Δευτέρα, 22 Δεκ, 2025
Χτένια με άρωμα τζίντζερ και εσπεριδοειδών, με ρύζι και σπανάκι (Linda Gassenheimer/TNS)

Χτένια με άρωμα τζίντζερ και εσπεριδοειδών, με ρύζι και σπανάκι

Τα γλυκά θαλασσινά χτένια μαγειρεύονται γρήγορα, καθώς χρειάζονται μόνο 2-3 λεπτά σοτάρισμα για να αναδείξουν τη λεπτή γεύση τους. Όταν είναι έτοιμα τα χτένια, φτιάξτε στο ίδιο τηγάνι μια φωτεινή σάλτσα με φρέσκο τζίντζερ, χυμό πορτοκαλιού, χυμό λεμονιού και μια πινελιά βουτύρου για να τα περιχύσετε.

Ως συνοδευτικό πιάτο, φτιάξτε ρύζι και ανακατέψτε το με φρέσκο σπανάκι.

* Βεβαιωθείτε ότι το λάδι στο τηγάνι είναι ζεστό πριν προσθέσετε τα χτένια και ότι τα χτένια είναι στεγνά πριν τα προσθέσετε στο τηγάνι.

* Ετοιμάστε πρώτα το ρύζι με το σπανάκι.

Χτένια με άρωμα τζίντζερ και εσπεριδοειδών

Για 2 άτομα

Υλικά

  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, χοντροκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γλ. άμυλο καλαμποκιού
  • 1 κ.σ. νερό
  • 340 γρ. χτένια
  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά, για γαρνιτούρα)

Παρασκευή

Ανακατέψτε το τζίντζερ, τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε το στην άκρη.

Ανακατέψτε το άμυλο καλαμποκιού με το νερό σε ένα άλλο μικρό μπολ και αφήστε το επίσης στην άκρη.

Στεγνώστε τα χτένια με χαρτοπετσέτα. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους και όταν κάψει προσθέστε τα χτένια. Σοτάρετε για 2 λεπτά. Γυρίστε τα χτένια με μια σπάτουλα και σοτάρετε για ένα ακόμη λεπτό ή μέχρι να γίνουν αδιαφανή. Βάλτε τα χτένια σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να το καθαρίσετε, βάλτε  το βούτυρο, το μείγμα χυμού εσπεριδοειδών και τη ζάχαρη. Μαγειρέψτε τη σάλτσα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Προσθέστε το μείγμα αμύλου καλαμποκιού και ανακατέψτε μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει. Ρίξτε τα χτένια ξανά στο τηγάνι και ανακατέψτε τα με τη σάλτσα. Χωρίστε τα στη μέση και σερβίρετε σε δύο πιάτα. Προσθέστε  φύλλα θυμαριού, αν θέλετε για γαρνιτούρα.

Καστανό ρύζι και σπανάκι

Για 2 άτομα

Υλικά

  • 4 φλιτζάνια πλυμένο σπανάκι, έτοιμο για κατανάλωση
  • 1 συσκευασία καστανό ρύζι για φούρνο μικροκυμάτων για 1 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι
  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

Βάλτε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ. Ετοιμάστε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μετρήστε 1 1/2 φλιτζάνι και φυλάξτε το υπόλοιπο ρύζι για άλλο γεύμα. Προσθέστε το στο μπολ με το σπανάκι. Ανακατέψτε καλά μέχρι το σπανάκι να αρχίσει να μαραίνεται. Προσθέστε λάδι, αλάτι και  πιπέρι κατά βούληση. Καλύψτε με ένα καπάκι ή ένα πιάτο. Αφήστε το στην άκρη ενώ ετοιμάζετε τα χτένια.

Της Linda Gassenheimer, Tribune News Service

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε