Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
(MARCO BERTORELLO/AFP via Getty Images)

Γλύπτης στη Βενετία δημιουργεί ένα γιγαντιαίο βιολί μήκους 12 μέτρων που επιπλέει στο Μεγάλο Κανάλι

Του Michael Wing

Σε ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα του κόσμου -την πόλη της Βενετίας, στα βορειοανατολικά της Ιταλίας- ένας καλλιτέχνης, ο Livio De Marchi (γνωστός για τα ξύλινα γλυπτά του που επιπλέουν στα κανάλια της πλημμυρισμένης πόλης), δημιούργησε τον Νοέμβριο 2020 ένα τεράστιο πλωτό βιολί αφιερωμένο στη μουσική και στους μουσικούς.

Το βιολί αυτό αν και δεν παίζει μουσική, έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τις περίτεχνες λεπτομέρειες ενός αυθεντικού βιολιού.

Epoch Times (MARCO BERTORELLO/AFP via Getty Images)

 

(Mieko Ban/Livio De Marchi)

 

(MARCO BERTORELLO/AFP Getty Images)

 

(Livio De Marchi)

 

(MARCO BERTORELLO/AFP Getty Images)

 

Αυτό το έργο τέχνης του De Marchi, με τίτλο «Το βιολί του Νώε», δημιουργήθηκε σε συνεννόηση με Βενετούς τεχνίτες, καλλιτέχνες και τεχνικούς «που με την ευκαιρία της πανδημίας ενώθηκαν για να δώσουν ζωή σε αυτό το έργο…», είπε ο καλλιτέχνης.

Το ίδιο το όνομα του έργου προσφέρει ελπίδα σε μια ταραγμένη εποχή. «Το ονομάζω «Νώε» [γιατί] ο Νώε έφερε όλα τα ζώα στην κιβωτό του, ενώ στο βιολί κουβαλώ ένα σημαντικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο: μουσική, τέχνη και πολιτισμό, και λίγη αγάπη μεταξύ μας που τόσο χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», είπαν οι καλλιτέχνες στην Epoch Times.

Ο γλύπτης εργάστηκε μαζί με τεχνίτες από το σωματείο καλλιτεχνών Consorzio Venezia Sviluppo και έλαβε συνεισφορές από τον δήμο της Βενετίας που κάλυψαν το κόστος των υλικών.

Όσο για τη σχεδίαση και την κατασκευή, με μια τέτοια πλειάδα τεχνιτών στο έργο, πήγε άψογα.

«Είχα ένα βιολί από έναν αγαπημένο μου φίλο που μου το δάνεισε και από αυτό το κατασκευάσαμε», είπε ο De Marchi. «Ο ρόλος μου ήταν να δουλέψω μαζί τους στο εργοτάξιο και να δουλέψω έπειτα μόνος μου για να σμιλέψω τον κύλινδρο του βιολιού στο στούντιο μου».

(Marco Bertorello/AFP Getty Images)

 

(Mieko Ban/Livio De Marchi)

 

Οι διάφοροι τεχνίτες και οι έμπειροι ξυλουργοί χρησιμοποίησαν διαφορετικούς τύπους ξύλου, όπως έλατο, βελανιδιά και μαόνι και τα συναρμολόγησαν με θαλάσσια κόλλα δημιουργώντας ένα “σκάφος” σε σχήμα βιολιού, το οποίο επιπλέει μόνο του και είναι εξοπλισμένο με ηλεκτροκινητήρα σκαφών. Το τεράστιο αυτό όργανο έχει διαστάσεις περίπου 4 επί 12 μέτρα και αποσυναρμολογείται σε περίπου 20 κομμάτια.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020 και, μετά από περίοδο κατασκευής 9 μηνών, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Το υπερμέγεθες όργανο κυκλοφόρησε επίσημα τον Σεπτέμβριο σε μια παρέλαση στο Μεγάλο Κανάλι με τέσσερις καλλιτέχνες να παίζουν (υποχρεωτικά ξυπόλυτοι για να προστατεύσουν το άψογο, γυαλιστερό κατάστρωμα) καθώς έπλεαν με χάρη στην πόλη τις Τέσσερις Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε