Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
O τότε Επίτροπος Διαχείρισης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Σκοτ Γκότλιμπ συμμετέχει σε συνέντευξη στην έδρα του Reuters στην Νέα Υόρκη, 10 Οκτωβρίου 2017. (Reuters/Eduardo Munoz)

Διαρροές από εργαστήρια συμβαίνουν «συνεχώς», η προέλευση του ιού πρέπει να διερευνηθεί, λέει πρώην Επίτροπος της FDA

Ο γιατρός Κρις Γκότλιμπ, πρώην επίτροπος της υπηρεσίας Διαχείρισης Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), είπε στις 30 Μαΐου ότι η αποκάλυψη της πραγματικής προέλευσης του ιού του ΚΚΚ είναι κρίσιμη για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση δυνητικών κενών σε πρωτόκολλα ασφαλείας και για μείωση κινδύνων μελλοντικών πανδημιών.

Μιλώντας στην εκπομπή του CBS «Face the Nation», ο Γκότλιμπ είπε ότι διαρροές από εργαστήρια συμβαίνουν συχνά και ότι η ακριβής διατύπωση του πως το παθογόνο κατέληξε να μολύνει ανθρώπους έχει σημαντικές επιπτώσεις για μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια ακόμα πανδημία.

«Αυτά τα είδη διαρροών από εργαστήρια συμβαίνουν συνεχώς, στην πραγματικότητα», είπε ο Γκότλιμπ στο μέσο ενημέρωσης. «Ακόμα και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε ατυχήματα. Και στην Κίνα, οι έξι τελευταίες επιδημίες SARS-1 δημιουργήθηκαν από εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας γνωστής πανδημίας, που ήταν μια πολύ εκτεταμένη πανδημία για την οποία η Κίνα αρχικά δεν αποκάλυπτε ότι προήλθε από ένα εργαστήριο.»

Ο Γκότλιμπ είπε ότι η θεωρία ότι ο ιός του ΚΚΚ διέρρευσε από εργαστήριο, αντί του να έκανε ένα φυσικό άλμα από ζώο σε άνθρωπο, αρχίζει και αποκτά ισχύ.

«Διενεργήσαμε μια εξαντλητική έρευνα για τον έτσι αποκαλούμενο άμεσο ξενιστή, το ζώο που θα μπορούσε να είναι ξενιστής του ιού πριν διαδοθεί σε ανθρώπους. Δεν βρήκαμε κάποιο τέτοιο ζώο», είπε ο Γκότλιμπ, προσθέτοντας ότι η θεωρία ότι ο ιός εμφανίστηκε σε μια αγορά θαλασσινών στην Γουχάν, Κίνα, έχει επίσης «διαψευστεί πλήρως».

Η περίπτωση της διαρροής εργαστηρίου ενισχύεται περαιτέρω από δευτερεύοντα στοιχεία που δείχνουν γνωστά προβλήματα στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (ΙΙΓ), την εγκατάσταση στην καρδιά της διαμάχης, είπε.

«Γνωρίζουμε ότι το εργαστήριο ήταν κατασκευασμένο με χαμηλή ποιότητα, είχε κακής ποιότητας ελέγχους», είπε ο Γκότλιμπ. «Γνωρίζουμε ότι το εργαστήριο συμμετείχε σε πολύ υψηλού κινδύνου έρευνα, όπως μόλυνση διαγονιδιακών ζώων, ζώων με πλήρως ανθρώπινα ανοσοποιητικά συστήματα.»

 

Μια εναέρια άποψη του Ρ4 εργαστηρίου στο Ινσιτούτο Ιολογίας Γουχάν, Κίνα, 17 Απριλίου 2020. (Hector Retamal/AFP μέσω Getty Images)

 

«Γνωρίζουμε ότι δούλευαν με ιούς παρόμοιους με SARS που δεν είχαν αποκαλυφθεί ποτέ πριν. Και τώρα έχουμε νέα στοιχεία ότι κάποιοι εκ του προσωπικού του εργαστηρίου μολύνθηκαν ακριβώς τον καιρό που ο ιός πιστεύεται πως αρχικά εμφανίστηκε.»

Ένα πρόσφατο άρθρο από την Wall Street Journal ανέφερε ανώνυμες πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης οικείες προς μια αρχικά μη δημοσιευμένη αναφορά υπηρεσίας πληροφοριών που έδειχνε πως τρεις ερευνητές στο ινστιτούτο της Γουχάν είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο 2019 με συμπτώματα παρόμοια με την εποχική γρίπη και την COVID-19.

Το ΚΚΚ έχει αρνηθεί την όποια σύνδεση μεταξύ της προέλευσης του ιού και του εργαστηρίου της Γουχάν, και έχει προωθήσει την υπόθεση «φυσικής ζωονοσογόνου» – ότι ο ιός μεταδόθηκε σε ανθρώπους από ένα ζώο ξενιστή, αν και, όπως σημείωσε ο Γκότλιμπ, δεν έχει βρεθεί ενδιάμεσος ξενιστής.

Επιπλέον, το κινεζικό καθεστώς έχει ισχυριστεί ότι ο ιός προήλθε εκτός Κίνας. Σε ενήμερωση τύπου στις 24 Μαΐου, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λίτζιεν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απελευθέρωσαν τον ιό από την στρατιωτική βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέρυλαντ.

Επιπλέον, το κινεζικό καθεστώς ισχυρίστηκε ότι η προέλευση του ιού είναι εκτός Κίνας.

Εν μέσω ερωτήσεων για την προέλευση του ιού του ΚΚΚ, το ΙΙΓ έχει αρνηθεί να δώσει ανεπεξέργαστα δεδομένα, καταγραφές ασφαλείας, και εργαστηριακά αρχεία για την έρευνά του σε κορωνοϊούς νυχτερίδων.

«Η Κίνα θα μπορούσε να δώσει στοιχεία που θα ήταν ίσως απαλλακτικά εδώ», είπε ο Γκότλιμπ.

Αυτά τα στοιχεία θα συμπεριελάμβαναν το να δοθεί πρόσβαση σε δείγματα αίματος από προσωπικό του εργαστηρίου της Γουχάν, καθώς και σε άλλα εργαστηριακά αρχεία, όπως κάποια από τα αρχικά ιϊκά στελέχη της πηγής.

«Αρνήθηκαν να το κάνουν αυτό», είπε ο Γκότλιμπ.

Είπε επίσης ότι η επιδημία COVID-19 έδειξε την ανάγκη να βλέπουμε την δημόσια υγεία μέσα από τον φακό της εθνικής ασφαλείας», και προέτρεψε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εμπλακούν περισσότερο.

«Παραδοσιακά … εξαρτιόμαστε από διεθνείς συνθήκες και επιστήμονες που δούλευαν μαζί, πολυμερείς συμφωνίες για να προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τους κινδύνους και να προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε αυτές τις εστίες μετάδοσης. Πιστεύω ότι χρειάζεται επίσης να έχουμε καλύτερη παρακολούθηση και να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας στην εθνική ασφάλεια σε αυτήν την αποστολή», είπε ο Γκότλιμπ.

Οι παρατηρήσεις του ήρθαν εν μέσω πολλών προτροπών για μια δεύτερη διερεύνηση για την προέλευση του ιού που θα γίνει με την συμβολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αφότου η πρώτη αναφορά της υγειονομικής υπηρεσίας επί του θέματος συνάντησε ευρεία κριτική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από δέκα άλλες χώρες διατύπωσαν ανησυχίες για την πρώτη έρευνα του ΠΟΥ, αναφέροντας στην σημαντική καθυστέρηση της έρευνας και στην άρνηση της Κίνας να δώσει κρίσιμα ανεπεξέργαστα δεδομένα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 26 Μαΐου ότι έχει δώσει εντολή για μια πιο προσεκτική αξιολόγηση πληροφοριών σε αυτά που χαρακτήρισε ως δύο πιθανά σενάρια σχετικά με την προέλευση του ιού του ΚΚΚ – το ένα φυσικό, το άλλο διαρροή εργαστηρίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε