25 χρόνια μετά την απαγόρευση του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, η δίωξη του πνευματικού κινήματος συνεχίζεται αδιάκοπα, με χιλιάδες υποστηρικτές του Φάλουν Γκονγκ να συλλαμβάνονται, να φυλακίζονται και να βασανίζονται για τις πεποιθήσεις τους.
Το minghui.org, με έδρα στις ΗΠΑ, έχει ως αντικείμενο την καταγραφή των διώξεων κατά του Φάλουν Γκονγκ. Στις 7 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι σχεδόν 5.000 ασκούμενοι είχαν συλληφθεί και βασανιστεί από το καθεστώς τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους. Από αυτούς, σχεδόν χίλιοι φυλακίστηκαν και 117 πέθαναν λόγω της κακομεταχείρισης που υπέστησαν.
Σε αναφορά της 5ης Νοεμβρίου, το περιοδικό Bitter Winter —ένα περιοδικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα στην Ιταλία— εξέφρασε ανησυχίες για την κακομεταχείριση των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ στις φυλακές της Κίνας. Η αναφορά περιέγραφε την καταδίκη δύο ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ από την εσωτερική Μογγολία. Ο Σουν Γουεντιάν και ο Γκουό Τσανγκσουό καταδικάστηκαν σε επτά και επτάμισι χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα, απλώς επειδή είχαν βιβλία του Φάλουν Γκονγκ στα σπίτια τους.
Το περιοδικό Bitter Winter δήλωσε ότι αυτή η μορφή καταδικαστικών αποφάσεων είναι «τόσο συχνή τώρα, που ο κόσμος σχεδόν δεν την προσέχει πια».
Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική πρακτική που συνδυάζει ασκήσεις διαλογισμού με τις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Ξεκίνησε να διδάσκεται δημόσια το 1992 και έγινε ευρέως δημοφιλές στην Κίνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της δεκαετίας του 1990.
Ωστόσο, ο Τζιανγκ Τζεμίν, τότε ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), είδε τις ηθικές διδασκαλίες του Φάλουν Γκονγκ και τη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητά του ως απειλή για την αυταρχική, αθεϊστική εξουσία του ΚΚΚ και ξεκίνησε μια εκστρατεία δίωξης για να εξαλείψει την πρακτική.
Συλληφθείς πρώην δάσκαλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Το Minghui ανέφερε την περίπτωση του Μα Τσούφου, 60 ετών, πρώην δασκάλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την επαρχία Τζίνγκται της βορειοδυτικής Κίνας, στην επαρχία Γκανσού. Ο Μα ασκεί το Φάλουν Γκονγκ από το 1998.
Στις 13 Ιουλίου, ο Μα συνελήφθη λόγω των πεποιθήσεών του. Στις 6 Αυγούστου, υποβλήθηκε σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης, ανέφερε το Minghui στις 5 Νοεμβρίου.
Στις 4 Νοεμβρίου, ο Μα μεταφέρθηκε στη φυλακή Λαντζόου, μια διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας. Καθώς εκτίει την ποινή του, ήδη υποφέρει από σωματικά και ψυχικά προβλήματα —δυσκολία στο περπάτημα, αυξανόμενη κατάθλιψη, άγχος και σύγχυση— ως αποτέλεσμα των βασανιστηρίων από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
Αυτή η φυλάκιση του Μα δεν είναι η πρώτη. Από το 2000, έχει συλληφθεί πολλές φορές και έχει εκτίσει δύο φορές ποινή σε καταναγκαστικά έργα.
Καταδίκη ηλικιωμένης
Η 80χρονη Ζάο Γινγκ είναι ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ από τη βιομηχανική μητρόπολη Γκουανγκζού, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας.
Η ηλικιωμένη γυναίκα συνελήφθη την 1η Αυγούστου για το αδίκημα της «διανομής φυλλαδίων του Φάλουν Γκονγκ» σε γειτονιές του Γκουανγκζού, τον Απρίλιο του 2021.
Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Ζάο δικάστηκε στο Δικαστήριο της Περιφέρειας Χαϊτσού. Ένας δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερασπίστηκε τη Ζάο και ζήτησε την αθώωσή της.
Ωστόσο, στις 29 Οκτωβρίου, καταδικάστηκε σε 42 μήνες φυλάκισης και της επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 γιουάν (περίπου 700 δολάρια), σύμφωνα με την αναφορά του Minghui.
Από τη στιγμή της σύλληψής της και της κράτησής της, η υγεία της Ζάο έχει επιδεινωθεί σοβαρά. Χρειάζεται οκτώ διαφορετικά φάρμακα κάθε μέρα για προβλήματα που κυμαίνονται από καρδιοπάθεια έως καρκίνο της κύστης. «Η ζωή της είναι σε κίνδυνο», αναφέρει το Minghui.
Δεκαετίες βασανιστηρίων
Ίσως η πιο σπαρακτική περίπτωση που ανέφερε το Mingui είναι αυτή μιας πρώην μαιευτήρος, της Φαν Γουενφάνγκ. Η 70χρονη σήμερα Φαν υπέστη δεκαετίες βασανιστηρίων, αυθαίρετης κράτησης και φυλάκισης επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει τις πεποιθήσεις της.
Το Minghui ανέφερε τις βάναυσες διώξεις της Φαν σε τέσσερα ξεχωριστά άρθρα σε διάστημα είκοσι ετών: από τον Δεκέμβριο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2024.
Η Φαν, η οποία κάποτε εξασκούσε το επάγγελμά της στο Κοινοτικό Νοσοκομείο Γουενφένγκ στην πόλη Φουγιάνγκ, στην κεντρική επαρχία Ανχούι της Κίνας, συνελήφθη επτά φορές, κρατήθηκε δύο φορές σε κέντρα πλύσης εγκεφάλου, εξέτισε τρεις ποινές σε στρατόπεδα εργασίας και φυλακίστηκε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Φυλακίστηκε ξανά το 2022, αφού εξέτισε μια επταετή και μια πενταετή ποινή στην ίδια φυλακή.
Με την πάροδο των ετών, την έχουν χτυπήσει, την έχουν δέσει σε «κρεβάτια θανάτου», την έχουν κρεμάσει από τους καρπούς της, την έχουν ταΐσει με το ζόρι ενώ την έχουν γδύσει και εξευτελίσει, και την έχουν σύρει στο πάτωμα, αφήνοντάς την με σοβαρά τραύματα. Τώρα δεν μπορεί να περπατήσει και επιβιώνει με ρευστή τροφή, αναφέρει το Minghui.
Το Minghui έχει αναφέρει πάνω από 100 μεθόδους βασανιστηρίων σε κινεζικά κέντρα κράτησης και φυλακές με στόχο τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, όπως ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, σεξουαλική κακοποίηση, στέρηση ύπνου και τροφής, εξαναγκαστική σίτιση και εξαναγκαστική ένεση φαρμάκων που βλάπτουν τα νεύρα.
Βασανιστήρια σε κέντρα κράτησης και στρατόπεδα εργασίας
Το Minghui κατέγραψε τις διώξεις της Φαν σε μια έκθεση του 2023.
Η Φαν, η οποία ασκούσε το Φάλουν Γκονγκ για χρόνια, αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της όταν άρχισε η δίωξη το 1999. Αυτή η άρνηση σηματοδότησε την αρχή της ανελέητης καταδίωξής της από τις κινεζικές αρχές.
Τον Μάρτιο του 2000, η Φαν στάλθηκε στο στρατόπεδο εργασίας γυναικών του Χεφέι για την πίστη της. Ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη κράτησή της. Η αστυνομία του στρατοπέδου διέταξε έξι ή επτά τροφίμους να την ταΐσουν με τη βία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά το στόμα, η γλώσσα και ο λαιμός της. Όντας ετοιμοθάνατη, την έστειλαν στο σπίτι της τον Μάρτιο του 2001.
Ωστόσο, μόλις άρχισε να αναρρώνει, η Φαν τέθηκε εκ νέου υπό κράτηση την ίδια χρονιά και στάλθηκε ξανά στο στρατόπεδο εργασίας για πάνω από μισό χρόνο. Βασανίστηκε και πάλι μέχρι τα όρια του θανάτου. Οι αρχές την ξαναέστειλαν στο σπίτι της, ζητώντας χρήματα από τον σύζυγό της για ‘ιατρικά έξοδα’.
Στις αρχές του 2002, μετά από κάποια βελτίωση της υγείας της μέσω της εξάσκησης του Φάλουν Γκονγκ, η Φαν τέθηκε και πάλι υπό κράτηση. Την έδεσαν σε ένα κρεβάτι με σχοινιά, μια μέθοδο βασανιστηρίων γνωστή ως «κρεβάτι θανάτου», της έδωσαν ενδοφλέβιες σταγόνες και της αρνήθηκαν την πρόσβαση στην τουαλέτα. Για άλλη μια φορά, η Φαν βασανίστηκε σχεδόν μέχρι θανάτου, οπότε στάλθηκε στο σπίτι της.
Το μαρτύριο της Φαν συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν στάλθηκε στο Κέντρο Κράτησης Φουνάν, όπου η εξαναγκαστική σίτιση και άλλες κακοποιήσεις την άφησαν υποσιτισμένη, υπογλυκαιμική και αποστεωμένη. Οι κινεζικές αρχές την άφησαν ελεύθερη όταν έγινε σαφές ότι η ζωή της βρισκόταν σε κίνδυνο.
Ωστόσο, μόλις μία ημέρα μετά την απελευθέρωσή της, η Φαν μεταφέρθηκε ξανά στο Κέντρο Κράτησης Γινγκ Σανγκ, όπου υπέστη πάνω από ένα μήνα βασανιστηρίων, και επέστρεψε στο σπίτι της μόλις και μετά βίας ζωντανή.
Μετά από λίγους μόλις μήνες, τον Μάιο του 2003, η Φαν μεταφέρθηκε από την τοπική αστυνομία στο κέντρο κράτησης Λινγκουάν, όπου παρέμεινε για περισσότερους από έξι μήνες και όπου υποβλήθηκε σε σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια. Τα μαλλιά της ξεριζώθηκαν τούφες-τούφες, τα αυτιά και η μύτη της τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ τα χείλη, το στόμα και η γλώσσα της αφέθηκαν ματωμένα και κατακρεουργημένα. Τα δόντια της ήταν βγαλμένα, ενώ κατά καιρούς λιποθυμούσε από τον πόνο.
Ακραία κακοποίηση στη φυλακή
Οι φυλακίσεις της πρώην γιατρού συνεχίστηκαν για χρόνια, με τρεις ξεχωριστές περιόδους στις γυναικείες φυλακές της επαρχίας Ανχούι. Σύμφωνα με το Minghui, έχει παραμείνει στη φυλακή συνολικά 17 χρόνια.
Τα ανελέητα βασανιστήρια την άφησαν κλινήρη και παράλυτη για χρόνια. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα της, ωστόσο, ανέκτησε εν μέρει την υγεία της εξασκώντας Φάλουν Γκονγκ.
Το 2013, η Φαν συνελήφθη ξανά και καταδικάστηκε σε πέντε ακόμη χρόνια για κατοχή φυλλαδίων του Φάλουν Γκονγκ. Υποβλήθηκε σε περισσότερα βασανιστήρια και κακοποίηση.
Η τελευταία φυλάκιση της Φαν ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022. Αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης και στάλθηκε στη Φυλακή Γυναικών στην Επαρχία Ανχούι, όπου τα βάσανά της έγιναν ακόμη πιο έντονα.
Η άρνηση της Φαν να απαρνηθεί την πίστη της ή να τραγουδήσει τα προπαγανδιστικά τραγούδια του ΚΚΚ οδήγησε σε περαιτέρω ξυλοδαρμούς, άρνηση τροφής, νερού και πρόσβασης σε τουαλέτες. Αναγκάστηκε να κάθεται ή να στέκεται σε άβολες θέσεις για πολλές ώρες. Οι αρχές του ΚΚΚ συχνά χρησιμοποιούν βαρυποινίτες κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα ως «εργαλεία» για να βασανίσουν τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, προσφέροντας ανταμοιβές όπως μείωση ποινών σε αντάλλαγμα για τη συμμόρφωσή τους. Αυτές οι κακοποιήσεις άφησαν τη Φαν ανίκανη να περπατήσει, χωρίς δόντια και ικανή να δέχεται μόνο ρευστή τροφή.
Σήμερα, η Φαν παραμένει φυλακισμένη και η υγεία της επιδεινώνεται όλο και περισσότερο.
Σύμφωνα με το Minghui, η κράτηση της Φαν στη γυναικεία φυλακή της Επαρχίας Ανχούι είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου της βάναυσης μεταχείρισης των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ σε ένα μέρος που η ιστοσελίδα αποκαλεί «κόλαση επί γης». Πολλοί άλλοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ κρατούνται επίσης εκεί, υφιστάμενοι αδιάκοπη κακοποίηση και σκληρότητα από τους φρουρούς της φυλακής και βίαιους κρατούμενους, και βασανιζόμενοι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
«Φάρος Ακεραιότητας»
Ο πρώην Κινέζος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ου Σαοπίνγκ, ο οποίος τώρα ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδικάζει το ΚΚΚ για τη δίωξη της Φαν.
Μιλώντας στην εφημερίδα The Epoch Times στις 5 Νοεμβρίου, ο Ου δήλωσε ότι η πίστη ή η θρησκευτική πεποίθηση προστατεύεται ακόμα και από το Σύνταγμα του ΚΚΚ και, τουλάχιστον στα χαρτιά, είναι δικαίωμα όλων των Κινέζων πολιτών.
«Το Φάλουν Γκονγκ […] διδάσκει στους ανθρώπους να είναι καλοί και να κάνουν καλές πράξεις. Δεν είναι μόνο αθώοι, αλλά πραγματικά κάνουν κάτι αξιέπαινο», τονίζει ο Ου.
Πρόσθεσε ότι το Φάλουν Γκονγκ είναι «ένας φάρος ακεραιότητας» στην Κίνα.
«Η κινεζική κοινωνία σήμερα είναι σε κατάσταση κατάρρευσης. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συνεχίζουν να διατηρούν την πίστη τους, να κάνουν καλές πράξεις και να διαδίδουν την αλήθεια. Παρά την κοινωνική παρακμή υπό την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, δεν έχουν υποκύψει στην ηθική αποσύνθεση γύρω τους», δήλωσε.
Της Sophia Lam
Η Luo Ya συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.