Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Άνθρωποι κάθονται στο Kaffesalonen (The Coffee Saloon) καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί του COVID-19, στο κέντρο της Κοπεγχάγης, Δανία, 21 Απριλίου 2021. (Tim Barsoe/Reuters)

Η Δανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χορηγεί την 4η δόση εμβολίου COVID-19

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διαθέσει μια τέταρτη δόση του εμβολίου COVID-19 στους πολίτες της αργότερα αυτή την εβδομάδα, καθιστώντας τη Δανία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισάγει μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου COVID-19.

«Όσο πιο διαδεδομένη είναι η λοίμωξη στην κοινωνία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να φτάσει η λοίμωξη στους πιο ευάλωτους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μάγκνους Χένικε σε συνέντευξη Τύπου.

«Ξεκινάμε τώρα ένα νέο κεφάλαιο, δηλαδή την απόφαση να προσφέρουμε το τέταρτο εμβόλιο στους πιο ευάλωτους πολίτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Σε αυτή την ομάδα είχε προσφερθεί ένα ενισχυτικό εμβόλιο το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσφέρει άλλη μια δόση στους ηλικιωμένους και τους κατοίκους γηροκομείων.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA), έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των σημερινών εμβολίων COVID-19 ως τέταρτη δόση, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ύπαρξη «επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών σε μικρά χρονικά διαστήματα» ως βιώσιμη μακροπρόθεσμη προσέγγιση.

Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της κυρίαρχης σήμερα παραλλαγής Όμικρον στα εμβόλια και μια καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του τρέχοντος κύματος, προκειμένου να αποφασιστεί εάν χρειάζεται ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων του EMA, Μάρκο Καβαλέρι.

Η ανακοίνωση της Δανίας να προσφέρει μια τέταρτη δόση έρχεται καθώς οι νομοθέτες συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στο τέλος της εβδομάδας, καθώς τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων έχουν σταθεροποιηθεί παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

Οι αξιωματούχοι επέβαλαν τους περιορισμούς τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Όμικρον.

Η Δανία έχει πληθυσμό 5,8 εκατομμύρια κατοίκους. Η χώρα έχει αναφέρει ότι 3.433 άνθρωποι έχουν πεθάνει μετά από μόλυνση από το COVID-19. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα COVID-19 έχουν καταγραφεί στη χώρα, με πάνω από το 90% αυτών να έχουν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της εξάπλωσης της ‘Ομικρον.

Παρόλο που οι λοιμώξεις είναι υψηλές, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτές που παρατηρήθηκαν πέρυσι.

«Είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι περιμέναμε και φοβόμασταν», δήλωσε ο Σόρεν Μπρόστρομ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας. «Μπορούμε τώρα να πούμε με αρκετά μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η νέα παραλλαγή του ιού, που είναι πλέον η επικρατούσα, προκαλεί λιγότερη νόσο».

Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, οι μουσικές σκηνές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και οι βοτανικοί κήποι πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, ενώ περιορισμένοι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν αθλητικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Άλλες χώρες που έχουν εισαγάγει την τέταρτη δόση είναι το Ισραήλ και η Χιλή. Στον Καναδά, η κυβέρνηση του Οντάριο διέθεσε την τέταρτη δόση για τους ηλικιωμένους.

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία, ένα άλλο μέλος της ΕΕ, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε