Τρίτη, 22 Ιούλ, 2025
ΦΩΤΟ EPA/WILL OLIVER

Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου: Ο πρόεδρος Τραμπ αιφνιδιάστηκε από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδιάστηκε από τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία και σε καθολικό ναό στη Λωρίδα της Γάζας και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από κάθε περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, τη Δευτέρα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ αιφνιδιάστηκε από τους βομβαρδισμούς στη Συρία», ανέφερε η Λέβιτ, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να συνομιλήσει με τον Νετανιάχου «για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση και να διορθώσει αυτές τις καταστάσεις».

Η Λέβιτ σημείωσε ότι οι αμερικανικές προσπάθειες μεσολάβησης οδήγησαν σε «σημαντική αποκλιμάκωση» στην περιοχή. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια ισχυρή και εποικοδομητική σχέση με τον πρωθυπουργό ‘Μπίμπι’ Νετανιάχου και συνεχίζει να βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία μαζί του», υπογράμμισε.

Oil-painting-ntdtv

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στην τρίτη του επίσημη συνάντηση με τον Τραμπ αφότου ο τελευταίος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.

Οι επιθέσεις στη Συρία

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στις αρχές της περασμένης εβδομάδας εναντίον θέσεων του συριακού στρατού στην πόλη Σουάιντα, όπου κατοικεί κατά πλειονότητα η θρησκευτική μειονότητα των Δρούζων, καθώς και στην περιοχή της Δαμασκού. Οι επιθέσεις φαίνεται πως είχαν στόχο να πιέσουν τις συριακές αρχές να αποσύρουν στρατιωτικές δυνάμεις από περιοχές που είχαν πρόσφατα πληγεί από συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμεσολάβησαν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση.

Στις 14 Μαΐου, ο Τραμπ συναντήθηκε στη Σαουδική Αραβία με τον νέο μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα, μετά τη θεαματική άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τον αλ Σάρα, ο οποίος στο παρελθόν είχε συμπεριληφθεί σε λίστες καταζητούμενων τζιχαντιστών των ΗΠΑ, αλλά πλέον θεωρείται κεντρικός παίκτης στη νέα πολιτική μετάβαση της Συρίας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε