Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Μέλος προσωπικού με ασπίδα προσώπου περπατά σε έναν σταθμό λεωφορείων στην Γουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, στις 30 Απριλίου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ανησυχίες στην Κίνα σχετικά με κρατούμενους ρεπόρτερ, και ερασιτέχνες δημοσιογράφους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καλεί το κινεζικό καθεστώς να απελευθερώσει όλους τους συλληφθέντες και υπό κράτηση επαγγελματίες δημοσιογράφους και ερασιτέχνες δημοσιογράφους, μετά την κράτηση Κινέζας δημοσιογράφου που εργαζόταν για το Bloomberg News.

Η Φαν Χα-τζε, μια Κινέζα πολίτης, απήχθη από το σπίτι της στην πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο, από αστυνομικούς με πολιτικά της τοπικής υπηρεσίας ασφαλείας στις 7 Δεκεμβρίου, για υποψία ότι «θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Εργαζόταν στο Bloomberg από το 2017.

Σε δήλωση της 12ης Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, προέτρεψαν τις κινεζικές αρχές να της επιτρέψουν την πρόσβαση σε δικηγόρο της επιλογής της Φαν, και να της επιτρέψουν να επικοινωνήσει με την οικογένειά της.

Η ΕΥΕΔ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τρεις αγνοούμενους Κινέζους ερασιτέχνες δημοσιογράφους – Τζανγκ Τζαν, Τσεν Τσίσουι και Φανγκ Μπιν – όλοι συνελήφθησαν λόγω της κάλυψης της πανδημίας COVID-19 της Κίνας.

Η COVID-19 είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), κοινώς γνωστό ως νέο κορωνοϊό. Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, στα τέλη του 2019. Πρόσφατα, οι κινεζικές αρχές έθεσαν πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων τριών στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ της βόρειας Κίνας, υπό σκληρό lockdown (κλείσιμο επιχειρήσεων και περιορισμό κίνησης) καθώς εμφανίστηκαν νέοι φορείς.

«Όλοι όσοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν σε σχέση με την δημοσιογραφική δραστηριότητα τους, πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως», δήλωσε η ΕΥΕΔ.

Σε απάντηση στη δήλωση της ΕΥΕΔ, η πρεσβεία της Κίνας στην ΕΕ, εξέδωσε δήλωση την Κυριακή, αναφέροντας ότι η υπόθεση της Φαν ήταν «εντελώς εσωτερική υπόθεση της Κίνας» και καμία άλλη χώρα δεν έχει «δικαίωμα παρέμβασης».

Η Τζανγκ, μια 37χρονη πρώην δικηγόρος, έφτασε στην Γουχάν τον Φεβρουάριο. Χάθηκε τον Μάιο. Οι αρχές αργότερα ανακοίνωσαν, τον Ιούνιο, ότι είχε τεθεί υπό κράτηση για «πρόκληση διαφωνιών και προβλημάτων».

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο ιστότοπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Weiquan Net, έλαβε ένα αντίγραφο του κατηγορητηρίου της Τζανγκ που κατατέθηκε στον τοπικό εισαγγελέα στην Σαγκάη. Οι εισαγγελείς συνέστησαν ποινή φυλάκισης 4 έως 5 ετών για την Τζανγκ, με κατηγορίες όπως «διανομή ψευδών πληροφοριών μέσω κειμένου, βίντεο και άλλων μέσων» μέσω διαδικτυακών μέσων όπως το WeChat, το Twitter και το YouTube.

Το έγγραφο του δικαστηρίου κατηγόρησε επίσης την Τζανγκ ότι «εικάζει κακόβουλα» για την πανδημία της Γουχάν «μιλώντας στα υπερπόντια μέσα ενημέρωσης Radio Free Asia και Epoch Times». Η Τζανγκ έχει δώσει συνέντευξη αρκετές φορές στην κινεζική έκδοση της Epoch Times.

Σύμφωνα με την κινεζική ομάδα δικαιωμάτων, Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CHRD) που εδρεύει στις ΗΠΑ, η Τζανγκ πραγματοποιεί απεργία πείνας από τον Σεπτέμβριο, ενώ κρατείται στο κέντρο κράτησης της Νέας Επαρχίας Πουντόνγκ στην Σαγκάη.

Μία από τους δικηγόρους της, Τζανγκ Κέκε (χωρίς συγγένεια), που επισκέφθηκε την Τζανγκ στις 23 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι εμμένει πως είναι αθώα, αλλά εξαναγκάζεται να «τρώει» [πιθανότατα ημιβρώσιμη υγρή ύλη] δια της βίας στη φυλακή, το οποίο είναι μια μορφή βασανιστηρίου, που γίνεται συνήθως μέσω ενός σκληρού σωλήνα που πιέζεται στον λάρυγγά της από αστυνομικούς, ή με άλλον βίαιο τρόπο εξαναγκασμού από συγκρατούμενούς της, σύμφωνα με το CHRD.

Ο Τσεν, ένας 34χρονος πρώην δικηγόρος, κάλυπτε επίσης νέα για τον ιό του ΚΚΚ στην Γουχάν, πριν εξαφανιστεί τον Φεβρουάριο. Η τρέχουσα τοποθεσία του παραμένει άγνωστη. Ένα tweet από τον λογαριασμό του Τσεν στο Twitter, το οποίο διαχειρίζεται επί του παρόντος ο φίλος του, στις 13 Δεκεμβρίου, είπε ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Τσεν «για 311 ημέρες μετά την κάλυψη του κορωνοϊού στην Γουχάν».

«Περιμένουμε ακόμα την επιστροφή του Τσεν Τσιουσί. Μέχρι να επανεμφανιστεί, θα συνεχίσουμε να μετράμε τις ημέρες», ανέφερε το tweet.

Η τρέχουσα τοποθεσία του Φανγκ είναι επίσης άγνωστη. Ένας πωλητής ρούχων στην Γουχάν, ο Φανγκ αγνοείται από τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε