Κυριακή, 01 Μαρ, 2026
Νέοι στρατιώτες του γερμανικού στρατού Bundeswehr συμμετέχουν σε τελετή ορκωμοσίας μπροστά από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στις 4 Σεπτεμβρίου 2025. Martin Meissner/AP Photo

Γερμανική νομοθετική έγκριση για ενίσχυση στρατιωτικών εξουσιών κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε στις 26 Φεβρουαρίου την επέκταση των αρμοδιοτήτων του στρατού για αναχαίτιση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), ως απάντηση στην αύξηση των περιστατικών εμφάνισης drones στη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας–Ουκρανίας.

Η Βουλή υπερψήφισε τροποποίηση του Νόμου περί Ασφάλειας της Αεροπλοΐας, που εισηγήθηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και επιτρέπει στη Μπούντεσβερ, τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, να επιχειρούν κατά drones όταν αυτό ζητηθεί από τις πολιτικές αρχές.

Η τροπολογία εστιάζει στην προστασία αεροδρομίων και κρίσιμων υποδομών, ενώ επιτρέπει στον στρατό να στηρίζει τις τοπικές και ομοσπονδιακές αστυνομικές δυνάμεις εξουδετερώνοντας απειλές από drones μέσω παρεμβολής ή κατάρριψης, όπου κριθεί αναγκαίο για την αποτροπή ιδιαίτερα σοβαρού επεισοδίου, σύμφωνα με τη μετάφραση της ίδιας της τροπολογίας.

Η αστυνομία παραμένει αρμόδια για την αντιμετώπιση περιστατικών με drones, αλλά συχνά δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής αστυνομίας ενισχύθηκαν και ένα κέντρο άμυνας drone λειτουργεί ήδη στο Βερολίνο για την υποστήριξη των σχετικών επιχειρήσεων.

Πριν την ψήφιση της τροπολογίας, η στρατιωτική παρέμβαση περιοριζόταν αυστηρά. Τα κυβερνώντα κόμματα, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στήριξαν το νομοσχέδιο. Την κυβέρνηση υποστήριξε επίσης το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ η Αριστερά καταψήφισε και οι Πράσινοι δήλωσαν αποχή.

Οι αλλαγές προβλέπουν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας εδάφους στα αεροδρόμια και εισάγουν νέο ποινικό αδίκημα: όποιος εισέρχεται εκ προθέσεως σε προστατευόμενες ζώνες με σκοπό να διαταράξει ή να θέσει σε κίνδυνο αεροσκάφη, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Από την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, οι αναφορές για παράνομες πτήσεις μη επανδρωμένων σκαφών πάνω από κρίσιμες γερμανικές υποδομές έχουν αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με προσχέδιο της τροπολογίας με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2025. Λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων ορισμένων drones, θεωρείται πιθανό ότι κάποιες πτήσεις γίνονται για λογαριασμό ξένων κρατικών φορέων.

Σε ανακοίνωσή της, η Μπούντεσβερ επισημαίνει ότι εγκαταστάσεις όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, υγείας, βιομηχανικές μονάδες και ερευνητικά ιδρύματα γίνονται ολοένα και συχνότερα στόχος κατασκοπείας ή δολιοφθοράς από ξένες δυνάμεις ή άγνωστα άτομα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές αρχές, έχουν παρατηρηθεί αυξημένα περιστατικά πτήσεων drones πάνω από κρίσιμες υποδομές, όπως αεροδρόμια, σε πολλές χώρες. Αν και αρκετά κράτη-μέλη θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για τις παραβιάσεις αυτές, η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά ότι στέλνει σκόπιμα drones στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Drones έχουν εντοπιστεί σε χώρες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας, όπως η Πολωνία, αλλά και δυτικότερα, στη Δανία και στην Ολλανδία.

Στις 26 Φεβρουαρίου, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της αναχαίτισαν ύποπτο ρωσικό drone στα νότια παράλια της χώρας, την προηγούμενη μέρα, 25 Φεβρουαρίου, ενώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μάλμε. Οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν αντίμετρα για παρεμβολή και στη συνέχεια χάθηκε η επαφή με το drone.

Το Σαρλ ντε Γκωλ βρισκόταν σε σουηδικά ύδατα στο πλαίσιο τακτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ. Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας, Πολ Γιόνσον, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση SVT ότι η ύποπτη παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου συνέβη ενώ ρωσικό πολεμικό πλοίο έπλεε στα σουηδικά ύδατα. Όταν ρωτήθηκε σε ποια χώρα πιστεύει ότι ανήκε το drone, απάντησε: «Μάλλον στη Ρωσία». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στις 27 Φεβρουαρίου πως δεν γνωρίζει το περιστατικό και χαρακτήρισε «τελείως παράλογο» να υποστηρίζεται ότι το drone ήταν ρωσικό απλώς επειδή βρισκόταν κοντά ρωσικό πλοίο.

Πυροσβέστες και αξιωματικοί της εδαφικής άμυνας στέκονται κοντά στην κατεστραμμένη στέγη ενός σπιτιού στο Wyryki κοντά στο Λούμπλιν της Πολωνίας, στις 11 Σεπτεμβρίου 2025. Rafal Niedzielski/AP Photo

 

Τον Σεπτέμβριο, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών στον εναέριο χώρο κατά μήκος των ανατολικών συνόρων με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, μετά την κατάρριψη ύποπτων ρωσικών drones στον εναέριο χώρο χωρών του ΝΑΤΟ. Τότε, οι πολωνικές αρχές ανέφεραν ότι κατοικία στο χωριό Βίρκιβαλα χτυπήθηκε πιθανόν από ρωσικό drone που παραβίασε τον πολωνικό εναέριο χώρο τη νύχτα 9 προς 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Πολωνός υπουργός Ειδικών Υπηρεσιών Τόμας Σιεμόνιακ δήλωσε αργότερα στην πολωνική τηλεόραση ότι, πιθανότατα, η κατοικία χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από πολωνικό μαχητικό F-16. «Όλα δείχνουν ότι ήταν πύραυλος που εκτόξευσε το αεροσκάφος μας, υπερασπιζόμενο την Πολωνία, την πατρίδα, τους πολίτες μας», είχε δηλώσει τότε ο Σιεμόνιακ.

Τα drones χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στον πόλεμο ΡωσίαςΟυκρανίας, με τους δύο αντιπάλους να αξιοποιούν UAV σε επιθέσεις εκατέρωθεν. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Telegram στις 26 Φεβρουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 420 drones και 39 πυραύλους –εκ των οποίων 11 βαλλιστικούς– πλήττοντας τον ενεργειακό τομέα και άλλες καίριες υποδομές της χώρας. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι οι μονάδες της κατέρριψαν 374 drones και 32 πυραύλους, ωστόσο πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι και 46 drones έπληξαν 32 στόχους.

Μέλη της 93ης Μεμονωμένης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Kholodnyi Yar των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων επιβαίνουν σε στρατιωτικό όχημα κατά μήκος ενός δρόμου καλυμμένου με δίχτυ κατά των drones κοντά στην πόλη Kostiantynivka, στην περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, στις 19 Φεβρουαρίου 2026. Stringer/Reuters

 

Στις 25 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Μιχάιλο Φέντοροβ, γνωστοποίησε ότι το Κίεβο θα επισπεύσει την τοποθέτηση διχτυών κατά drones πάνω από δρόμους πλησίον των μετώπων, λόγω της εντεινόμενης χρήσης UAV από τη Ρωσία για τον εντοπισμό και πλήγμα εφοδιαστικών διαδρομών σε μεγαλύτερο βάθος. «Τα δίχτυα αυτά μπλοκάρουν τους έλικες των drones, εμποδίζοντάς τα να φτάσουν στον στόχο τους», είπε ο Φεντόροφ, προσθέτοντας πως ολοένα και περισσότερα δίχτυα τοποθετούνται, αν και οι ανάγκες παραμένουν σημαντικές. Ο σχεδιασμός προβλέπει συνολική κάλυψη 4.000 χιλιομέτρων δρόμων με δίχτυα μέχρι το τέλος του 2026.

Ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εντός 24 ωρών 153 επιθέσεις με drones και 12 βλήματα στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπως ανέφερε το Ρωσικό Περιφερειακό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών σε ανάρτηση στο Telegram στις 27 Φεβρουαρίου, βάσει του ρωσικού πρακτορείου TASS. Στην περιφέρεια Βαλουτσκι σημειώθηκαν επιθέσεις σε τρία χωριά – Μπόρκι, Ντολγκόι, Καζίνκα – και στο αγρόκτημα Λεονόβκα από δέκα drones, εκ των οποίων τα οκτώ εξουδετερώθηκαν. Ένας άνδρας τραυματίστηκε από επίθεση drone στο αυτοκίνητό του στον δρόμο Καζίνκα–Λεονόβκα.

Με πληροφορίες από Associated Press και Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε