Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Ένας Κινέζος αστυνομικός στην πύλη εισόδου της αυστραλιανής πρεσβείας στο Πεκίνο, στις 9 Ιουλίου 2020. (Nicolas Asfour/AFP via Getty Images)

Εξάπλωση της κινεζικής αστυνομίας: πάνω από 100 τμήματα σε ξένες χώρες

Νέα έρευνα της Safeguards Defenders φέρνει στο φως στοιχεία με την δραστηριότητα των παράνομων κινέζικων αστυνομικών υποσταθμών στο εξωτερικό

Η ομάδα δικαιωμάτων Safeguard Defenders αποκάλυψε επιπλέον 48 υπερπόντια αστυνομικά κέντρα της Κίνας, ανεβάζοντας το σύνολο σε 102 σταθμούς. Ορισμένα δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια των χωρών υποδοχής.

Μια επικαιροποιημένη έκθεση με τίτλο «Περιπολία και Πειθώ» ρίχνει περισσότερο φως στην κλίμακα του δικτύου και στο πώς οι κοινές συμφωνίες διευκόλυναν το κινεζικό καθεστώς να εξαπλώσει την υπερεθνική αστυνόμευση σε όλο τον κόσμο.

Η πρόσφατη έρευνα αποτελεί συνέχεια της έκθεσης του Σεπτεμβρίου με την ονομασία «110 Εξωτερικού: Η κινεζική διεθνής αστυνόμευση αγριεύει».

Διαβάστε Επίσης: Η Κινέζικη αστυνομία εισχωρεί στην Ευρώπη και τον κόσμο – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η έκθεση αποκάλυψε ότι εκτός από την παροχή φαινομενικά διοικητικών υπηρεσιών, οι σταθμοί αυτοί εξυπηρετούν επίσης πιο σκοτεινούς σκοπούς, όπως ο εντοπισμός, η σύλληψη και η έκδοση ατόμων που καταζητούνται από το ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένων αντιφρονούντων που διαφωνούν με το καθεστώς και τον ηγέτη του Σι Τζινπίνγκ.

Νέα ευρήματα

Δύο τοπικές κινεζικές αρχές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, στις πόλεις Ναντόνγκ και Γιουέντζου, δημιούργησαν τον κύριο όγκο των νεοαναφερθέντων σταθμών από το 2016. Σύμφωνα με την έκθεση, τέσσερις ξεχωριστές τοπικές αστυνομικές δικαιοδοσίες έχουν πλέον εντοπιστεί να έχουν ιδρύσει μια τέτοια υπερπόντια αστυνομική δύναμη.

Το δίκτυο έχει παρουσία σε 53 έθνη μέχρι στιγμής.

Η νέα αποκάλυψη καταρρίπτει την αφήγηση του ΚΚΚ ότι τα γραφεία αυτά έχουν ως αποστολή να βοηθούν στην ανανέωση των εγγράφων για τους Κινέζους πολίτες που είχαν αποκλειστεί εκτός Κίνας λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ένα αστυνομικό δίκτυο προσέλαβε 135 υπαλλήλους για να είναι υπεύθυνοι για τους πρώτους 21 σταθμούς του, υποστηρίζει η πρόσφατη έκθεση.

Η αστυνομία Φουτζού στην Βαρκελώνη της Ισπανίας

 

Η αναφορά έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ότι οι σταθμοί στο εξωτερικό στελεχώνονται από εθελοντές.

Συγκεκριμένα, η ομάδα με έδρα τη Μαδρίτη βρήκε έναν εργαζόμενο που προσλήφθηκε σε έναν ξένο σταθμό στη Στοκχόλμη με τριετή σύμβαση.

Η ομάδα σημείωσε επίσης την εμπλοκή του σταθμού Γιουέντζου στο Παρίσι σε τουλάχιστον μία παράνομη επιχείρηση «σύλληψης και/ή πειθούς για επιστροφή», καθώς και 80 παρόμοιες περιπτώσεις που βοηθήθηκαν από το σύστημα της αστυνομίας του Ναντόνγκ στο εξωτερικό.

«Αυτό έρχεται να προστεθεί στις ήδη δημοσιευμένες επιχειρήσεις στην Ισπανία και τη Σερβία», ανέφερε η ΜΚΟ.

Συμφωνίες κοινής περιπολίας

Αρκετές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, υπέγραψαν συμφωνίες περιπολίας της αστυνομίας με το κομμουνιστικό καθεστώς μεταξύ 2015 και 2019, αναφέρει η έκθεση.

Η Κίνα και η Ιταλία σηματοδότησαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας το 2015 με μια σειρά διμερών συμφωνιών.

Η ιταλική αστυνομία περιπολούσε συχνά μαζί με την κινεζική αστυνομία μεταξύ 2016 και 2018, αρχικά στη Ρώμη και το Μιλάνο και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις, όπως η Νάπολη, όπου, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα στοιχεία έδειξαν ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης που εγκαταστάθηκε δήθεν «για την αποτελεσματική αποτροπή των εγκλημάτων εκεί».

Η Ιταλία φιλοξένησε 11 τέτοια κινεζικά αστυνομικά τμήματα, μεταξύ των οποίων στη Βενετία και στο Πράτο, κοντά στη Φλωρεντία, υποστήριξε η οργάνωση.

Η Κίνα σύναψε επίσης παρόμοιες συμφωνίες με την Κροατία και τη Σερβία το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, στο πλαίσιο της αύξησης του στρατηγικού αποτυπώματος της χώρας κατά τη διάρκεια της καθοριστικής εξωτερικής πολιτικής του Σι.

Η ΜΚΟ επεσήμανε επίσης το άρθρο στον ιστότοπο της κυβέρνησης της Ναντόνγκ που ανέφερε την αστυνομική συνεργασία μεταξύ του εν λόγω κινεζικού επαρχιακού συστήματος και του αστυνομικού τμήματος του Ντομπροέστι στη Ρουμανία, καθώς και των παρόμοιων μονάδων στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και στη Λουσάκα της Ζάμπια.

Αντιδράσεις μετά την πρώτη έκθεση

Μετά την εμφάνιση της πρώτης έκθεσης, το καθεστώς διέψευσε τη λειτουργία αδήλωτων αστυνομικών τμημάτων στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «σπίλωσης» της φήμης της Κίνας.

Ωστόσο, οι υπερασπιστές της Safeguard δήλωσαν ότι παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο δεν ήταν άμεσα υπεύθυνο για τα τμήματα, «ορισμένες δηλώσεις και πολιτικές αρχίζουν να δείχνουν μια σαφέστερη καθοδήγηση από την κεντρική κυβέρνηση στην ενθάρρυνση της δημιουργίας και των πολιτικών τους».

Η αρχική έκθεση έχει δώσει ώθηση σε έρευνες σε τουλάχιστον 13 χώρες μέχρι στιγμής.

Η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες έκλεισαν τα κινεζικά αστυνομικά τμήματα που ανακαλύφθηκαν στις χώρες τους, ενώ έρευνες διεξάγονται στην Ισπανία. Ο Καναδάς έχει υποβάλει επίσημα παράπονα στον Κινέζο πρέσβη σχετικά με αναφορές για ανεπίσημους σταθμούς υπηρεσιών της κινεζικής αστυνομίας που λειτουργούν στον Καναδά.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι εξέφρασε τον περασμένο μήνα ανησυχίες σχετικά με την ύπαρξη κέντρων της κινεζικής αστυνομίας σε αμερικανικό έδαφος.

«Πρέπει να είμαι προσεκτικός στο να συζητάω το συγκεκριμένο ερευνητικό μας έργο, αλλά για μένα είναι εξωφρενικό να σκέφτομαι ότι η κινεζική αστυνομία θα επιχειρούσε να εγκαταστήσει ένα τμήμα – ξέρετε, στη Νέα Υόρκη ας πούμε – χωρίς τον κατάλληλο συντονισμό. Αυτό παραβιάζει την κυριαρχία και παρακάμπτει τις συνήθεις διαδικασίες δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας», δήλωσε ο Ρέι κατά τη διάρκεια ακρόασης της 17ης Νοεμβρίου στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε