Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Υποστηρικτές του γαλλικού δεξιού Εθνικού Συναγερμού εκφράζουν την ικανοποίησή τους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τη νύχτατων εκλογών. Παρίσι, 9 Ιουνίου 2024. (AP Photo/Lewis Joly)

Ευρωεκλογές: Οι νικητές και οι ηττημένοι

Ο μεγαλύτερος νικητής ήταν το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο κυριάρχησε στις γαλλικές κάλπες, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές.

Μετά το κλείσιμο των εκλογικών αναμετρήσεων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατέχει σήμερα τις περισσότερες έδρες, βγήκε περισσότερο κερδισμένη, ενώ η κεντρώα ομάδα Renew Europe και η ομάδα των Πρασίνων έχασαν τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο της Ένωσης.

Τα δεξιά κόμματα δεν σημείωσαν τόσα κέρδη όσα προβλεπόταν.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κέρδισε 10 έδρες, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16:20 της 10ης Ιουνίου. Οι προκαταρκτικές καταμετρήσεις προσδιόρισαν επίσης ως τους μεγαλύτερους χαμένους την Ανανεωτική Ευρώπη, που έχασε 23 έδρες, και τους Πράσινους/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, που έχασαν 18 έδρες.

Ο αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα μειώθηκε κατά 17.

Οι ψηφοφόροι εξέλεξαν επίσης 55 νέους ευρωβουλευτές οι οποίοι δεν ανήκαν σε καμία από τις πολιτικές ομάδες του απερχόμενου Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις. Θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν σε οποιαδήποτε υφιστάμενη πολιτική ομάδα, να σχηματίσουν νέες ομάδες ή να παραμείνουν ανένταχτοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ.

Η ΕΕ απαιτεί ότι τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν το ένα τέταρτο των χωρών της ΕΕ πρέπει να ενωθούν για να σχηματίσουν πολιτική ομάδα.

Δύο δεξιές ομάδες, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και τα κόμματα Ταυτότητα και Δημοκρατία, κέρδισαν τέσσερεις και εννέα έδρες αντίστοιχα.

Μια αριστερή ομάδα με την ονομασία «Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» έχασε μία έδρα.

Η συνολική προσέλευση των ψηφοφόρων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως εκτιμήθηκε περίπου στις 11 μ.μ. τοπική ώρα, ήταν 51%, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν αργά στις 9 Ιουνίου. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα έκλεισαν στην Ιταλία στις 11 μ.μ. τοπική ώρα.

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από 720 έδρες λόγω των δημογραφικών αλλαγών στις χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ το απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εξελέγη το 2019, αποτελούνταν από 705 μέλη.

«Μετά τις εκλογές, η Γαλλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες θα λάβουν από δύο επιπλέον έδρες, ενώ στην Αυστρία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Λετονία αποδίδεται από μία επιπλέον έδρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές οργανώνονται με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση και όχι με βάση την εθνικότητά τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές που ανήκουν σε μια πολιτική ομάδα δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο.

Συνολικά, σε ολόκληρη την ΕΕ, δύο συστημικές και φιλοευρωπαϊκές ομάδες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλιστές, παραμένουν οι κυρίαρχες δυνάμεις.

Εθνικά αποτελέσματα

Πρωταγωνιστής μιας εκπληκτικής εκλογικής βραδιάς ήταν το δεξιό γαλλικό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν, το οποίο κυριάρχησε στις γαλλικές δημοσκοπήσεις σε τέτοιο βαθμό που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε αμέσως το εθνικό κοινοβούλιο και ζήτησε νέες εκλογές.

Το κόμμα της κας Λεπέν εκτιμάται ότι κέρδισε πάνω από το 30% των ψήφων, δηλαδή περίπου διπλάσιο ποσοστό από τον συνασπισμό που περιλαμβάνει το κόμμα «Αναγέννηση» του κου Μακρόν, το οποίο αναμένεται να φτάσει ποσοστό μικρότερο του 15%.

«Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τη χώρα, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Γάλλων, έτοιμοι να βάλουμε τέλος στη μαζική μετανάστευση», δήλωσε η κα Λεπέν.

Το κόμμα της μπορεί δυνητικά να κερδίσει 12 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με καταμετρημένα σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια, το συντηρητικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προβλέπεται να κερδίσει περίπου το 28% των ψήφων, ποσοστό που είναι υπερτετραπλάσιο από αυτό που έλαβε στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 και υπερβαίνει το 26% που εξασφάλισε στις εθνικές εκλογές του 2022, όταν ανέβηκε στην εξουσία.

Το κόμμα συμμαχεί με τη δεξιά κοινοβουλευτική ομάδα ECR και αναμένεται να κερδίσει 14 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα προβλέπεται να λάβει το 24% των ψήφων, ενώ μια άλλη ομάδα της αντιπολίτευσης, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ήρθε τρίτο με σχεδόν 10%, σύμφωνα με την πρόβλεψη του κοινοβουλίου.

ZoomInImage
Η Άλις Βάιντελ (κέντρο) και ο Τίνο Κρουπάλλα (κέντρο δεξιά), και οι δύο ομοσπονδιακοί πρόεδροι του AfD, ζητωκραυγάζουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος AfD κατά τη διάρκεια της πρόβλεψης για τις ευρωεκλογές. Βερολίνο, 9 Ιουνίου 2024. (Joerg Carstensen/dpa μέσω AP)

 

Στη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), παρά τα σκάνδαλα, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές, σημειώνοντας κέρδη ιδίως μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών.

Το AfD ανέβηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες στο 17% μεταξύ των ψηφοφόρων από 16 έως 24 ετών, ισοψηφώντας με το Γερμανικό Συντηρητικό Κόμμα ως το πιο δημοφιλές κόμμα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και στην πρώην κομμουνιστική Ανατολή.

Το κόμμα θα κερδίσει πιθανότατα έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει συμμαχήσει με καμία πολιτική ομάδα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του κου Σολτς και ο τρίτος εταίρος του συνασπισμού, το φιλοεπιχειρηματικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), σημείωσαν επίσης χαμηλές επιδόσεις – αναμενόταν να κερδίσουν το 14% και 5,2% των ψήφων αντίστοιχα, από το 15,8% και 5,4% στις προηγούμενες εκλογές.

Το SPD αναμένεται να χάσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το FDP θα διατηρήσει πιθανότατα τις πέντε έδρες του.

Της Ella Kietlinska, με πληροφορίες από το Reuters και το Associated Press

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε