Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βαδίζουν προς μια αίθουσα του Κρεμλίνου για να συνομιλήσουν, στη Μόσχα, στις 5 Ιουνίου 2019. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File)

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν

Το κινεζικό καθεστώς μαθαίνει από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και αυτό που βλέπει σήμερα μπορεί να ενθαρρύνει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου σε σχέση με την Ταϊβάν, λένε οι αναλυτές.

Καθώς η Ρωσία προελαύνει στην Ουκρανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) καταγράφει «όλες τις πληροφορίες από την εισβολή» ως μέρος του σχεδίου του να εισβάλει στην Ταϊβάν αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Νταν Στάινερ (USAF-Ret.). Ο Στέφαν Μπράιεν, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, συμφώνησε. Δήλωσε στην Epoch Times ότι καθώς η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, πρέπει να είναι «πολύ δελεαστικό» για το κινεζικό καθεστώς να θέλει να κάνει μια κίνηση στην Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί ως δικό του.

Ενώ συγκεντρώνουν στρατεύματα στην Ευρώπη και παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία, ο Μπράϊεν είπε επίσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εντείνουν την αναπτύξη των στρατευμάτων στον Ειρηνικό για να καταστήσουν σαφές ότι δεν κοιμόμαστε στην περιοχή καθώς είναι σε εξέλιξη μια μάχη για την Ουκρανία».

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το κινεζικό καθεστώς θα εισβάλει στην Ταϊβάν, αφού είδε τα ρωσικά στρατεύματα να προελαύνουν στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο Fox News στις 26 Φεβρουαρίου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Σκοτ Πέρι επανέλαβε τα λόγια του Τραμπ, εκφράζοντας παρόμοια ανησυχία ότι δηλαδή το ΚΚΚ θα ενθαρρυνθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πέρι δήλωσε ότι «δεν είναι πολύ αργά» για την κυβέρνηση Μπάιντεν να «δείξει κάποια δύναμη στον Ειρηνικό».

Σύμφωνα με τον Μπράϊεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς απασχολημένες με την Ευρώπη, στέλνοντας δυνάμεις στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Ως αποτέλεσμα, είπε, το κινεζικό καθεστώς θα μπορούσε να αντιληφθεί αυτή την αμερικανική ενασχόληση ως ευκαιρία για να λειτουργήσει πιο ελεύθερα στον Ειρηνικό.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αναζητούν μη εκραγμένα βλήματα μετά από μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο της Ουκρανίας, στις 26 Φεβρουαρίου 2022. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

 

Αναλύοντας τις ενέργειες της Αμερικής

Το κινεζικό καθεστώς παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ουάσινγκτον σε σχέση με την επιθετικότητα της Ρωσίας, ανέφεραν οι αναλυτές.

«[Το ΚΚΚ] πάντα αναλύει  τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον και προσπαθεί να προβλέψει τι μπορεί να κάνει η Ουάσινγκτον στη συνέχεια, επειδή το μόνο πράγμα που φοβάται το κινεζικό καθεστώς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπράϊεν.

Ο Στάινερ επισήμανε ότι «το κινεζικό καθεστώς παραμένει σχετικά σιωπηλό καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής». Είπε ότι το καθεστώς «υποστηρίζει παθητικά» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και ο λόγος που το καθεστώς είναι υποστηρικτικό, είπε, είναι επειδή η εισβολή δημιουργεί μια ευκαιρία για το ΚΚΚ να πει στην υπόλοιπη Ασία να «δώσει προσοχή σε αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη».

«Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τον λαό της Ταϊβάν να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στο να έρθουν να τους σώσουν», δήλωσε ο Στάινερ. «Θα επισημάνουν επίσης σε όλη την Ασία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ιστορικούς δεσμούς με την περιοχή, όπως με την Ευρώπη, και αυτού του είδους η εκστρατεία θα αποδειχθεί πιθανώς αρκετά αποτελεσματική».

«Τελικά», είπε ο Στάινερ, «το κινεζικό καθεστώς θέτει τον εαυτό του σε μια θέση ώστε να ρωτήσει τις άλλες χώρες της περιοχής, ποιον θα ακολουθήσετε για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα – τις Ηνωμένες Πολιτείες ή εμάς;».

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν αμφιβολίες για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έρθουν να βοηθήσουν την Ταϊβάν. «Το ΚΚΚ λέει στον κινεζικό λαό να επιλέξει με σύνεση, επειδή αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται ανίσχυρες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στάινερ.

«Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό και στρατηγικό μήνυμα, που προσθέτει σε μια διαδικασία σκέψης που ήδη υπάρχει … ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να πάνε σε πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν».

Το εγχώριας παραγωγής σκάφος κλάσης κορβέτας της Ταϊβάν Ta Chiang παρελαύνει για να επιδείξει την ετοιμότητά του για μάχη κατά τη διάρκεια άσκησης στις θάλασσες ανοικτά της βόρειας πόλης Keelung στις 7 Ιανουαρίου 2022. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

 

Δοκιμές και μηνύματα

Το κινεζικό καθεστώς θα συνεχίσει να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα και με τους δύο εμπειρογνώμονες. Τις τελευταίες εβδομάδες, το καθεστώς συνέχισε να παρενοχλεί το μικρό νησί της Ανατολικής Ασίας στέλνοντας στρατιωτικά αεροσκάφη στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας της Ταϊβάν.

«Συνεχίζοντας να πετάει στρατιωτικά αεροσκάφη και να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής», δήλωσε ο Μπράϊεν, «η Κίνα δοκιμάζει την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ- κλιμακώνοντας την απειλή».

Ως ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ταϊβάν, είπε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι πιο δυναμικές με το ΚΚΚ, καθιστώντας σαφέστερο από ποτέ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και διαταράσσει την ισορροπία δυνάμεων στον Ειρηνικό».

Σύμφωνα με τον Στάινερ, η ικανότητα αποτροπής του ΚΚΚ θα χρειαστεί περισσότερα από την εφαρμογή κυρώσεων, όπως αυτές που έχουν τεθεί σε ισχύ για τη Ρωσία. Μέρος της μακροπρόθεσμης προετοιμασίας του Πεκίνου για μια σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει τα μέσα για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση τέτοιων κυρώσεων. «Έτσι, μια μέρα, όταν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν τεράστιες κυρώσεις κατά του κινεζικού καθεστώτος, θα είναι πολύ αργά -όπως μπορεί να είναι πολύ αργά στην τρέχουσα κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας».

«Αν πρόκειται να στείλουμε μήνυμα στην Κίνα, πρέπει να ξεκινήσουν τώρα», δήλωσε ο Στάινερ.

Σύμφωνα με τον Μπράϊεν, μια καλή αρχή θα περιελάμβανε την ενίσχυση της ναυτικής στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό «για να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε κίνηση του κινεζικού καθεστώτος».

Επιπλέον, είπε, «αυτή η επίδειξη δύναμης πρέπει να περάσει στον αμερικανικό λαό, επειδή το έθνος είναι γεμάτο από ηττοπαθείς ρητορικές που προέρχονται από το Πεντάγωνο και διάφορες δεξαμενές σκέψης».

Το συμπέρασμα ότι το κινεζικό καθεστώς θα κέρδιζε οποιαδήποτε σύγκρουση στον Ειρηνικό είναι «πλήρης ανοησία», σύμφωνα με τον Μπράϊεν. «Η εξαγωγή αυτού του συμπεράσματος αποκλειστικά και μόνο από πολεμικά παιχνίδια και άλλες συνθετικές διαδικασίες είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, διότι προσθέτει στη στάση ηττοπάθειας που βγαίνει από το Πεντάγωνο και από το επίπεδο λήψης αποφάσεων της Ουάσινγκτον».

«Είναι πολύ διαβρωτικό και πολύ κακό και πρέπει να διορθωθεί», δήλωσε ο Μπράϊεν.

Το θεωρεί «πολύ επικίνδυνο, διότι όσο περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται αδύναμες και αναποφάσιστες, τόσο πιο πιθανό είναι να ενθαρρυνθεί το κινεζικό καθεστώς να κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνει».

Και οι δύο εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν σύντομα το ΚΚΚ να γίνεται πιο επιθετικό. Και αν δεν γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες του κινεζικού καθεστώτος, δήλωσε ο Μπράϊεν, «η Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα βρεθούν σε μεγάλο πρόβλημα αργά ή γρήγορα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε