Του Derek Henry
Μετάφραση και επιμέλεια: Αλία Ζάε
Το νερό του σώματος είναι καθοριστικός παράγοντας υγείας και ευεξίας. Ο οργανισμός μας αποτελείται από 60% νερό κατά μέσο όρο. Δεν είναι τυχαίο που το νερό αποκαλείται και ‘γιατρός του σώματος’. Όταν το επίπεδο ενυδάτωσης πέφτει κάτω από το επιθυμητό όριο, εμφανίζονται προβλήματα στην καρδιά, τα νεφρά και την πέψη, ή ακόμα και πονοκέφαλος. Επίσης, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται περισσότερο να αντιμετωπίσει ήδη υπάρχουσες νόσους και ευνοείται η ανάπτυξη χρόνιων ή αυτοάνοσων νοσημάτων.
Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι ο ιδανικός τρόπος ενυδάτωσης είναι η κατανάλωση 8-12 ποτηριών νερό την ημέρα. Πρόκειται για μια αρκετά δημοφιλή και διαδεδομένη θεωρία, η οποία όμως έχει ορισμένα αμφισβητήσιμα σημεία, με πρώτο την καθαρότητα του νερού που καταναλώνουμε. Επίσης, πολλές από τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε δεν περιέχονται στο νερό.
Οι παράγοντες που καθιστούν το νερό επισφαλές για την υγεία είναι αρκετοί: αν είναι φιλτραρισμένο, αν περιέχει ξενοοιστρογόνα που διαταράσσουν τις ορμόνες, αν είναι μεταλλικό, αν το πίνουμε από πλαστικό ή γυάλινο ποτήρι ή ανοξείδωτο μπουκάλι, όλα αυτά είναι ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού. Επίσης, ουσίες όπως το φθόριο, το χλώριο, τα πλαστικά μικροστοιχεία και πάρα πολλά ακόμα, στερούν το νερό από την απαραίτητη για την υγεία μας καθαρότητα.
Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην πρόσληψή του για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Μια εναλλακτική πρόταση είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας μέσω της τροφής. Τροφές που ενυδατώνουν το σώμα είναι γενικά τα λαχανικά και τα φρούτα, όπως φαίνεται και στην παρακάτω ανάλυση:
- 100% νερό
- 90–99% γάλα χωρίς λιπαρά, πεπόνι, φράουλες, καρπούζι, μαρούλι, λάχανο, σέλινο, σπανάκι, τουρσιά, κολοκύθα.
- 80-89% χυμός φρούτων, γιαούρτι, μήλα, σταφύλια, πορτοκάλια, καρότα, μπρόκολο, αχλάδια, ανανάς.
- 70–79% Μπανάνες, αβοκάντο, τυρί cottage, ρικότα, πατάτα (ψητή), καλαμπόκι (μαγειρεμένο), γαρίδες.
- 60-69% ζυμαρικά, όσπρια, σολομός, παγωτό, στήθος κοτόπουλο.
- 50–59% βόειο κρέας, φέτα.
- 40–49% πίτσα.
- 30–39% τυρί τσένταρ, κουλούρια, ψωμί.
- 20-29% λουκάνικο, κέικ, μπισκότα.
- 10–19% Βούτυρο, μαργαρίνη, σταφίδες.
- 1–9% Καρύδια, φιστίκια, μπισκότα, κράκερ, δημητριακά, κουλούρια, φυστικοβούτυρο.
- 0% Έλαια, σάκχαρα.
Όταν στρεφόμαστε στα (βιολογικά) προϊόντα για ενυδάτωση, προσλαμβάνουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε και θέλουμε.
Αυτά είναι βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και άλλες θρεπτικές ουσίες, τις οποίες είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να λάβουμε από το νερό.
Επιπλέον, είμαστε σίγουροι ότι αφήνουμε έξω το χλώριο, το φθόριο, τα ξενοοιστρογόνα και άλλες τεχνητές χημικές ουσίες.
Παράγοντες αφυδάτωσης και οι συνέπειές της στο σώμα
Αν αποφασίσουμε να στηριχτούμε στη διατροφή για τη ρύθμιση της ενυδάτωση του σώματός μας, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αποφεύγουμε τις τροφές που μας αφυδατώνουν. Αυτές είναι κυρίως:
- Το αλεύρι
- Ζωικά παράγωγα
- Ο καφές
- Το αλκοόλ
- Κίτρινα τυριά
Επισημαίνοντας τα παραπάνω είδη ως παράγοντες αφυδάτωσης, δεν εννοούμε ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Χρειάζεται να προσέχουμε όμως τα επίπεδα κατανάλωσης, ώστε η επίδρασή τους να μην είναι έντονη και να επιτρέπουν στον οργανισμό μας να έχει επαρκή ποσότητα νερού.
Όπως είπαμε, η ποσότητα του νερού στο σώμα είναι καίριας σημασίας για την εξάλειψη των ασθενειών και τη διατήρηση μιας καλής υγείας. Η αφυδάτωση δημιουργεί ή εντείνει πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απλώς και μόνο με την αυξημένη κατανάλωση νερού.
Καλλιεργώντας μερικές καλές συνήθειες, βοηθάμε τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να αντιμετωπίσει τυχόν ζητήματα και ελλείψεις που έχουν ήδη προκύψει. Αν θυμόμαστε να έχουμε μέτρο σε αυτά που κάνουμε -είτε πρόκειται για τα είδη τροφής που καταναλώνουμε ή αποφεύγουμε είτε για άλλες συνήθειες – και καταφεύγουμε στη λογική μας, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα προβλήματά μας θα είναι πολύ λιγότερα.