Κυριακή, 08 Μαρ, 2026
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία: Η κεντροαριστερά και η δεξιά θα αναμετρηθούν στον β΄ γύρο

Οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία οδηγούνται σε δεύτερο γύρο, γεγονός σχετικά σπάνιο για τη χώρα, στον οποίο θα αναμετρηθούν υποψήφιος της κεντροαριστεράς και ο επικεφαλής της δεξιάς. Η δεύτερη και καθοριστική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά, αν και ακόμη προκαταρκτικά, αποτελέσματα του πρώτου γύρου, πρώτος αναδείχθηκε ο Αντόνιο Ζουζέ Σεγκούρου, 63 ετών, συγκεντρώνοντας περίπου το 31% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο υποψήφιος της δεξιάς Αντρέ Βεντούρα, 43 ετών, με ποσοστό 23,5%.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κος Σεγκούρου απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης προς τους ψηφοφόρους εν όψει του δεύτερου γύρου, ενώ από την πλευρά του ο κος  Βεντούρα υπογράμμισε ότι η εκλογική διαδικασία αποτυπώνει την αυξημένη απήχηση της παράταξής του και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την πολιτική αλλαγή.

Η διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές αποτελεί εξέλιξη που είχε να καταγραφεί από το 1986 και αντικατοπτρίζει τις πολιτικές ανακατατάξεις των τελευταίων ετών, σε συνθήκες ενίσχυσης της δεξιάς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Παρότι ο κος Βεντούρα δεν επικράτησε στον πρώτο γύρο, επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη εκλογική άνοδο του κόμματός του, Σέγκα («Αρκετά»), το οποίο έχει ήδη αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρου, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάιο του 2025 επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να συνεργαστεί με πρόεδρο που δεν προέρχεται από την πολιτική του παράταξη, σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κος Μοντενέγκρου δήλωσε ότι η κυβερνητική παράταξη δεν θα δώσει καμία επίσημη οδηγία ψήφου για τον δεύτερο γύρο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δημιουργούν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, με δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να δείχνουν προβάδισμα του κου Σεγκούρου στην αναμέτρηση με τον κο Βεντούρα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ένας χρόνος από την εκλογική νίκη της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές.

Στον πρώτο γύρο συμμετείχαν συνολικά έντεκα υποψήφιοι. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ζουάου Κοτρίμ Φιγκερέντου με ποσοστό κοντά στο 16%, ενώ ακολούθησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος και απόστρατος ναύαρχος Ενρίκε Γκουβάια ε Μέλου με λίγο πάνω από 12%. Ο υποψήφιος της κυβερνητικής παράταξης Λουίς Μαρκς Μεντς περιορίστηκε στην πέμπτη θέση, με ποσοστό κάτω του 12%.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία και, αν και δεν διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες, μπορεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο σε περιόδους πολιτικής κρίσης, έχοντας τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να διαλύει το Κοινοβούλιο και να προκηρύσσει εκλογές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε