Δευτέρα, 30 Δεκ, 2024
(Εικόνα: The Epoch Times, Getty Images/ευγενική παραχώρηση του David's Legacy Foundation)

Επιδιώκοντας ασφαλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά

Δικομματική ομάδα νομοθετών στις ΗΠΑ υποστηρίζει νόμο για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποτρέπουν τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Μωρίν Μόλακ δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ υπέρ της διαδικτυακής ασφάλειας των παιδιών.

Έναν χρόνο αφότου ο γιος της Ντέηβιντ αυτοκτόνησε λόγω διαδικτυακού εκφοβισμού το 2016, οι κινήσεις της οδήγησαν στη θέσπιση ενός νέου νόμου, γνωστού και ως «νόμος του Ντέηβιντ», στην Πολιτεία της, το Τέξας.

Ο νόμος αυτός καθιστά τον διαδικτυακό εκφοβισμό ποινικό αδίκημα και επιτρέπει στα θύματα να ζητούν ασφαλιστικά μέτρα κατά λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται για την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό ανηλίκων.

Όταν ο νόμος του Ντέηβιντ ψηφίστηκε το 2017 στο Τέξας, ορισμένες διατάξεις που απαιτούσαν από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποτρέπουν τον ανώνυμο διαδικτυακό εκφοβισμό αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο.

Η κα Μόλακ δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτό συνέβη λόγω των πιέσεων των εν λόγω εταιρειών και ορκίστηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τελευταία, οι προσπάθειές της συγκεντρώνονται στην ψήφιση της Πράξης για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο (Kids Online Safety Act – KOSA), ένα νομοσχέδιο που απαιτεί από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης επιβλαβούς περιεχομένου, περιλαμβανομένων όσων σχετίζονται με την αυτοκτονία, τις διατροφικές διαταραχές, τον εκφοβισμό και τα ναρκωτικά.

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί επίσης από τις εταιρείες τεχνολογίας να επιτρέπουν στους ανηλίκους να περιορίζουν την κατηγορία των συστάσεων ή να μη συμμετέχουν σε συστήματα εξατομικευμένων συστάσεων που διευκολύνουν την ατελείωτη κύλιση.

Τους τελευταίους 18 μήνες, η κα Μόλακ πραγματοποίησε επτά ταξίδια στην Ουάσιγκτον και συνάντησε περισσότερους από δέκα νομοθέτες του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια κάθε ταξιδιού.

Η 61 ετών πρώην λογίστρια είναι πλήρως αφοσιωμένη στον σκοπό αυτό μέσω του David’s Legacy Foundation, του φιλανθρωπικού ιδρύματος που ίδρυσε.

Η κα Μόλακ και μια ομάδα μητέρων που επίσης έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας διαδικτυακών επιθέσεων υποστηρίζουν το KOSA από τότε που η έκδοση του 2022 εισήχθη στο προηγούμενο Κογκρέσο.

Έχουν μοιραστεί τις προσωπικές τους ιστορίες με τους νομοθέτες, οι οποίοι τις άκουσαν με κατανόηση και ενσυναίσθηση, σύμφωνα με αρκετούς παρόντες σε αυτές τις συναντήσεις.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας τον Δεκέμβριο του 2023 και αναμένεται να προωθηθεί σύντομα από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Microsoft, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X και άλλες εταιρείες έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν την εν λόγω νομοθεσία.

«Γερουσιαστά, υποστηρίζουμε το KOSA και θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε για την επιτάχυνσή της και να προσφέρουμε μία κοινότητα στους εφήβους που αναζητούν αυτήν τη φωνή», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της X Λίντα Γιακαρίνο σε ακρόαση στο Κογκρέσο στις 31 Ιανουαρίου.

«Ξέρω ότι αν καταφέρουμε να περάσουμε το KOSA, μπορούμε να σώσουμε ζωές», δήλωσε η κα Μόλακ στους Epoch Times.

Είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε κανένα παιδί ή οικογένεια να μη χρειαστεί να ζήσει την τραγωδία που έζησε εκείνη.

ZoomInImage
Το επιθετικό περιεχόμενο τραβά συνήθως την προσοχή των νέων, αλλά ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να αναλογιστεί τις συνέπειες, σύμφωνα με τη μητέρα ενός θύματος. (Spencer Platt/Getty Images)

 

Χάνοντας τον Ντέηβιντ εξαιτίας του διαδικτυακού εκφοβισμού

Ο Ντέηβιντ ήταν ένα αθλητικό αγόρι, ψηλό και αδύνατο. Συμμετείχε στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου του και σε μια μη σχολική ομάδα μέσω της Ένωσης Ερασιτεχνών Αθλητών.

Αγαπούσε το άθλημα αυτό, στο οποίο «ουσιαστικά είχε αφιερώσει τα 15 χρόνια του, από τότε που μπορούσε να περπατήσει και να χειριστεί μια μπάλα», σύμφωνα με τη μητέρα του.

Όταν ένας τραυματισμός στην πλάτη τον Ιούνιο του 2014 τον καθήλωσε στο σπίτι, στράφηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα διαδικτυακά παιχνίδια για να περνά τον χρόνο του και να καλύπτει το κενό που άφηναν οι χαμένες προπονήσεις.

Οκτώ μήνες αργότερα, η κα Μόλακ άρχισε να παρατηρεί αλλαγές στη συμπεριφορά του Ντέηβιντ.

Παραδείγματος χάριν, χρησιμοποιούσε τις συσκευές του τη νύχτα, τις ώρες που δεν έπρεπε και γινόταν επιθετικός όταν οι γονείς του τον παρότρυναν να σταματήσει.

Στη συνέχεια, άρχισε να χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα των γονέων του χωρίς εξουσιοδότηση για να αγοράζει από το διαδίκτυο αξεσουάρ παιχνιδιών.

Ακόμα και όταν πήρε ιατρική άδεια για να παίξει ξανά μπάσκετ, το άθλημα δεν τον ενδιέφερε πλέον.

«Αντ’ αυτού, προτιμούσε να κάθεται μπροστά στην οθόνη», δήλωσε η κα Μόλακ. «Σε εκείνο το σημείο καταλάβαμε ότι αντιμετωπίζαμε κάτι πρωτόγνωρο.»

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ακόμη κάτι σχετικά νέο. Πέρυσι, ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ Βίβεκ Μούρθυ εξέδωσε προειδοποίηση ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη. Αλλά αυτό δεν ήταν ευρέως γνωστό πριν από δέκα χρόνια.

Ο Ντέηβιντ ήταν ο μικρότερος από τους τρεις γιους των Μόλακ, 5 1/2 χρόνια μικρότερος από τον μεσαίο αδελφό, τον Κρις, ο οποίος είχε ένα απλό κινητό. Αλλά ο Ντέηβιντ είχε ένα iPhone.

ZoomInImage
Η Μωρίν Μόλακ με μια φωτογραφία του γιου της Ντέηβιντ, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά από διαδικτυακό εκφοβισμό σε ηλικία 16 ετών. Σαν Αντόνιο, 24 Ιουνίου 2024. (Ευγενική παραχώρηση του David’s Legacy Foundation)

 

Η συσκευή ήταν σε προσφορά ως κάτι νέο και μαζί της δινόταν πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Χωρίς να το γνωρίζει η κα Μόλακ, ο Ντέηβιντ έγινε επίσης στόχος διαδικτυακού εκφοβισμού.

Όταν το είπε στη μητέρα του τον Οκτώβριο του 2015, είχαν ήδη περάσει τρεις μήνες και τα πράγματα ήταν άσχημα. Ο εκφοβισμός είχε ως στόχο την εμφάνιση του Ντέηβιντ. Τα μηνύματα τον αποκαλούσαν «πίθηκο» και απειλούσαν να τον βάλουν «σε σακούλα για πτώματα».

Χωρίς χρονοτριβή, η κα Μόλακ μετέφερε τον Ντέιβιντ σε ιδιωτικό σχολείο, στα μέσα του εξαμήνου, πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αλλά ο διαδικτυακός εκφοβισμός τον ακολούθησε.

Είπε ότι ο εθισμός του γιου της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έκανε «πιο ευάλωτο στον διαδικτυακό εκφοβισμό και λιγότερο ανθεκτικό ώστε να μπορεί να τον αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο».

«Είχε πραγματικά ταυτιστεί με τη διαδικτυακή προσωπικότητα που είχε δημιουργήσει για τα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία καθόριζαν τη δημοτικότητά του», είπε.

«Ήταν τόσο συντετριμμένος που έχασε κάθε ελπίδα. Αυτό οφείλετο στην ανεδαφική ιδέα που είχε για το ποιος νόμιζε ότι ήταν στο διαδίκτυο και στη στοχοποίησή του. Καταρρακώθηκε.»

Μία ημέρα πριν από την επιστροφή του στο σχολείο, τον Ιανουάριο του 2016, ο Ντέηβιντ κρεμάστηκε από ένα δέντρο στην πίσω αυλή του σπιτιού του.

Το βράδυ πριν από την αυτοκτονία του, ο Ντέηβιντ είχε προστεθεί σε μια ομάδα ανώνυμων συνομιλητών. Αφού του έστειλαν προσβλητικά μηνύματα, τον έδιωξαν από την ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Εκείνη την ώρα, ο Κρις καθόταν δίπλα στον Ντέηβιντ.

Το επόμενο βράδυ, στις 4 Ιανουαρίου, ο Κρις πήγε να ξυπνήσει τη μητέρα τους γύρω στις 22:30. Το φως του Ντέηβιντ ήταν αναμμένο, αλλά εκείνος δεν ήταν στο κρεβάτι του. Άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι.

«Με κυρίευσε ένα αίσθημα τρόμου», θυμάται η κα Μόλακ.

Κάλεσε την αστυνομία και τηλεφώνησε στους γονείς της, οι οποίοι ζουν επίσης στο Σαν Αντόνιο. Ο σύζυγός της βρισκόταν στην Καλιφόρνια για χειρουργική επέμβαση στο γόνατο.

Άρχισε να γυρίζει με το αμάξι της στους δρόμους, ψάχνοντας για τον David. Πέρασαν τρεις ώρες. Τελικά, η αστυνομία εντόπισε το τηλέφωνο του Ντέηβιντ και διαπίστωσε ότι βρισκόταν μέσα στο σπίτι. Ο αστυνομικός είπε ότι ήθελε να ελέγξει την πίσω αυλή, οπότε εκείνη πήγε να ανάψει τα φώτα.

Μέσα από τη γυάλινη πόρτα του γραφείου της, είδε το σώμα του μικρότερου γιου της στην πίσω αυλή.

«Μόλις τον είδα, πετάχτηκα έξω, αλλά ο αστυνομικός με έπιασε και δεν με άφησε να τον πλησιάσω. Μπορούσα μόνο να κλαίω. Ακούγοντάς με ο πατέρας μου έτρεξε και αυτός έξω και με κράτησε για να μπορέσει ο αστυνομικός να κατεβάσει το σώμα του Ντέηβιντ. Η ζωή μου σταμάτησε εκείνη τη στιγμή και δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

»Παρόλο που έχουν περάσει οκτώ χρόνια, ακόμα νιώθω μερικές φορές ότι πρόκειται για έναν εφιάλτη, ότι θα ξυπνήσω και όλα θα έχουν τελειώσει», εξομολογείται η κα Μόλακ.

ZoomInImage
Φωτογραφίες του Ντέηβιντ Μόλακ στο σπίτι της οικογένειας στο Τέξας. Ο Ντέηβιντ έχασε το ενδιαφέρον του για το μπάσκετ, μετά από χρόνια ενασχόλησης, όταν εθίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (Ευγενική παραχώρηση του David’s Legacy Foundation)

 

Η πιο δύσκολη στιγμή είναι πάντα όταν ξυπνά το πρωί και συνειδητοποιεί ότι ο Ντέιβιντ έχει φύγει από τη ζωή.

«Δεν κοιμάμαι καλά και μου λείπει πολύ», είπε. «Υπάρχει κάτι τόσο αφύσικο και άδικο στο να πρέπει να ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου χωρίς το μικρότερο παιδί μου.»

Κερδίζοντας τους πολιτικούς

Από τα τέλη του 2022, η κα Μόλακ μαζί με περίπου 19 ακόμα μητέρες έχουν μοιραστεί τις προσωπικές τους ιστορίες με μέλη του Κογκρέσου.

Τον Ιανουάριο, το Fairplay εγκαινίασε το Parents for Safe Online Spaces (ParentsSOS), μαζί με το ίδρυμα της κας Μόλακ.

Ο Τζος Γκόλιν, εκτελεστικός διευθυντής του Fairplay, ενός κορυφαίου οργανισμού υπεράσπισης του KOSA, συνεργάστηκε με τις μητέρες από την αρχή.

«Ένα από τα πράγματα που νομίζω ότι συμβαίνει όταν οι γονείς λένε τις ιστορίες τους είναι ότι οι άνθρωποι σταματούν να είναι πολιτικοί και αρχίζουν να είναι άνθρωποι. Αρχίζουν να σκέφτονται τα παιδιά στη δική τους ζωή, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ή τα παιδιά που αγαπούν», δήλωσε στους Epoch Times.

Σύμφωνα με αρκετούς παρευρισκόμενους, όταν ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (Δ-N.Y.) συναντήθηκε με τους γονείς στις αρχές Μαΐου, πνίγηκε σχεδόν ακούγοντας τις ιστορίες τους.

Η 58χρονη Τζόαν Μπόγκαρντ, της οποίας ο γιος Μέισον πέθανε αφού δοκίμασε τη διαδικτυακή πρόκληση «μπλακ άουτ» σε ηλικία 15 ετών, δήλωσε ότι ο κος Σούμερ ήταν «πολύ συγκινημένος» στη συνάντηση και «πρόθυμος να βοηθήσει” σε μια επόμενη συνάντηση στις αρχές Ιουνίου.

Η κα Μπόγκαρντ είχε περιμένει μέχρι ο Μέισον να πάει στο γυμνάσιο για να του δώσει ένα τηλέφωνο με γονικό έλεγχο και εφαρμογές επιτήρησης.

Αλλά δεν γνώριζε ότι το YouTube, η πλατφόρμα που χρησιμοποιούσε ο Μέισον για να βελτιωθεί στο ψάρεμα και την ξυλουργική, τον τροφοδοτούσε με βίντεο σχετικά με τη μοιραία πρόκληση πνιγμού.

Ο Μέισον δοκίμασε την πρόκληση μπλακ άουτ τον Μάιο του 2019, χάνοντας τη ζωή του επειδή η αγκράφα της ζώνης του ‘κλείδωσε’ και δεν χαλάρωσε όταν έχασε τις αισθήσεις του.

Έμεινε χωρίς οξυγόνο για πολύ ώρα και δεν παρουσίασε καμία ζωτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη. Μετά τον θάνατό του, οι γονείς του πρόσφεραν τα όργανά του, χαρίζοντας ζωή σε πέντε άτομα.

«Όταν οι άνθρωποι ακούνε τις ιστορίες μας, φοβούνται ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στην οικογένειά τους και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν. Έτσι, θέλουν να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε η κα Μπόγκαρντ στους Epoch Times.

«Νομίζω ότι γι’ αυτό το παίρνουν τόσο προσωπικά. Επειδή συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά μας είναι και δικά τους παιδιά. Τα παιδιά μας ήταν απλά, συνηθισμένα παιδιά σαν όλα τα άλλα.»

Ο κος Σούμερ δεν ήταν ο μόνος γερουσιαστής που συγκινήθηκε από τις ιστορίες των μητέρων. Οι γονείς αναφέρουν επίσης τη γερουσιαστή Μαρία Κάντγουελ (Δ-Ουάσιγκτον), πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου, ως άλλο ένα παράδειγμα.

ZoomInImage
(από αριστερά) Μωρίν Μόλακ, Τζόαν Μπόγκαρντ, Τσακ Σούμερ (Δ-N.Y. και ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας) και Ντεμπ Σμιλ. Ουάσιγκτον, 5 Ιουνίου 2024. (Ευγενική παραχώρηση της Joann Bogard)

 

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τον Νοέμβριο του 2022, αρκετές μητέρες δυσκολεύτηκαν να σταματήσουν τα δάκρυά τους για να μπορέσουν να μιλήσουν. Η κα Κάντγουελ έτριβε τα χέρια και τις πλάτες τους μέχρι να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις ιστορίες τους.

«Ήταν περισσότερο σαν μητέρα παρά σαν γερουσιαστής», είπε η κα Μπόγκαρντ.

Έκτοτε, η κα Κάντγουελ είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του νομοσχεδίου.

Εκείνη τη χρονιά, προσπάθησε να εντάξει το KOSA σε ένα νομοσχέδιο δαπανών στο τέλος του έτους, αλλά απέτυχε.

Όταν οι γερουσιαστές Ρϊτσαρντ Μπλούμενταλ (Δ-Κονέκτικατ) και Μάρσα Μπλάκμπερν (Δ-Τενεσσί) επανέφεραν το KOSA το 2023, η επιτροπή της κας Κάντγουελ το ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2023, επιτρέποντας την ψηφοφορία επί της νομοθεσίας στη Γερουσία.

Στις 20 Ιουνίου, ο κος Σούμερ μίλησε για το KOSA στο βήμα της Γερουσίας με τον κο Μπλούμενταλ, τον κύριο εισηγητή του νομοσχεδίου από τους Δημοκρατικούς.

«Όπως και εκείνος, έχω συναντηθεί προσωπικά με τις οικογένειες που έχουν χάσει παιδιά, έχω ακούσει τις φρικτές ιστορίες τους και είμαι αποφασισμένος, απόλυτα αποφασισμένος, να συνεργαστώ μαζί τους για να ψηφιστεί το KOSA», δήλωσε ο κος Σούμερ.

«Τον περασμένο μήνα, συνέταξα ένα σχέδιο για να ολοκληρωθεί το KOSA μέσω ομόφωνης συναίνεσης για μια χρονική συμφωνία στη Γερουσία. Βοήθησα προσωπικά στην επίλυση ζητημάτων και στην άμβλυνση των ακούσιων συνεπειών του νομοσχεδίου. Αυτή η προσπάθεια μείωσε την αντιπολίτευση, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις.»

Ο κος Σούμερ εργαζόταν για μια χρονική συμφωνία, γνωστή και ως συμφωνία για την ψήφο σε ανοικτή γραμμή, ώστε να προωθηθεί το νομοσχέδιο γρήγορα στο βήμα της Γερουσίας μέχρι τις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με τους γονείς.

Η προηγούμενη έκδοση της χρονικής συμφωνίας, η οποία έληξε τον Ιούνιο, ανέφερε δύο ώρες συζήτησης και καμία τροπολογία. Η διαδικασία απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση όλων των γερουσιαστών.

Δεν είναι σαφές ποιοι όροι περιλαμβάνονται στη νέα έκδοση της χρονικής συμφωνίας. Οι Epoch Times επικοινώνησαν με το γραφείο του κου Σούμερ για περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν έλαβαν απάντηση μέχρι την ώρα του Τύπου.

Σύμφωνα με τους γονείς, οι γερουσιαστές Ρον Γουάιντεν (Δ-Όρεγκον) και Ραντ Πωλ (Ρ-Κεντάκυ) ήταν οι δύο νομοθέτες που διαφώνησαν με την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κος Γουάιντεν ενημέρωσε ότι θα αποσύρει την αντίρρησή του για την ταχεία διαδικασία.

Το νομοσχέδιο έχει 68 υποστηρικτές, γεγονός που καθιστά τις κωλυσιεργίες μάλλον απίθανες, έτσι αναμένεται να περάσει κανονικά.

Ο κος Πωλ δήλωσε ότι η ένστασή του σχετίζεται με τον ορισμό της «διαταραχής της ψυχικής υγείας» στο νομοσχέδιο, ορισμός ο οποίος, όπως λέει, είναι πολύ ευρύς.

Σε απάντηση, ο κος Γκόλιν είπε ότι ο ορισμός ακολουθεί το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Διαταραχών Ψυχικής Υγείας της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Δεν είναι σαφές αν ο κος Πωλ θα ευλογήσει τη νέα εκδοχή της συμφωνίας για την ταχεία ψήφιση, η οποία θα φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση νωρίτερα.

Στις 24 Ιουνίου, η ParentsSOS έστειλε επιστολή στον κο Πωλ, προτρέποντάς τον να εγκαταλείψει την αντίθεσή του.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με το γραφείο του κου Πωλ για σχόλια, αλλά δεν έλαβαν κανένα μέχρι την ώρα του Τύπου.

ZoomInImage
Μητέρες θυμάτων εγκλημάτων και κακοποίησης στο διαδίκτυο παρευρίσκονται σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τις οργανώσεις Accountable Tech και Design It For Us, για να ζητηθεί από τις εταιρείες τεχνολογίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοδοτήσουν για τη λήψη μέτρων για την προστασία των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο. Ουάσιγκτον, 31 Ιανουαρίου 2024. (Jemal Countess/Getty Images for Accountable Tech)

 

Προειδοποίηση του Γενικού Χειρουργού

Ο Δρ Μούρθι ζήτησε στις αρχές του μήνα να υπάρξουν προειδοποιητικές ετικέτες για τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρόμοιες με τις προειδοποιήσεις στα προϊόντα καπνού.

«Ήρθε η ώρα να απαιτηθεί μια προειδοποιητική ετικέτα του γενικού χειρουργού στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία να αναφέρει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται με σημαντικές βλάβες στην ψυχική υγεία των εφήβων», έγραψε σε άρθρο του στους New York Times.

Στο άρθρο του υπενθυμίζει τη συνάντησή του με τη Λόρι Σοτ, της οποίας η κόρη Ανναλί αυτοκτόνησε σε ηλικία 18 ετών το 2020 εξαιτίας διαδικτυακού περιεχομένου με θέμα τον αυτοτραυματισμό.

Η συνάντηση έγινε τον Μάρτιο του 2023, όταν ο Δρ Μούρθι επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παίδων στο Ντένβερ για να μιλήσει για την κρίση της ψυχικής υγείας των νέων.

Η κα Σοτ ζει στο Κολοράντο και ο γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ (Δ-Κολοράντο) μεσολάβησε για τη συνάντηση.

Πήρε αντίγραφα των ημερολογίων της Ανναλί, για να δείξει στον Δρα Μούρθι την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία της έφηβης.

«Αυτές ήταν πληροφορίες που δεν είχα μοιραστεί ούτε με την οικογένειά μου ή τον σύζυγό μου, όντας τόσο συντετριμμένοι», δήλωσε στους Epoch Times. «Είχα βάλει τα κλάματα.»

Είπε ότι ο Δρ Μούρθι ήταν «συμπονετικός και υποστηρικτικός».

Ο Γενικός Χειρουργός άκουσε την κα Σοτ για περισσότερο από μία ώρα.

Εκείνη ήξερε ότι αυτός είχε ήδη ασχοληθεί με το θέμα, διότι δύο μήνες αργότερα, εξέδωσε συμβουλή για τη βλάβη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων.

«Αυτό που θυμάμαι με δάκρυα και ευγνωμοσύνη είναι ότι αν είχα ακούσει τις προειδοποιήσεις του γενικού χειρουργού, την πρώτη ή έστω τη δεύτερη που εξέδωσε για τις προειδοποιητικές ετικέτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα είχα μία βάση για να καθοδηγήσω διαφορετικά το παιδί μου και να καταλάβω τι συνέβαινε με την ψυχική υγεία της Ανναλί, καθώς και τη σοβαρότητα της επικινδυνότητας του υλικού με το οποίο αυτές οι πλατφόρμες τροφοδοτούν τα παιδιά μας», είπε η μητέρα.

Το γραφείο του Δρος Μούρθι αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση.

Εάν τεθεί σε ισχύ, η KOSA θα εγκρίνει την προειδοποίηση που πρότεινε ο Δρ Μούρθι.

Τρεις στους τέσσερεις ψηφοφόρους υποστηρίζουν την προειδοποιητική ετικέτα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου.

Εκπαιδεύοντας τον εαυτό μας και εκπαιδεύοντας τους γερουσιαστές

Ένα κοινό στοιχείο που μοιράζονται αυτές οι μητέρες είναι ότι, εξαιτίας των τραγωδιών τους, έμαθαν πολλά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κα Μπόγκαρντ δήλωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έμαθε πολλά για τους αλγόριθμους.

ZoomInImage
Η Τζόαν Μπόγκαρντ, μητέρα του Μέισον Μπόγκαρντ, θύματος διαδικτυακής πρόκλησης, μιλάει κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου για την ευθύνη των εταιρειών τεχνολογίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λάβουν μέτρα για την προστασία των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο. Ουάσιγκτον, 31 Ιανουαρίου 2024. (Jemal Countess/Getty Images for Accountable Tech)

 

«Οι εταιρείες έχουν σκόπιμα σχεδιάσει τους αλγορίθμους έτσι ώστε να τροφοδοτούν με το πιο έντονο περιεχόμενο [στα παιδιά]», είπε.

Οι νέοι, είπε, δεν μπορούν να αντισταθούν στην τροφοδοσία «επιθετικού περιεχομένου – εκφοβισμό, καβγάδες, αυτοκτονικός ιδεασμός, οτιδήποτε υπερευαίσθητο σαν αυτά», επειδή είναι περίεργοι και ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορεί να εξετάζει τις συνέπειες.

«Θα εμφανίσει οτιδήποτε κρατάει τα μάτια τους στην οθόνη», είπε.

Η κα Μπόγκαρντ δήλωσε ότι της αρέσει που το νομοσχέδιο KOSA ασχολείται με τους αλγόριθμους ή τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, όπως ονομάζονται στο νομοσχέδιο.

Είπε για την πρώτη συνάντηση των μητέρων με τους γερουσιαστές το 2022: «Δεν γνώριζαν πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι και πώς οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξαπατούν και χειραγωγούν τα παιδιά μας».

Ωστόσο, σε μια ακρόαση τον Ιανουάριο, οι γερουσιαστές είχαν πολλές συνομιλίες με στελέχη εταιρειών τεχνολογίας.

Η κα Μπόγκαρντ δήλωσε ότι οι νομοθέτες επέδειξαν μια βαθύτερη κατανόηση των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών, των αλγορίθμων και της ικανότητας των τεχνολογικών εταιρειών να ελέγχουν τι μπορούν να δουν και να κάνουν οι χρήστες στις πλατφόρμες τους.

«Μπορούσατε να πείτε ότι ήταν πιο συντονισμένοι και πιο ευθυγραμμισμένοι με το τι πραγματικά συνέβαινε αυτή τη φορά. Πολλά από αυτά αισθάνομαι ότι έχουν να κάνουν με το βάθος της πληροφόρησης που τους δίνουν οι γονείς», δήλωσε.

Ο κος Γκόλιν από το Fairplay δήλωσε ότι οι γονείς έκαναν «καταπληκτική δουλειά».

«Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι στο Κογκρέσο λυγίζουν όταν ακούνε την ιστορία τους και θέλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτούς και κάποιοι άνθρωποι στο Κογκρέσο φοβούνται αυτούς τους γονείς», είπε.

«Κανείς δεν θέλει να φανεί ότι υποστηρίζει τη Meta και το Snapchat και όχι τους πενθούντες γονείς.»

Το KOSA είναι το πρώτο βήμα

Οι γονείς κοιτάζουν ήδη πέρα από το KOSA.

Το KOSA είναι ένα πρώτο βήμα, δηλώνει η κα Σοτ.

«Νομίζω ότι το έργο μας, στο όνομα των παιδιών μας, είναι να σώσουμε άλλα παιδιά και να απαιτήσουμε πραγματική αλλαγή», τονίζει.

ZoomInImage
Νεαροί ακτιβιστές κρατούν πινακίδες κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για να υποχρεωθούν οι εταιρείες τεχνολογίας και κοινωνικής δικτύωσης να λάβουν μέτρα για την προστασία των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο. Ουάσιγκτον, 31 Ιανουαρίου 2024. (Jemal Countess/Getty Images for Accountable Tech)

 

Η κα Μπόγκαρντ δηλώνει ότι σκοπεύει να παρακολουθεί κατά πόσο εφαρμόζεται το KOSA μετά την ψήφισή του.

Αναμένουν ότι η συζήτηση σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα συνεχιστεί και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να προσπαθούν για να βοηθήσουν άλλες οικογένειες και παιδιά.

«Καταλαβαίνω πώς είναι όταν έχεις ένα παιδί που βρίσκεται σε κρίση και νιώθεις ότι ο κόσμος γυρίζει πολύ γρήγορα, αλλά εσύ είσαι σε αργή κίνηση», δήλωσε η κα Μόλακ. «Μπορώ να το καταλάβω αυτό.»

Είπε ότι ο κος Σούμερ προσφέρθηκε να διοργανώσει μια «εορταστική υπογραφή» όταν το νομοσχέδιο γίνει νόμος.

«Χάσαμε τα παιδιά μας. Αυτό δεν είναι μια νίκη για εμάς. Αυτό είναι απλώς αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε και άλλα παιδιά, ώστε κανένας άλλος γονέας να μη βρεθεί στη θέση μας», δήλωσε η κα Μόλακ.

«Νομίζω ότι [ο κος Σούμερ] το κατάλαβε αυτό. Ήταν συμπονετικός και μας έδωσε πολλαπλές διαβεβαιώσεις ότι [το νομοσχέδιο] θα φθάσει στη Γερουσία… Ξέρουμε ότι θα περάσει.»

Της  Terri Wu

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε