ρίπλεϊ δήλωσε: «Υπήρξε πολλή ρητορική, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη στην πραγματικότητα την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Για τόση ρητορική που έρχεται από τη Ρωσία, τα πυρηνικά πλοία και υποβρύχια της περνούν πάρα πολύ χρόνο στο λιμάνι».
Είπε όμως ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ενέχει μεγάλο κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.
Ο Ρίπλεϊ είπε: «Σίγουρα υπάρχουν ρωσικά πυρηνικά όπλα σε αεροπορικές βάσεις και λιμάνια κοντά στην Ουκρανία και η Ουκρανία έχει επιτεθεί σε αρκετά από αυτά με πυραύλους, οπότε υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος. Όχι απαραίτητα μια Χιροσίμα, αλλά σίγουρα ένα που να προκαλεί πυρηνική ρύπανση».
Είναι λοιπόν οι πολιτικοί ηγέτες έτοιμοι για πυρηνική σύγκρουση και κατανοούν τις πολύπλοκες αποχρώσεις της στρατιωτικής στρατηγικής;
Η πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Βρετανία διατηρεί εδώ και καιρό μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» όσον αφορά τα πυρηνικά της όπλα.
Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια πολιτική «όχι πρώτου πλήγματος», που σημαίνει ότι η Βρετανία θα εξαπέλυε πυρηνικά όπλα μόνο αν δεχόταν η ίδια πυρηνική επίθεση.
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην κυβερνητικός σύμβουλος που τώρα έχει γίνει ένας από τους επικριτές του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, έγραψε πρόσφατα για το θέμα.
Είπε: «Ο COVID έδειξε πώς οι ηγέτες μπορούν να σκοντάψουν στην καταστροφή επειδή έχουν συναντήσεις που βασίζονται σε μεγάλες υποθέσεις που δεν έχουν ποτέ πραγματικά μελετηθεί και αμφισβητηθεί».
Ο Κάμινγκς δήλωσε επίσης ότι άρχισε να ρωτάει κυβερνητικούς αξιωματούχους το 2020 σχετικά με την πυρηνική στρατηγική σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά δήλωσε: «Δεν μπορεί εύκολα να συζητηθεί δημόσια».
Ο Πράι δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Κάμινγκς ότι η Βρετανία φαίνεται απροετοίμαστη και ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να περιορίσει την πολεμική ρητορική του για την Ουκρανία.
Ο Ρίπλεϊ είπε ότι το 1991, η Βρετανία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απείλησε να «ρίξει πυρηνικά» στο Ιράκ αν ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα εναντίον των συμμαχικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κουβέιτ και είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αυξήσει την πιθανότητα ορισμένων σεναρίων βάσει των οποίων η Βρετανία θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους στη Ρωσία.
«Εάν η Ουκρανία κατακλυζόταν και υπήρχαν βρετανικά στρατεύματα στην Πολωνία ή την Εσθονία, αυτό είναι ένα παράδειγμα όπου θα μπορούσε να εμφανιστεί μια απειλή. Αν οι Ρώσοι ρίξουν πυρηνικά σε ένα βρετανικό τάγμα στην Εσθονία και εμείς ρίξουμε πυρηνικά στα στρατεύματά τους στην Ουκρανία, τι θα συμβεί στη συνέχεια; Θα βομβαρδίσουν ένα από τα αεροπλανοφόρα μας στα ανοικτά της Νορβηγίας; Αν οποιαδήποτε πλευρά ρίξει πυρηνικά στο έδαφος της άλλης, τότε αυτό είναι το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο Ρίπλεϊ.
Είπε όμως ότι τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ γνωρίζουν τα «διλήμματα κλιμάκωσης» και ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί η σύγκρουση στην Ουκρανία να εξελιχθεί σε ευρύτερο πόλεμο, πόσο μάλλον σε πυρηνική λαίλαπα.
«Η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν τον πυρηνικό πόλεμο»
Ο Πράι δεν είναι τόσο σίγουρος. Ο ίδιος δήλωσε: «Η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν [έναν πυρηνικό πόλεμο]. Εμείς έχουμε κάνει πλύση εγκεφάλου στον εαυτό μας ότι δεν μπορείς να κερδίσεις έναν πυρηνικό πόλεμο … αλλά αυτοί δεν το πιστεύουν αυτό, όχι όταν κοιτάς λεπτομερώς το στρατιωτικό τους δόγμα, κοιτάς τις ασκήσεις τους, κοιτάς τη στάση τους. Αυτό είναι που εμπιστεύεσαι, όχι αυτά που λένε».
Ο Πράι είπε ότι η Ρωσία πιστεύει ότι με τους τελευταίους υπερηχητικούς πυρηνικούς πυραύλους της θα μπορούσε να εξουδετερώσει τα σιλό διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ και τελικά να νικήσει τη Δύση σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Επισήμανε τα εκατοντάδες βαθιά υπόγεια καταφύγια που διαθέτει η Ρωσία για τη στρατιωτική και πολιτική της ελίτ και είπε ότι πραγματοποίησαν άσκηση πυρηνικής επίθεσης το 2016, στην οποία κατέφυγαν 40 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο Κάμινγκς έθεσε επίσης την ιδέα της κατασκευής υπόγειων καταφυγίων: «Δεδομένου του αναπόφευκτου των μελλοντικών πανδημιών και της αθροιστικής πιθανότητας επιθέσεων με όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) που αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου (χωρίς δραματικές πολιτικές αλλαγές), θα πρέπει να επενδύσουμε σε νέες δομές πολιτικής άμυνας; Για παράδειγμα, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την κατασκευή καταφυγίων που θα μπορούσαν να λειτουργούν για πανδημίες και πυρηνικές επιθέσεις, με ανεξάρτητο δίκτυο ενέργειας και ανακυκλωμένο αέρα;».
Ο Ρίπλει είπε ότι η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ελβετία κατασκεύασαν καταφύγια κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως μέρος των κανονικών προγραμμάτων στέγασης, αλλά είπε ότι θα ήταν «πρωτοφανώς δαπανηρό» για τη Βρετανία να ξεκινήσει τώρα ένα τέτοιο έργο.
Πολιτική αντίσταση στην αναβάθμιση των πυρηνικών όπλων
Ενώ η Ρωσία και η Κίνα έχουν επενδύσει σε μια νέα γενιά πυρηνικών όπλων, οι πολιτικοί στις χώρες του ΝΑΤΟ αγωνίζονται να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ανάγκη ενημέρωσης των όπλων τους.
Το 1980, λίγο μετά την αποκάλυψη από το BBC της ύπαρξης των ταινιών «Protect and Survive», η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή ενός νέου ανεξάρτητου πυρηνικού αποτρεπτικού συστήματος, του Trident, το οποίο θα αντικαθιστούσε το Polaris, το υποβρύχιο σύστημα που λειτουργούσε από το 1968.
Το Trident τέθηκε σε λειτουργία το 1994, αλλά ο Ρίπλεϊ δήλωσε: «Η Θάτσερ άρχισε να το κατασκευάζει, αλλά ο Ψυχρός Πόλεμος είχε τελειώσει μέχρι να ετοιμαστεί. Τώρα το Βασιλικό Ναυτικό αντικαθιστά τα υποβρύχια Vanguard με μια νέα κατηγορία υποβρυχίων Dreadnought, αλλά θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πυραύλους Trident».
Τα νέα υποβρύχια, τα οποία κατασκευάζονται στο Μπάροου-Ιν Φουνές στη βόρεια Αγγλία, φέρονται να κοστίζουν 31 δισεκατομμύρια λίρες (38 δισεκατομμύρια δολάρια) και πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν, ήταν αντίθετοι στην κατασκευή τους.
Ο Πράι δήλωσε ότι τα υποβρύχια μπορεί να είναι καινούργια, όμως οι πύραυλοι Trident που θα χρησιμοποιούν είναι «αντίκες», αλλά δεν υπήρχε πολιτική διάθεση για την αναβάθμισή τους.
Είπε ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεχάσει τα μαθήματα του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Πράι είπε: «Η ΕΣΣΔ ξόδεψε τον εαυτό της στη λήθη τελικά με το βάρος των αμυντικών εξοπλισμών και αυτή είναι η ελπίδα μου για να κερδίσουμε τον νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αν μπορέσουμε να μείνουμε εκτός πολέμου με αυτές τις μεγάλες δυνάμεις για αρκετό καιρό, και αν μπορέσουμε να τις αποτρέψουμε για αρκετό καιρό, νομίζω ότι θα καταρρεύσουν επειδή τα συστήματά τους βασίζονται στο ψέμα. Έχουν λανθασμένη αντίληψη για το πώς λειτουργούν οι οικονομίες και έχουν λανθασμένη αντίληψη για την ανθρώπινη φύση».
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας ανέφερε σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην Epoch Times: «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην πυρηνική μας αποτροπή και στην ικανότητά μας, μαζί με εκείνες των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ, να αποτρέψουμε τις πιο ακραίες απειλές για τη συλλογική μας ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας».