Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
(The Journey to Tiananmen)

Ένα σκοτεινό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας: Η μέρα που συνελήφθησαν 36 Δυτικοί στην Κίνα

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Στις 20 Νοεμβρίου 2001, τριάντα έξι Δυτικοί από 12 χώρες του κόσμου μέσα σε αυτούς και ένας Έλληνας, ο Κρις Κομνηνός, επισκέφτηκαν την Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου για να κάνουν μια ειρηνική διαμαρτυρία, θέλοντας να εκφράσουν ένα απλό μήνυμα, που συγκλόνισε όλους τους περαστικούς και σύντομα έγινε πρωτοσέλιδο σε διεθνές επίπεδο.

Αφού έβγαλαν μερικές ομαδικές φωτογραφίες, οι περισσότεροι από αυτούς (από την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Βόρεια Αμερική) κάθισαν σε διαλογισμό. Παραδόξως, αυτή ήταν η θαρραλέα πράξη που εξέπληξε πολλούς Κινέζους θεατές, και οδήγησε στην σύλληψή τους.

Ξετύλιξαν ένα χρυσαφένιο πανό που έγραφε «Αλήθεια Καλοσύνη Ανεκτικότητα», με φόντο το κομμουνιστικό σύνθημα στην πλατεία Τιενανμέν, που, ειρωνικά, λέει: «Ζήτω η μεγάλη αλληλεγγύη των λαών του κόσμου».

(Το ταξίδι στην Τιενανμέν)

 

Είκοσι δευτερόλεπτα αργότερα, φορτηγάκια της αστυνομίας κατέφτασαν κορνάροντας υστερικά και τους περικύκλωσαν. Οι αστυνομικοί άρχισαν να σφυρίζουν με τις σφυρίχτρες δυνατά σε όλη την πλατεία, απομακρύνοντάς τους τουρίστες και αρπάζοντας τις κάμερες των περαστικών.

Καθώς η αστυνομία προσπαθούσε με βία να ρίζει κάτω το πανό τους, ένας Καναδός ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ, ο Ζήνων Ντολνύτσκυ, ξετύλιξε ένα μικρότερο πανό που ήταν δεμένο στο πόδι του, το οποίο έγραφε: «Το Φάλουν Ντάφα είναι καλό».

«Η Αμερική ξέρει, ο κόσμος ξέρει: Το Φάλουν Γκονγκ είναι καλό!» Ο Ντολνύτσκυ φώναξε στα Κινέζικα ενώ έτρεχε στην πλατεία, κρατώντας το πανό.

(Στιγμιότυπο οθόνης από το ντοκιμαντέρ του Legends Unfolding)

 

Το Φάλουν Γκονγκ, που ονομάζεται επίσης Φάλουν Ντάφα, είναι μια αρχαία κινέζικη άσκηση διαλογισμού που βασίζεται στις αρχές Αλήθεια, Καλοσύνη και Ανεκτικότητα.

Μέχρι το 1999, ήταν η μεγαλύτερη – και ταχύτερα αναπτυσσόμενη – πνευματική ομάδα στην Κίνα με 100 εκατομμύρια ασκούμενους σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με κρατική έρευνα. Παρά τα δημοφιλή σωματικά και πνευματικά οφέλη της άσκησης, ο Τζιανγκ Τζεμίν (τότε επικεφαλής του ΚΚΚ) είδε την ανεξαρτησία του Φάλουν Γκονγκ ως ένα επικίνδυνο σημάδι για την ιδεολογική δικτατορία του, και κατόπιν εντολής του, στις 20 Ιουλίου 1999 το καθεστώς ξεκίνησε μια σκληρή εκστρατεία δίωξης και δυσφήμισης εναντίον αυτής της ειρηνικής άσκησης.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα κάνουν ομαδικές ασκήσεις πριν από την δίωξη του Ιουλίου 1999. (Κέντρο πληροφοριών για το Φάλουν Ντάφα)

 

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ κάνουν διαλογισμό στον Λόφο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, πριν από την έναρξη μιας παρέλασης για τον τερματισμό της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, 20 Ιουνίου 2018. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

 

Τρεις αστυνομικοί έριξαν τον Ντολνύτσκυ στο έδαφος και ένας γεροδεμένος άντρας τον χτύπησε στο πρόσωπο κάνοντας τη μύτη του να ματώσει. Ένας άλλος νεαρός από την Σουηδία ξυλοκοπήθηκε επίσης και έπεσε κάτω αναίσθητος.

«Μια νεαρή ασκούμενη από την Γαλλία, την άρπαξαν από τον λαιμό και πήγαν να την πνίξουν», σύμφωνα με τον Ντολνύτσκυ. Και έναν άντρα από την Αυστραλία τον χτύπησαν ακόμα χειρότερα από τον ίδιο, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του.

Ένας προς ένας, αυτοί οι ειρηνικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς και οδηγήθηκαν βιαστικά στα φορτηγάκια της αστυνομίας.

Σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος, και ειδικά οι Κινέζοι, γνώριζαν μόνο ψέματα για το Φάλουν Γκονγκ, που είχαν κατασκευαστεί από την τεράστια μηχανή προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, γιατί αυτοί οι δυτικοί ασκούμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τιενανμέν ενώ γνώριζαν τον κίνδυνο που τους περίμενε;

Να τι λένε:

 

 Ζήνων Ντολνύτσκυ, γυμναστής, Καναδάς

(Στιγμιότυπο οθόνης από το ντοκιμαντέρ: Το ταξίδι στην Τιενανμέν)

 

Ο Ντολνύτσκυ είπε: «Ξέρω ότι το Φάλουν Γκονγκ είναι καλό, γιατί το εξασκώ για πολλά χρόνια. Κατάφερα να κόψω το ποτό, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και πολλές άλλες κακές συνήθειες που το μόνο που έκαναν ήταν να μολύνουν καρδιά, μυαλό και σώμα».

«Έχω έρθει στην χώρα σας με τον βαθύτερο σεβασμό για να υπερασπιστώ την αλήθεια για εσάς. Μην πιστεύετε τα ψέματα [του κινεζικού καθεστώτος]», πρόσθεσε ο Ντολνύτσκυ.

Διαβάστε την πλήρη δήλωσή του εδώ.

 

Χελέν Τανγκ, διευθύντρια πωλήσεων, περιοδικό Taste of Life, Γαλλία

(Στιγμιότυπο οθόνης από το ντοκιμαντέρ: Το ταξίδι στην Τιενανμέν)

 

Η Τανγκ αιτιολόγησε ότι πήγε στην Κίνα ως απάντηση στην συκοφάντιση της πνευματικής άσκησης από το κινεζικό καθεστώς, η οποία, μεταξύ άλλων πραγμάτων, είχε πείσει τους Κινέζους ότι «κανείς εκτός Κίνας δεν ασκεί Φάλουν Γκονγκ».

«Οι περισσότεροι Κινέζοι πολίτες, εξαπατήθηκαν από το κινεζικό καθεστώς και πίστευαν ότι το Φάλουν Γκονγκ είναι κάποια κακή θρησκεία, και αυτό ήταν τόσο άδικο. Ήθελα πραγματικά να τους μιλήσω, να μας δουν, να δουν ότι είμαστε λευκοί, και έχουμε έρθει από τόσο πολλές χώρες και εξασκούμε Φάλουν Γκονγκ, το ξέρατε αυτό;» είπε η Τανγκ.

Λίλιαν Σταφ, γραφίστρια, Σουηδία

(Στιγμιότυπο οθόνης από το ντοκιμαντέρ: Το ταξίδι στην Τιενανμέν)

 

Η Σταφ είπε: «Από την έναρξη της δίωξης, περισσότεροι από 50.000 ασκούμενοι έχουν φυλακιστεί παράνομα και περισσότεροι από 10.000 έχουν σταλεί σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας χωρίς δίκη. Στα στρατόπεδα εργασίας, βιασμός και βασανιστήρια χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για να αναγκάσουν τους ασκούμενους να σταματήσουν να ασκούν το Φάλουν Γκονγκ. Ως αποτέλεσμα πολλοί ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν ήδη πεθάνει.

«Μόνο μέσω της ευαισθητοποίησης για  αυτές τις φρικαλεότητες μπορούμε να τις σταματήσουμε».

Διαβάστε την πλήρη δήλωση της Σταφ εδώ.

Κέυ Ρούμπατσεκ, καλλιτέχνιδα, Αυστραλία

(Στιγμιότυπο οθόνης από το ντοκιμαντέρ Το ταξίδι στην Τιενανμέν)

 

«Είχα τόσο πολλά οφέλη στην υγεία, τόσο πολλά πνευματικά οφέλη, οι σχέσεις μου με την οικογένεια και τους φίλους μου βελτιώθηκαν», αναφέρει η Ρούμπατσεκ.

Η καλλιτέχνιδα από την Αυστραλία ανέφερε επίσης ότι αν κάποιος προσπαθούσε να την αναγκάσει να σταματήσει να ασκεί το Φάλουν Γκονγκ, όπως συμβαίνει στην Κίνα, σίγουρα δε θα συμμορφωνόταν.

«Έτσι, λοιπόν, μπορώ να καταλάβω γιατί οι ασκούμενοι στην Κίνα δεν το έκαναν ούτε και εκείνοι, και γιατί διαμαρτύρονται, διακινδυνεύοντας την ζωή τους».

Μόνικα Βάις, πρώην επιμελήτρια ταινιών, Γερμανία

(Στιγμιότυπο οθόνης από το ντοκιμαντέρ: Το ταξίδι στην Τιενανμέν)

 

«Ήμουν μοντέρ ταινιών για πολλά χρόνια. Και πολύ συχνά, είχα συνεντεύξεις με Εβραίους, που μιλούσαν για το ναζιστικό καθεστώς», είπε η Βάις.

«Κατάλαβα πολύ βαθιά, πόση επιρροή έχουν τα μέσα ενημέρωσης και πώς η κινεζική κυβέρνηση περιορίζει τους δικούς της ανθρώπους».

Τι συνέβη μετά την σύλληψη;

Τους έβαλαν σε ένα μικρό κελί στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Τιενανμέν. Εκεί, ήρθαν αντιμέτωποι με την σκοτεινή πλευρά της Κίνας – πλευρά που δεν είναι εμφανής στους ξένους επενδυτές και στους τουρίστες.

«Άρχισα να κοιτάζω τους τοίχους του κελιού. Είδα κάποια σημάδια που έμοιαζαν με δάχτυλα κάποιου να έχουν συρθεί κάτω, και υπήρχαν γραμμές από αίμα», δήλωσε η Κέιτ Βερεσάκα, από την Αυστραλία, στο ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι στην Τιενανμέν».

(Στιγμιότυπο οθόνης από το ντοκιμαντέρ Το ταξίδι στην Τιενανμέν)

 

Ένας ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ από το Ισραήλ, ο Λήσαϊ Λεμίς, ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία σε ένα μικρό δωμάτιο.

Η αστυνομία τους μετέφερε αργότερα σε ένα ξενοδοχείο, όπου τους δόθηκε τροφή και νερό και αυτό βιντεοσκοπήθηκε για να φανεί ότι τους «φέρθηκαν ανθρώπινα».

«Αυτό που μοιάζει με ξενοδοχείο, στην πραγματικότητα είναι ένα κτίριο δημόσιας ασφάλειας. Καθρέφτες δύο κατευθύνσεων (για ανακρίσεις) και δωμάτια, γεμάτα με αστυνομικούς», θυμάται ο Άνταμ Λέινινγκ, επιχειρηματίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αστυνομία προσπάθησε να τους αναγκάσει να υπογράψουν μια δήλωση γραμμένη εξ ολοκλήρου στα Κινέζικα. Αρνήθηκαν να υπογράψουν, και ως εκ τούτου μερικοί από αυτούς χτυπήθηκαν βίαια στο πρόσωπο και στο στομάχι.

Φοβούμενοι ότι οι συλλήψεις αυτές θα τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή σε αυτήν την παράνομη δίωξη, οι κινεζικές αρχές τελικά τους απελευθέρωσαν μετά από 24 με 28 ώρες.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα, δημοσιεύθηκε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Ταξίδι στην Τιενανμέν» (The Journey to Tiananmen) για αυτήν την αξιοθαύμαστη ιστορία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι στην Τιενανμέν», εδώ.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα που δεν διαθέτουν διαβατήρια αλλοδαπής.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα, εκτιμάται ότι πάνω από 300 Κινέζοι ασκούμενοι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου στα χέρια του καθεστώτος μέχρι τον Νοέμβριο του 2001. Έως τον Ιανουάριο του 2021, τουλάχιστον 4.363 ασκούμενοι έχει τεκμηριωθεί ότι πέθαναν στην δίωξη (λίστα ονομάτων).

Επιπλέον, σύμφωνα με μια έκθεση του 2016, δεκάδες χιλιάδες ασκούμενοι πιστεύεται ότι θανατώθηκαν για τα όργανά τους, για να τροφοδοτήσουν την κερδοφόρα βιομηχανία μεταμοσχεύσεων της Κίνας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε