Το Πεκίνο κινδυνεύει να δει την επιρροή του στη Βόρεια Κορέα να μειώνεται, δήλωσαν ειδικοί στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times το Σάββατο.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο ρωσικό κοσμοδρόμιο Βοστότσνι την περασμένη Τετάρτη. Στη συνέχεια, ο κος Κιμ συνέχισε την επίσκεψή του στο Κομσομόλσκ-ον-Αμούρ και στο Βλαδιβοστόκ, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής του κύριου ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-35 και επισκέφθηκε τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.
Οι ηγέτες των δύο κρατών στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις – λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στο ένα και των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ στο άλλο – δήλωσαν ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν σε «ευαίσθητους» τομείς.
Εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν κυρίως για την ανταλλαγή όπλων, καυσίμων, τροφίμων και στρατιωτικής τεχνολογικής βοήθειας – ό,τι χρειάζεται ο καθένας. Ωστόσο, η φρέσκια αυτή συνεργασία ίσως αποδειχθεί προβληματική για την Κίνα, παραδοσιακή σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.
Όπλα για τρόφιμα, καύσιμα και τεχνολογική υποστήριξη
Ο Σεν Μινγκ-σιχ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν, δήλωσε στην Epoch Times ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών αυτή τη στιγμή είχε ως κίνητρο τις τρέχουσες ανάγκες της κάθε χώρας.
«Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται για μια αναμέτρηση με την Ουκρανία, αλλά ο στρατός της δεν διαθέτει πια πολλά πυρομαχικά. Εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να τους παράσχει πυρομαχικά ή οποιεσδήποτε άλλες προμήθειες γρήγορα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο κος Σεν.
Υπολογίζεται ότι η Ρωσία έριξε 10-11 εκατομμύρια βλήματα στην Ουκρανία πέρυσι, ενώ κατασκευάζει μόνο 2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως. Το απόθεμα πυρομαχικών της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα τη Ρωσία, παρατήρησε και ο Λου Σιμπίν, ερευνητής στην Πρωτοβουλία Αμυντικής Πολιτικής της Ταϊβάν.
«Το απόθεμα πυρομαχικών της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των σοβιετικής κατασκευής βλημάτων οβιδοβόλων των 122 και 152 χιλιοστών, κατατάσσεται μεταξύ των τριών πρώτων στον κόσμο, διαθέτοντας εκατομμύρια από αυτά τα βλήματα. Αυτό θα είναι μια πραγματικά σημαντική βοήθεια για τη Ρωσία βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο κος Λου στην Epoch Times στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο κος Σεν σχολίασε ότι, βάσει της συμφωνίας, είναι πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να ανταλλάξει τα όπλα της με τρόφιμα και καύσιμα, μεταξύ άλλων.
«Η Βόρεια Κορέα, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται καύσιμα και τρόφιμα επειδή πλησιάζει ο χειμώνας. Θα είναι ακόμη καλύτερο αν μπορούν επίσης να πάρουν από τη Ρωσία στρατιωτική τεχνολογία, ιδίως την τεχνολογία των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων και των στρατιωτικών κατασκοπευτικών δορυφόρων. Φυσικά, αμφότεροι προτιμούν να διευθετηθούν αυτά τα πράγματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε.
Ο Γιανγκ Ουκ, ειδικός σε θέματα στρατιωτικής στρατηγικής και οπλικών συστημάτων στη νοτιοκορεατική δεξαμενή σκέψης Asan Institute for Policy Studies, δήλωσε στο Associated Press στις 13 Σεπτεμβρίου ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να θέλει να εκτοξεύσει έναν στρατιωτικό δορυφόρο με ρωσικό διαστημικό πύραυλο και ότι θα μπορούσε «να ζητήσει από τη Ρωσία να κατασκευάσει έναν πιο ισχυρό κατασκοπευτικό δορυφόρο από αυτόν που προσπαθεί να εκτοξεύσει».
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εμπλέκονται ενεργά σε διαπραγματεύσεις για όπλα. Στις 11 Σεπτεμβρίου, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε και πάλι την Πιονγκγιάνγκ να μην πουλήσει στη Ρωσία όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, απειλώντας τη Βόρεια Κορέα με περισσότερες κυρώσεις .
Το Πεκίνο υποστηρίζει τις συμφωνίες για τα όπλα
Παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις, το Πεκίνο φαίνεται να υποστηρίζει τις συμφωνίες όπλων της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα της Κίνας που εδρεύει στην Αυστραλία.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) προσπαθεί να διατηρήσει τη σχέση του με τη Ρωσία. Ωστόσο, το ΚΚΚ ανησυχεί επίσης ότι η Ρωσία θα ηττηθεί μακροπρόθεσμα και δεν είναι πρόθυμο να υποστηρίξει έναν πιθανό ηττημένο και να επωμιστεί ένα τόσο υψηλό κόστος», δήλωσε ο Φενγκ Τσονγκγί, αναπληρωτής καθηγητής κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ, σε συνέντευξή του στην κινεζική έκδοση της Epoch Times στις 16 Σεπτεμβρίου.
«Η Κίνα θέλει να πουλήσει όπλα και πυρομαχικά [στη Ρωσία], αλλά ανησυχεί ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα της επιβάλουν εκτεταμένες κυρώσεις. Από την άλλη, θέλει και να αντιταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρώντας παράλληλα τον Πούτιν ως σύμμαχο. Αυτές οι συμφωνίες για πωλήσεις όπλων είναι επωφελείς για το ΚΚΚ, οπότε σίγουρα δεν θα παρεμποδίσει τέτοιου είδους συναλλαγές», δήλωσε.
Ο συνασπισμός Βόρειας Κορέας-Ρωσίας μπορεί να αποδυναμώσει την επιρροή του ΚΚΚ
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εκτεταμένη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας μπορεί δυνητικά να επηρεάσει το γεωπολιτικό status quo στη βορειοανατολική Ασία. Εάν η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα συνεχίσουν να έρχονται πιο κοντά η μία με την άλλην, η επιρροή του Πεκίνου στις δύο χώρες μπορεί να μειωθεί. Ο Κιμ, ένας δικτάτορας που λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, μπορεί να γίνει ακόμη πιο τολμηρός και απρόβλεπτος, αποτελώντας ακόμη και απειλή για το ΚΚΚ.
Ο κος Λου πιστεύει ότι η σχέση μεταξύ αυτών των τριών χωρών «του άξονα του κακού» είναι ασταθής, καθώς «στερούνται αμοιβαίας εμπιστοσύνης, διαφέρουν σε αξίες και έχουν διαφορετικές διπλωματικές στρατηγικές».
«Είναι μια σχέση καθαρά υλιστικών και στρατηγικών συμφερόντων», δήλωσε ο κος Λου. «Όταν πρόκειται για τα ζητήματα ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία δεν μπορούν να σχηματίσουν μια συμμαχία ασφαλείας – επιδιώκουν απλώς αυτό που τους λείπει. Δεν είναι όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, οι οποίες υπερασπίζονται κοινές δημοκρατικές αξίες», είπε.
Ο κος Σεν επεσήμανε ότι η Βόρεια Κορέα εξοπλισμένη περαιτέρω με πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε σημαντική απειλή για το ΚΚΚ.
«Εάν η Βόρεια Κορέα διαθέτει υποβρύχια με πυρηνική ισχύ [που παρέχονται από τη Ρωσία], σε συνδυασμό με πυρηνικά όπλα, και στη συνέχεια εάν η Βόρεια Κορέα αρνηθεί να ακούσει το ΚΚΚ, το οποίο μπορεί να χάσει τον έλεγχό του στην Πιονγκγιάνγκ, ή εάν υπάρξει μελλοντική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, αυτά τα πυρηνικά όπλα θα ήταν μια υπολογίσιμη απειλή για το ΚΚΚ», δήλωσε ο κος Σεν.
Ο κος Λου τόνισε ότι αν η Βόρεια Κορέα αποκτήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να δέχεται και στρατιωτικές οδηγίες και δωρεάν τρόφιμα από τη Ρωσία. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση του ελέγχου του ΚΚΚ στη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με τον κο Φενγκ, η επιρροή του ΚΚΚ στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο θεωρείται από πολλούς. Η Βόρεια Κορέα δεν ακολουθά το ΚΚΚ απόλυτα, επισημαίνει ο κος Φενγκ.
Και οι δύο αναλυτές συμφωνούν ότι οι αποφάσεις του Κιμ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης, γίνονται με γνώμονα την επωφελή διακυβέρνηση της χώρας.
Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν εδαφικές διαμάχες, κατά συνέπεια η σχέση τους δεν είναι τόσο αρμονική όσο φαίνεται με μια επιπόλαιη ματιά, επεσήμανε ο κος Φενγκ.
«Τώρα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν στρέφεται στη Ρωσία και τον Πούτιν, για να δείξει στον Σι Τζινπίνγκ ότι η Κίνα δεν είναι η μοναδική σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ότι δεν εξαρτάται ολοκληρωτικά από το καθεστώς του Σι», πρόσθεσε.
Ανάλογη είναι και η άποψη του κου Λου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τώρα που η Βόρεια Κορέα συνομιλεί με τη Ρωσία, η διπλωματική επιρροή θα μειωθεί σχετικά.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν «πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν» σε πεδία όπως οι μεταφορές και οι καλλιέργειες και ότι η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στη Βόρεια Κορέα ανθρωπιστική βοήθεια.
Της Sophia Lam, με τη συμβολή τωνSong Tang και Yi Ru και με πληροφορίες από το Associated Press
Επιμέλεια: Αλία Ζάε