Σάββατο, 03 Δεκ, 2022
Τούρκοι αστυνομικοί περιμένουν για επιβάτες στον έλεγχο διαβατηρίων, 19 Ιουνίου 2020, στον διεθνή αερολιμένα Αττάλειας, Αττάλεια, νότια Τουρκία. (Ozan Kose/AFP μέσω Getty Images)

Ενημερώσεις για τον ιό του ΚΚΚ: Τα διαβατήρια εμβολιασμού «μια απαίσια ιδέα» λέει ο κυβερνήτης της Φλόριδας

Ο κυβερνήτης της Φλόριδας Ρον ΝτεΣάντις είπε ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού που απαιτούν από κάποιον να έχει απόδειξη εμβολιασμού για να συμμετέχει σε ορισμένες δραστηριότητες είναι μια «απαίσια ιδέα» και δεν θα βρει υποστήριξη στην Φλόριδα.

«Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι μια απαίσια ιδέα. Σίγουρα δεν πρόκειται να απαιτήσουμε το οτιδήποτε από την πλευρά της πολιτείας. Αυτό είναι απολύτως εκτός συζήτησης», είπε ο ΝτεΣάντις, Ρεπουμπλικανός, σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Αν υπάρχουν επιχειρήσεις που θέλουν να το κάνουν αυτό στην Φλόριδα, πιστεύω πως αυτό είναι κάτι παραπάνω από απλώς μια προσωπική απόφαση.»

Η ιδέα ενός διαβατηρίου εμβολιασμού για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) αναφέρεται από κάποιες χώρες και επιχειρήσεις τους πρόσφατους μήνες. Παρ΄ όλα αυτά, επικριτές λένε ότι η πρόταση θα ήταν παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών της Αμερικής.

«Κοιτάξτε, αν θέλετε να πάτε σε κινηματογράφο ή σε κονσέρτο, σε όλα αυτά, πηγαίνετε. Αν δεν θέλετε, μην πηγαίνετε. Αλλά το να απαιτηθεί από τον κόσμο να δείχνει κάποιο είδος απόδειξης εμβολιασμού, πιστεύω, είναι απολύτως απαράδεκτο, και είναι κάτι που δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε εδώ με οποιονδήποτε τρόπο στην Φλόριδα», είπε ο Ντε Σάντις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε χώρες να μην χρησιμοποιήσουν διαβατήρια εμβολιασμού για τον ιό του ΚΚΚ λόγω του πως διανέμονται τα εμβόλια παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, το φερέφωνο του ΚΚΚ Global Times είπε νωρίτερα τον Μάρτιο ότι το κινεζικό καθεστώς θα πρέπει να χτίσει ένα διεθνές σύστημα «διαβατηρίων εμβολιασμού».

Έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι πιστεύουν πως η διάδοση είναι εκτός ελέγχου

Σχεδόν οκτώ στους δέκα Βραζιλιάνους πιστεύουν ότι η πανδημία του ιού του ΚΚΚ είναι εκτός ελέγχου στην χώρα τους και πάνω από τους μισούς «φοβούνται πολύ» ότι θα μολυνθούν με τον ιό, είπε μια νέα έρευνα της Datafolha την Παρασκευή.

Αυτές οι ανησυχίες έρχονται καθώς ο πρόεδρος Τζαΐρ Μπολσονάρο αλλάζει τον υπουργό Υγείας για τρίτη φορά και η Βραζιλία γίνεται επίκεντρο της πανδημίας με περισσότερους θανάτους ανά μέρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η Datafolha είπε ότι 79 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπαν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, ενώ 62 τοις εκατό είχαν αυτήν την άποψη στο προηγούμενο ερωτηματολόγιο τον Ιανουάριο.

Η Ελλάδα αίρει κάποιους περιορισμούς για να απαλύνει την κούραση λόγω των περιοριστικών μέτρων

Η Ελλάδα θα άρει κάποιους περιορισμούς του ιού του ΚΚΚ την επόμενη εβδομάδα ως μέρος σχεδίου για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και ανακούφισης της εθνικής κούρασης αν και τα νοσοκομεία της παραμένουν υπό σοβαρή πίεση από επίμονα υψηλές μολύνσεις, είπαν οι αρχές την Παρασκευή.

Κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν από την Δευτέρα, είπε ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σε εβδομιαδιαία συνέντευξη τύπου. Ως μέρος της ελάφρυνσης των περιορισμών, ένας πανεθνικός περιορισμός κίνησης θα αρχίζει δύο ώρες αργότερα στις 9 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα, είπε.

Η Φινλανδία αναστέλλει την χρήση του εμβολίου AstraZeneca

Η Φινλανδία αποφάσισε την Παρασκευή να παύσει το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca για μία εβδομάδα ως μέτρο πρόληψης ενώ ερευνά δύο περιπτώσεις θρόμβωσης αίματος.

Δύο γυναίκες στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους «αντέδρασαν και δεν γνωρίζουμε γιατί» είπε η Χάννα Νόχυνεκ του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας είπε πως θα περιμένει ακόμα μια εβδομάδα πριν δηλώσει αν θα συνεχιστεί η χρήση του εμβολίου. Νορβηγοί και Σουηδοί αξιωματούχοι είπαν το ίδιο.

Η ηλικία εμβολιασμού της Φλόριδας μειώνεται στα 50, λέει ο ΝτεΣάντις

Ο κυβερνήτης της Φλόριδας Ρον ΝτεΣάντις είπε την Δευτέρα ότι ανοίγει τα εμβόλια COVID-19 σε ανθρώπους 50 ετών και μεγαλύτερους.

Ο κυβερνήτης είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να ανοίξει τα εμβόλια σε όλους, πιθανώς πριν την 1η Μαΐου. Η ανακοίνωση του κυβερνήτη ήρθε μία μέρα αφότου ο δήμαρχος της κομητείας Όραντζ, Τζέρρυ Ντέμινγκς, είπε ότι ανοίγει τους χώρους εμβολιασμού σε άτομα 40 ετών και άνω.

Το Παρίσι μπαίνει σε εγκλεισμό καθώς στέλεχος διαδίδεται ευρέως

Η Γαλλία επέβαλε κλείσιμο ενός μήνα στο Παρίσι και μέρη του βορρά αφότου μια μη επιτυχημένη διανομή εμβολίων και η εξάπλωση υψηλά μολυσματικών στελεχών του ιού του ΚΚΚ ώθησαν τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να αλλάξει πορεία.

Η Γαλλία ανέφερε 35.000 νέους φορείς την Πέμπτη και υπήρχαν περισσότεροι ασθενείς COVID-19 σε εντατική θεραπεία στο Παρίσι από ό,τι στο μέγιστο του δεύτερου κύματος.

Νέος αριθμός φορέων και θανάτων στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανέφεραν 58.480 νέους φορείς του ιού του ΚΚΚ και 1.173 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Οι αριθμοί έρχονται δεύτεροι μετά την Βραζιλία, που ανέφερε 90.303 φορείς και 2.648 θανάτους.

Η COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ, κοινώς γνωστό ως νέο κορωνοϊό.

Το Καμερούν αναστέλλει την χρήση του εμβολίου AstraZeneca

Το υπουργείο Υγείας του Καμερούν ανέστειλε την χορήγηση εμβολίου AstraZeneca για την COVID-19 που είχε προγραμματίσει να παραλάβει στις 20 Μαρτίου ως μέρος του παγκόσμιου προγράμματος διαμοίρασης πληροφοριών εμβολίων COVAX.

Το υπουργείο είπε σε δήλωση στις 18 Μαρτίου ότι η αναστολή γίνεται για πρόληψη. Δεν έδωσε περαιτέρω λόγους για την απόφαση ή το αν θα παραλάβει τελικά την ποσότητα εμβολίων.

Νέα ανάλυση της πανδημίας που άρχισε στην Χουμπέι

Μια νέα ανάλυση λέει πως η πανδημία του ιού του ΚΚΚ άρχισε πιθανότατα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας έναν ή δύο μήνες νωρίτερα από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, όταν μια ομάδα φορέων σχετιζόμενων με μια αγορά θαλασσινών είχε εντοπιστεί αρχικά.

Επιστήμονες ιχνηλάτησαν μεταλλάξεις προς τα πίσω στον χρόνο για να εκτιμήσουν πότε εμφανίστηκε ένας κοινός προγονικός ιός, έκαναν ασκήσεις μοντελοποίησης στο πως διαδίδεται ο νέος κορωνοϊός, και ανέφεραν τα ευρήματά τους την Πέμπτη στο περιοδικό Science.

Ο βιολόγος Μάικλ Γόρομπεϋ λέει πως η έρευνα «δείχνει αρκετά δυνατά ότι η αγορά δεν ήταν η αρχική πηγή του ιού αλλά το πρώτο μέρος που εμφανίστηκε ένα είδος συμβάν υπερδιάδοσης.»

Το Οντάριο επιταχύνει την διανομή εμβολίων, επεκτείνει τα διαδικτυακά ραντεβού για χορήγηση

Ο πρωθυπουργός Νταγκ Φορντ ανακοίνωσε σήμερα ότι το Οντάριο θα δέχεται ραντεβού για εμβολιασμό COVID-19 μέσω του διαδικτυακού συστήματος κράτησής του για κατοίκους 75 και άνω αρχίζοντας την Δευτέρα, 22 Μαρτίου, που ο Φορντ είπε ότι είναι πριν την προγραμματισμένη ημέρα.

Το γραφείο του Φορντ είπε ότι πάνω από 239.000 ραντεβού έχουν γίνει από την εκκίνηση του διαδικτυακού συστήματος κράτησης στις 15 Μαρτίου. Έως σήμερα, πάνω από 1,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 έχουν χορηγηθεί στην επαρχία.

Η Ελβετία αναβάλλει σχέδια για άρση περιορισμών

Η Ελβετία ανέβαλε σχέδια για ελάφρυνση περιορισμών, είπε η κυβέρνηση την Παρασκευή, αναφέροντας άνοδο στους φορείς του ιού του ΚΚΚ και μη επαρκή πρόοδο στους εμβολιασμούς.

Η Ελβετία είχε σχεδιάσει να επιτρέψει εκδηλώσεις εξωτερικού χώρου όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες έως 150 ατόμων από την Δευτέρα όπως και να επιτρέπει σε εστιατόρια να ανοίξουν βεράντες για εξωτερική λειτουργία, αλλά αντ’ αυτών επέλεξε μια πιο προσεκτική προσέγγιση καθώς η γειτονικές Γαλλία και Γερμανία επίσης περιορίζουν το άνοιγμα.

 

Οι Ίσαακ Τέο, Reuters, και Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε