Ο Φρανκ Γκάφνεϋ, πρώην υπηρεσιακός υφυπουργός Άμυνας επί διοίκησης Ρόναλντ Ρίγκαν, ζήτησε τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για τον περιορισμό των χρηματορροών προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), τονίζοντας ότι αυτός είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη διασυνοριακή καταστολή Κινέζων αντιφρονούντων, μεταξύ των οποίων είναι οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ και η καλλιτεχνική ομάδα Shen Yun Performing Arts.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Epoch Times, ο Γκάφνεϋ χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις επιρροής του ΚΚΚ εκτός συνόρων ζήτημα εθνικής ασφάλειας που απαιτεί άμεση προσοχή. Εκτίμησε ότι το ΚΚΚ αισθάνεται ταυτόχρονα ενισχυμένο αλλά και απειλούμενο, γεγονός που, κατά την άποψή του, εξηγεί την αυξανόμενη επιθετικότητα που επιδεικνύει εντός των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό την καταστολή αντιφρονούντων, αντιπάλων και κάθε άλλης απειλής που θεωρεί ότι αμφισβητεί τον έλεγχό του. Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να το εκθέτουμε και να το αμφισβητούμε όποτε είναι δυνατόν.
Από το 2024, το ΚΚΚ έχει εντείνει τις προσπάθειες παρενόχλησης ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ και παρεμπόδισης παραστάσεων του Shen Yun ανά τον κόσμο. Οι εκστρατείες αυτές περιλάμβαναν απειλές για βομβιστικές επιθέσεις, προειδοποιήσεις για εμπρησμούς, εκστρατείες παραπληροφόρησης, νομικές πιέσεις και στοχευμένες επιθέσεις μέσω ΜΜΕ.
Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, αποτελεί πνευματική άσκηση βασισμένη στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Στη δεκαετία του 1990 γνώρισε ταχεία εξάπλωση στην Κίνα, με 70 έως 100 εκατομμύρια ασκούμενους στο τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1999 το ΚΚΚ ξεκίνησε εκστρατεία εξάλειψης του κινήματος, με αποτέλεσμα αμέτρητοι ασκούμενοι να υποστούν αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων.
Ως ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Center for Security Policy («Κέντρο για την Πολιτική Ασφαλείας»)και αντιπρόεδρος της Committee on the Present Danger: China («Επιτροπή για τον Παρόντα Κίνδυνο: Κίνα»), ο Γκάφνεϋ υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί ευρύτερα προσβάσιμη η συνεχώς αυξανόμενη πληροφόρηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους, όπως είπε, το ΚΚΚ επιχειρεί να αποδυναμώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των έσω.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη America First Investment Policy («Πολιτική Επενδύσεων Πρώτα η Αμερική»), προεδρικό μνημόνιο που στοχεύει στον περιορισμό της ροής αμερικανικών και συμμαχικών κεφαλαίων σε στρατηγικούς τομείς της Κίνας. Η πολιτική αυτή δίνει αρμοδιότητες σε φορείς όπως η Committee on Foreign Investment in the United States («Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες») να εξετάζουν επενδύσεις σε τομείς αιχμής, όπως η προηγμένη τεχνολογία, η υγεία, η ενέργεια και οι κρίσιμες υποδομές.
Ωστόσο, ο Γκάφνεϋ προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες εφαρμογής παραμένουν ανεπαρκείς, σημειώνοντας πως καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει δηλώσει πλήρη ετοιμότητα. Τόνισε μάλιστα την πεποίθησή του ότι αν διακοπεί η ροή κεφαλαίων προς το ΚΚΚ, τότε το κόμμα μπορεί να καταρρεύσει.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο διακομματικό νομοσχέδιο Transnational Repression Policy Act («Νόμος για την Πολιτική κατά της Διακρατικής Καταστολής») που κατατέθηκε στις 31 Ιουλίου και προβλέπει τη θέσπιση επίσημης αμερικανικής πολιτικής για την προστασία των πολιτών από εκφοβισμό ξένων κυβερνήσεων και την απόδοση ευθυνών στους δράστες. Ο γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϋ (D-Ore.), εκ των συνυποστηρικτών του νομοσχεδίου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να αντιταχθούν σε όλες τις μορφές διακρατικής καταστολής, ανεξαρτήτως δράστη.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η Epoch Times είχε αποκαλύψει, σε αποκλειστικότητα, μυστική συνεδρίαση κορυφαίων στελεχών του ΚΚΚ το 2022, όπου ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε απογοήτευση για την αποτυχία του καθεστώτος να φιμώσει το Φάλουν Γκονγκ στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον Κινέζο αντιφρονούντα Γιουάν Χονγκμπίνγκ, που έδωσε τις σχετικές πληροφορίες, ο Σι κάλεσε σε επιθετική χρήση παραπληροφόρησης και νομικών μέσων για την παγκόσμια δυσφήμηση του Φάλουν Γκονγκ, ακόμη και του ιδρυτή του Λι Χονγκτζί.
Ο Γιουάν, πρώην καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου που ζει εξόριστος στην Αυστραλία, διατηρεί επαφές με ανώτερα στελέχη του πολιτικού κατεστημένου του Πεκίνου. Ανέφερε ότι η επιχείρηση διευθύνεται από το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας και το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, υπό την εποπτεία της ανώτατης πολιτικής επιτροπής για νομικά ζητήματα του ΚΚΚ.
Της Olivia Li
Με τη συμβολή του Li Chen