Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ο Φανγκ Μπιν σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2020. (Στιγμιότυπο/YouTube)

Εξαφανισμένος Κινέζος πολίτης δημοσιογράφος που κάλυψε την επιδημία της Γουχάν κρατείται επί του παρόντος, λέει πηγή

Άγνωστος από τις αρχές του περασμένου έτους, ο δημοσιογράφος-πολίτης Φανγκ Μπιν παραμένει κρατούμενος στη Γουχάν περιμένοντας το δικαστήριο.

Ο Φανγκ Μπιν, ο πρώτος Κινέζος δημοσιογράφος-πολίτης που αναφέρθηκε στις απαρχές της πανδημίας COVID-19 στην κεντρική Κίνα, κρατείται στο κέντρο κράτησης Τζιάνγκ’αν στην πόλη Γούχαν, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στις 24 Νοεμβρίου.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στην Epoch Times ότι η υπόθεση του Φανγκ βρίσκεται στα χέρια του περιφερειακού δικαστηρίου Τζιάνγκ’αν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο έξω κόσμος γνωρίζει πού βρίσκεται ο Φανγκ από τη σύλληψή του στις 9 Φεβρουαρίου 2020.

Ως επιχειρηματίας στην πόλη Γούχαν, το σημείο μηδέν της πανδημίας COVID-19, ο Φανγκ έγινε μάρτυρας γεμάτων νοσοκομείων και ανθρώπων που πέθαιναν από την ασθένεια τον Ιανουάριο του 2020. Είδε επίσης πώς οι κομμουνιστικές αρχές έλεγαν ψέματα για την πανδημία.

Παρά τις ανησυχίες του ότι θα μολυνθεί ή ότι θα του επιτεθούν οι αρχές επειδή αποκάλυψε την αλήθεια, ο Φανγκ τράβηξε βίντεο στα νοσοκομεία της Γούχαν και στη συνέχεια, στις 25 Ιανουαρίου 2020, κατάφερε να τα δημοσιεύσει στο YouTube, όπου δεν μπορούσε να φτάσει η κινεζική λογοκρισία.

Τα βίντεο του Φανγκ προσέλκυσαν γρήγορα την παγκόσμια προσοχή, επιτρέποντας στους ανθρώπους να καταλάβουν πόσο σοβαρή ήταν η COVID-19. Η γενναιότητά του ενθάρρυνε επίσης αρκετούς Κινέζους πολίτες-δημοσιογράφους να τον ακολουθήσουν.

Σε απάντηση στις προσπάθειές του, το κινεζικό καθεστώς συνέλαβε τον Φανγκ αρκετές φορές μεταξύ 1ης και 9ης Φεβρουαρίου 2020.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2020, ο Φανγκ κυκλοφόρησε το τελευταίο του βίντεο, στο οποίο προέτρεπε όλους τους Κινέζους να αντισταθούν στο κομμουνιστικό καθεστώς.

«Δώστε την εξουσία του καθεστώτος πίσω στο λαό», λέει ο Φανγκ στο βίντεο.

Έκτοτε, ο Φανγκ αγνοείται και τα μέλη της οικογένειάς του αρνούνται να πουν οτιδήποτε γι’ αυτόν λόγω του φόβου απέναντι στις αρχές.

Τρεις άλλοι δημοσιογράφοι-πολίτες, ο Τσεν Κιουσί, η Λι Ζεχούα και η Ζανγκ Ζαν, συνελήφθησαν στη Γουχάν σε διάφορες χρονικές στιγμές πέρυσι. Η Λι αφέθηκε ελεύθερη τον Μάρτιο του 2020, η Zhang συνάντησε τον δικηγόρο της στις 8 Ιουνίου 2020 και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, ενώ ο Τσεν επιβεβαιώθηκε ότι είναι ζωντανός και ασφαλής τον Σεπτέμβριο του 2020.

Από τη σύλληψή του, οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία γι’ αυτόν στη δημοσιότητα.

Ο Φανγκ είναι ζωντανός

Στις 24 Νοεμβρίου, ένας έμπιστος αξιωματούχος της Γούχαν δήλωσε στην Epoch Times μέσω τηλεφώνου ότι ο Φανγκ ήταν ζωντανός και ότι η υπόθεσή του χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να περάσει από τις νομικές διαδικασίες.

Το όνομα και η θέση του αξιωματούχου έχουν αποκρυφθεί για λόγους ασφαλείας.

«Η υπόθεση του Φανγκ σχετίζεται με την πανδημία, οπότε είναι περίπλοκη. Εμείς [το Περιφερειακό Δικαστήριο Τζιάνγκ’αν και η Περιφερειακή Εισαγγελία (εισαγγελέας)] πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα προτού μπορέσουμε να υποβάλουμε την έκθεσή μας [στο Ενδιάμεσο Δικαστήριο της Γούχαν]. Θα ζητήσουμε αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Κινέζος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τις ΗΠΑ Γου Σαοπίνγκ, ο οποίος διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στη Σαγκάη και εκπροσωπούσε αντιφρονούντες και φυλακισμένους συνείδησης κατά τη δεκαετία του 2010, παρακολουθεί την υπόθεση του Φανγκ.

«Το δικαστήριο και ο εισαγγελέας σχεδιάζουν εγκλήματα για να τα φορτώσουν στον Φανγκ, και στη συνέχεια μπορούν να τον καταδικάσουν σε φυλάκιση με βάση αυτούς τους λόγους», δήλωσε ο Γου στην Epoch Times στις 24 Νοεμβρίου.

Ο Γου δήλωσε ότι ο Φανγκ δεν παραβίασε κανέναν κινεζικό νόμο.

Ένας κάτοικος της Γούχαν, ο οποίος υποστηρίζει τον Φανγκ, δήλωσε στην Epoch Times μέσω τηλεφώνου ότι η οικογένεια του Φανγκ δεν μπορούσε να προσλάβει δικηγόρο και δεν έχουν λάβει κανένα νομικό έγγραφο από το δικαστήριο ή την εισαγγελία.

«Ο κινεζικός νόμος παρέχει στον Φανγκ Μπιν, έναν πολίτη, το δικαίωμα να κάνει ρεπορτάζ για την κατάσταση στη Γούχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως δημοσιογράφος-πολίτης. Είναι αθώος», δήλωσε ο κάτοικος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η οικογένεια του Φανγκ φοβάται πολύ να δεχτεί βοήθεια από οποιονδήποτε λόγω των απειλών των αρχών, δήλωσε ο κάτοικος. Μπορεί να χάσουν την εργασία τους ή τα χρήματά τους αν αναστατώσουν το καθεστώς και αποκαλύψουν την κατάσταση του Φανγκ προς τα έξω. Το χειρότερο σενάριο είναι να συλληφθούν και να καταδικαστούν με ένα καθορισμένο έγκλημα.

Η Epoch Times δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τα μέλη της οικογένειας του Φανγκ.

Ο Κιν Τζιν, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υπερασπιστεί τον Φανγκ.

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών, τους πολιτικούς, τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΜΚΟ και τους ακτιβιστές. Θα πρέπει να παροτρύνουν το κινεζικό καθεστώς να απελευθερώσει τον Φανγκ», δήλωσε ο Κιν στην Epoch Times.

Ο δικηγόρος δικαιωμάτων Γου επαίνεσε τη γενναιότητα του Φανγκ που διακινδύνευσε τη ζωή του για να κάνει ρεπορτάζ για την πανδημία.

«Ο Φανγκ Μπιν μας έδειξε πόσο σοβαρή ήταν η COVID-19 στο αρχικό στάδιο. Ο κόσμος πρέπει να μιλήσει γι’ αυτόν», δήλωσε ο Γου.

Η COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), κοινώς γνωστό ως νέος κορονοϊός.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε