Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο στρατιώτης Πάτρικ Ρότζερς του «Αγγλικού» Συντάγματος Βρετανίας, 2ο τάγμα, φρουρεί την περίμετρο καθώς ένα ελικόπτερο Σινούκ εκτελεί μια ιατρική εκκένωση κατά την διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στις Πεδιάδες Σάλισμπουρυ κοντά στο Γουόρμινστερ, Αγγλία, 23 Ιουλίου 2020. (Leon Neal/Getty Images)

Επενδύσεις της Κίνας στην αμυντική αλυσίδα εφοδιασμού της Βρετανίας πρέπει να απαγορευθούν, λένε νομοθέτες

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

 

Επενδύσεις από την Κίνα και άλλα εχθρικά κράτη θέτουν κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια της Βρετανίας και θα πρέπει να απαγορευθούν από την αμυντική αλυσίδα ανεφοδιασμού της Βρετανίας, δήλωσε μια κοινοβουλευτική επιτροπή την Κυριακή.

Η διακομμοατική Ειδική Επιτροπή Αμύνης προειδοποίησε ότι η αμυντική αλυσίδα ανεφοδιασμού της Βρετανίας ήταν «ανοιχτή σε δυνητικά εχθρική ξένη συμμετοχή» ως αποτέλεσμα της «εθνικά αγνωστικιστικής» διαχείρισης εσωτερικών επενδύσεων από το υπουργείο Αμύνης.

Η επιτροπή πρότεινε το υπουργείο Αμύνης να εκδώσει μια λίστα εγκεκριμένων χωρών από τις οποίες θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές επενδύσεις. Είπε «όλες οι χώρες εκτός λίστας θα πρέπει να απαγορευθεί να επενδύουν στην αμυντική αλυσίδα ανεφοδιασμού της Βρετανίας, περιλαμβανομένων Κίνας και Ρωσίας.»

Η προειδοποίηση εκδόθηκε σε μια έκθεση της Κυριακής που ακολούθησε έναν έλεγχο για τις τρωτότητες της βρετανικής αμυντικής αλυσίδας ανεφοδιασμού κατά την πανδημία COVID-19, που προκλήθηκε από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), κοινώς γνωστού ως νέος κορωνοϊός.

Η επιτροπή βρήκε ότι ξένη συμμετοχή είναι ευρύτατη εντός της αμυντικής αλυσίδας ανεφοδιασμού της Βρετανίας ως αποτέλεσμα της προσέγγισης του υπουργείου Αμύνης ενθάρρυνσης εσωτερικών επενδύσεων ως «ένα από τα βασικά μέσα του για να παραδώσει αξία για χρήματα.»

«Ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι οι περισσότερες επενδύσεις είναι από κοντινούς συμμάχους και είναι ευπρόσδεκτες, υπάρχει ένας αριθμός επενδύσεων που εγείρουν ανησυχία», λέει η έκθεση (pdf).

«Η ανοιχτή και εθνοαγνωστικιστική προσέγγιση του υπουργείου Αμύνης σήμαινε πως η αλυσίδα αμυντικού ανεφοδιασμού ήταν ανοιχτή σε δυνητικά εχθρική ξένη συμμετοχή, με αναφορές εταιρειών που ανήκουν και επηρεάζονται από ξένες κυβερνήσεις οι αξίες των οποίων και οι συμπεριφορές τους βρίσκονται σε αντίθεση με τις δικές μας και είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.»

Η επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες ότι η εμπλοκή εταιρειών που συνδέονται με κράτη όπως η Κίνα «μπορεί να έχει αποτέλεσμα υψηλή βρετανική τεχνολογία και εξοπλισμός να παρουσιαστούν σε ξένη στρατιωτική τεχνολογία.»

Η έκθεση ονομάζει εννέα εταιρείες που λειτουργούν στην αμυντική βιομηχανία της Βρετανίας και έχουν αγοραστεί από κινεζικές εταιρείες τα πρόσφατα χρόνια.

 

Ένα αμερικανικό μαχητικό F-35A Lightning II προσγειώνεται στην Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Λουκ, 25 Ιουλίου 2018. (Φωτογραφία της U.S. Air Force από τον Staff Sgt. Franklin R. Ramos)

 

Μία από τις εταιρείες, η eXception PCB, παρήγαγε πλαστικά τμήματα που χρησιμοποιούνται στους πίνακες κυκλωμάτων των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Σε μια άλλη περίπτωση, βρετανική τεχνολογία ημιαγωγών κατέληξε σε ένα κινεζικό μαγνητικό όπλο μετά την αγορά της Dynex Semiconductor από την κινεζική εταιρεία σιδηροδρόμων CRRC Zhouzhou το 2008, αναφέρει η έκθεση.

Η επιτροπή βουλευτών προέτρεψε το υπουργείο Αμύνης να «αξιολογήσει επειγόντως τις επιπτώσεις κινεζικής ιδιοκτησίας εταιρειών που καταγράφονται σε αυτήν την έκθεση.»

Οι βουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες περί της αγοράς του υπουργείου Αμύνης κινεζικού μεταχειρισμένου εξοπλισμού.

Η βρετανική κυβέρνηση πρόσφατα αγόρασε δύο μεταχειρισμένα κινεζικά αεροσκάφη 737 για να τα μετατρέψει σε αεροσκάφη E-7 Wedgetail ώστε να χρησιμοποιηθούν σε εναέριες επιχειρήσεις προειδοποίησης και ελέγχου ικανότητας της Βρετανίας, λέει η έκθεση.

Η επιτροπή είπε πως αυτό είναι «βαθιά ανησυχητικό» και ότι «αγορά εξοπλισμού από την Κίνα για χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα πρέπει να θεωρείται βιώσιμη επιλογή από το υπουργείο Αμύνης.»

Η έκθεση αναφέρει δηλώσεις σχολιαστών που λένε ότι ο εξοπλισμός ίσως έχει προβλήματα ασφαλείας, καθώς «ήταν ελαττωματικός ή εσκεμμένα σαμποταρισμένος πριν την μεταφορά.»

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε