Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Μια ομάδα επιστημόνων και φοιτητών από το πανεπιστήμιο Τσουλαλονγκόρν βάφουν τα νύχια μιας νυχτερίδας αφότου πήραν δείγμα, ως τρόπο σήμανσης σε ένα εργαστήριο κοντά στην σπηλιά Κάο Τσονγκ Πραν στο Ραττσαμπούρι, Ταϊλάνδη, 12 Σεπτ. 2020. (Lauren DeCicca/Getty Images)

Δεν πωλήθηκαν νυχτερίδες ή πανγκολίνοι στην ανοιχτή αγορά της Γουχάν: Έρευνα Οξφόρδης

Ούτε νυχτερίδες ούτε πανγκολίνοι (είδος μυρμηγκοφάγου) πωλήθηκαν σε ανοιχτές αγορές στην Γουχάν όταν η πανδημία του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) άρχισε, βρήκε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί ότι ο ιός, που προκαλεί την COVID-19, έχει προέλευση το εξωτερικό της χώρας, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι έχει προέλθει από ένα ανωτάτου επιπέδου εργαστήριο στην Γουχάν, όπου είχαν εντοπιστεί οι αρχικοί φορείς, ή από μια αγορά θαλασσινών κοντά στο εργαστήριο.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε τον Μάρτιο ότι ο οργανισμός δεν είχε βρει την πηγή του ιού, και ότι η αναφορά που εξέδωσε, που έλεγε ότι ο ιός «πολύ πιθανόν» να είχε έναν ζωικό ξενιστή, δεν ανέλυσε επαρκώς άλλες θεωρίες.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Οξφόρδης, νυχτερίδες και πανγκολίνοι – οι δύο βασικοί ύποπτοι στην θεωρία φυσικής ανάπτυξης – είχαν άλλοθι.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι η Ομάδα Έρευνας Συντήρησης Άγριας Ζωής του (WILDCRU) έτυχε να συνεργάζεται με συναδέλφους που διέμεναν στην Κίνα στην συλλογή δεδομένων ανά τις ανοιχτές αγορές της Γουχάν (οι αγορές θαλασσινών είναι τμήμα των ανοιχτών αγορών) από τον Μάιο 2017 έως τον Νοέμβριο 2019 για να μελετήσουν έναν άλλον ιό.

Η έρευνα έβαλε την ομάδα «στο σωστό μέρος τον σωστό χρόνο για να καταγράψουμε τα άγρια ζώα που πωλούνταν σε αυτές τις αγορές έως και την αρχή της πανδημίας», είπε ο διευθύνων της WILDCRU, Ντέιβιντ ΜακΝτόναλντ, σε δήλωση.

H έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Τρίτη, είπε πως η ομάδα κατέγραψε 47.381 ζώα από 38 είδη που πωλούνταν ως κατοικίδια ή για ανθρώπινη κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων ασβών, σκύλων, ρακούν, σκαντζόχοιρων, παγονιών, και ερπετών, αλλά όχι νυχτερίδων ή πανγκολίνων.

«Οι νυχτερίδες βασικά σπάνια καταναλώνονται στην κεντρική Κίνα, όπου οι φωτογραφίες των αγορών γενικά απεικονίζουν την Ινδονησία. Το εμπόριο πανγκολίνου είναι ακόμα ένα σημαντικό θέμα σε άλλες κινεζικές πόλεις και εμπορικούς κόμβους, αλλά όχι στην Γουχάν», είπε ο ΜακΝτόναλντ.

Ερωτήσεις για την προέλευση του ιού του ΚΚΚ αυξάνονται πρόσφατα, με έναν αριθμό επιστημόνων που είχαν απορρίψει την θεωρία διαφυγής από εργαστήριο να έχουν τώρα αναιρέσει τις δηλώσεις τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στις 26 Μαΐου ότι ήθελε την Κοινότητα Πληροφοριών να παραγάγει μια αναφορά για την προέλευση του ιού του ΚΚΚ σε 90 ημέρες.

Η Ντόουνινγκ Στριτ έχει επίσης πει ότι ο ΠΟΥ χρειάζεται να «εξερευνήσει όλες τις πιθανές θεωρίες», αν και ένας πρώην επικεφαλής πληροφοριών είπε ότι ο οργανισμός είναι «χαμένη υπόθεση» στην εκτίμησή του.

Τον προηγούμενο μήναμ 18 διεθνείς ερευνητές υπέγραψαν μια επιστολή που πίεζε για μια «κατάλληλη διερεύνηση» στην προέλευση του ιού.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Ραλφ Μπάριτς είναι μεταξύ των υπογραφόντων.

Ο Μπάριτς και η Σι Τζενγκλί – μια ανώτερη ιολόγος στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν με προσωνύμιο «Γυναίκα νυχτερίδα» για την έρευνά της σε κορωνοϊούς νυχτερίδων – είναι αμφότεροι μεταξύ των συγγραφέων μιας έρευνας για κορωνοϊούς νυχτερίδων που είχε δημοσιευθεί το 2015. Ο Μπάριτς είναι επίσης ένας από τους επιστήμονες που κατηγοριοποίησε τον ιό του ΚΚΚ και τον ονόμασε «SARS-CoV-2».

Ο Zachary Stieber συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε