Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (δ) και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν (α) σφίγγουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην περιοχή Αμούρ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία εξοπλισμού με τον Ρώσο πρόεδρο. (Vladimir Smirnov/POOL/AFP μέσω Getty Images)

H Βόρεια Κορέα υπόσχεται υποστήριξη στον «ιερό αγώνα» της Ρωσίας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει «πλήρως και άνευ όρων» τον «ιερό αγώνα» της Ρωσίας κατά των «ηγεμονικών δυνάμεων».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε την Τετάρτη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του θα υποστηρίξει «πλήρως και άνευ όρων» τον «ιερό αγώνα» της Ρωσίας κατά των «ηγεμονικών δυνάμεων».

Ο κος Κιμ συναντήθηκε με τον κο Πούτιν στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, μια εγκατάσταση εκτόξευσης διαστημικών σκαφών στην περιοχή Αμούρ της Άπω Ανατολής της Ρωσίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την άφιξη του κου Κιμ στη Ρωσία με το τεθωρακισμένο τρένο του.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες και ο κος Κιμ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση. Στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε στα κορεάτικα: «Η δόξα της Ρωσίας, η οποία γέννησε τους πρώτους κατακτητές του διαστήματος, θα είναι αθάνατη».

Ο κος Πούτιν ξενάγησε τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του στο κτίριο όπου συναρμολογείται ο νέος διαστημικός εκτοξευτήρας της Ρωσίας, ο Άνγκαρα. Όταν, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η Ρωσία θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει τους δικούς της δορυφόρους, απάντησε: «Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ».

«Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πυραυλική μηχανική – προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν το διάστημα», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Russia's President Vladimir Putin (center L) and North Korea's leader Kim Jong Un (center R) visit the Vostochny Cosmodrome in Amur region on Sept. 13, 2023. (Mikhail Metzel/POOL/AFP via Getty Images)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (κέντρο αριστερά) και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν (κέντρο δεξιά) στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, στην περιοχή Αμούρ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2023. (Mikhail Metzel/POOL/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο κος Κιμ εξέφρασε επίσης την «πλήρη και άνευ όρων υποστήριξή» του στον «ιερό αγώνα» της Ρωσίας για την υπεράσπιση της ασφάλειάς της και δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της Ρωσίας «στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού».

Όταν ρωτήθηκε αν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας, ο κος Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες τους θα αγγίξουν «όλα τα θέματα». Σε αυτά περιλαμβάνονται η οικονομική συνεργασία, τα ανθρωπιστικά ζητήματα και η «κατάσταση στην περιοχή».

Μετά την περιοδεία, οι δύο ηγέτες ηγήθηκαν μιας συνάντησης των αντιπροσωπειών τους και στη συνέχεια μίλησαν κατ’ ιδίαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κανένα από τα δύο κράτη δεν έχει αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό της συνάντησής τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για οπλικά συστήματα μεταξύ των δύο εθνών θα γίνουν πιθανότατα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κου Κιμ.

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πυραύλους πριν από τις συνομιλίες

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στην Ανατολική Θάλασσα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Η Ιαπωνία εντόπισε επίσης τις εκτοξεύσεις, λέγοντας ότι οι πύραυλοι πέταξαν σε ακανόνιστη τροχιά.

Οι πύραυλοι διένυσαν περίπου 650 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (JCS) της Νότιας Κορέας. Εκτοξεύθηκαν από την περιοχή Σουνάν μεταξύ 11:43 π.μ. και 11:53 π.μ. τοπική ώρα.

«Ενώ προετοιμάζεται για πρόσθετες προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα, ο στρατός μας παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες και τα σημάδια από τη χώρα, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε το JCS στους δημοσιογράφους.

Kim Yo Jong (L), sister of North Korea's leader Kim Jong Un, arrives at the Vostochny Cosmodrome in Amur region on Sept. 13, 2023. (Vladimir Smirnov/POOL/AFP via Getty Images)
Η Κιμ Γιο Γιονγκ (α), αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, φτάνει στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην περιοχή Αμούρ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2023. (Vladimir Smirnov/POOL/AFP μέσω Getty Images)

 

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, οι οποίες απομονώνονται όλο και περισσότερο διεθνώς, παρακολουθείται στενά από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους, οι οποίοι υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να ανταλλάξουν όπλα και αμυντική τεχνολογία.

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η Βόρεια Κορέα θα παράσχει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, η οποία έχει εξαντλήσει τεράστια αποθέματα σε περισσότερους από 18 μήνες πολέμου στην Ουκρανία. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ αρνούνται ότι έχουν τέτοιες προθέσεις.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Μόσχα αναζητά υποστήριξη από τη Βόρεια Κορέα επειδή «έχουμε ‘στύψει’ την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας και τώρα αναζητούν οποιαδήποτε πηγή για να βρουν πράγματα όπως πολεμοφόδια πυροβολικού».

Η παροχή όπλων στη Ρωσία για τη συνεχιζόμενη εισβολή της στην Ουκρανία «δεν θα έχει καλό αντίκτυπο στη Βόρεια Κορέα, η οποία θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτό στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο κος Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη του κου Κιμ στη Ρωσία έγινε μετά από την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας στρατηγού Σεργκέι Σαϊγκού στην Πιονγκγιάνγκ στις 27 Ιουλίου, όπου παρέστη σε τελετή για την 70ή επέτειο της παύσης του πολέμου της Κορέας. Τον συνόδευσε το μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Λι Χονγκτζόνγκ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας, ο στρατηγός Σαϊγκού ενδέχεται να πρότεινε στη Βόρεια Κορέα να συμμετάσχει σε τριμερή στρατιωτικά γυμνάσια με την Κίνα. Παραμένει ασαφές αν η Βόρεια Κορέα αποδέχθηκε την προσφορά.

Της Aldgra Fredly, με πληροφορίες από το Reuters

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε