Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπινγκ κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στη Villa Madama στη Ρώμη στις 23 Μαρτίου 2019. (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Η Ιταλία απομακρύνεται από το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς

Ανάλυση ειδήσεων

Έκτακτες ειδήσεις εμφανίστηκαν σε διάφορους δημοφιλείς κινέζικους ιστότοπους στις 7 Ιουνίου που ισχυρίζονταν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε παραδεχτεί ότι η πανδημία COVID-19 προήλθε από την Ιταλία σε μια εικονική συνέντευξη της Radiotelevi-sione Italiana (RAI). Οι Κινεζικές αναφορές ισχυρίστηκαν ότι η Ιταλία είχε εσφαλμένα υποθέσει ότι οι εστίες COVID-19 στο Μιλάνο, τη Γένοβα και τη Βενετία το καλοκαίρι του 2019 ήταν απλή γρίπη.

 

Στιγμιότυπα οθόνης από Κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο COVID-19 προέρχεται από την Ιταλία. (Στιγμιότυπα οθόνης / The Epoch Times)

 

Στιγμιότυπα οθόνης από Κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η COVID-19 προήλθε από την Ιταλία. (Στιγμιότυπα οθόνης / The Epoch Times)

 

Αυτό σύντομα εκτέθηκε ως ψευδής είδηση. Η Ιταλική Πρεσβεία στο Πεκίνο εξέδωσε δήλωση το ίδιο απόγευμα, αναφέροντας ότι «Η Ιταλική πρεσβεία τονίζει έντονα ότι το περιεχόμενο του άρθρου σχετικά με τις παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού είναι απόλυτο ψέμα και ότι οι πληροφορίες δεν έχουν καμία απολύτως βάση».

Αυτό συνέβη λίγο μετά το πρόσφατο βέτο της Ιταλίας για την απόπειρα εξαγοράς της LPE από το Πεκίνο, μιας κατασκευαστικής ημιαγωγών με έδρα το Μιλάνο, στις 31 Μαρτίου.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν η ψεύτικη είδηση για την προέλευση της COVID-19 ήταν αντίποινα του Πεκίνου για την ματαίωση της συμφωνίας, αλλά σίγουρα δεν διευκόλυνε τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικοί: 5 λόγοι για τους οποίους η Ιταλία παγώνει τη σχέση της με την Κίνα

Ο αποκλεισμός από την Ιταλία της Κινεζικής απόκτησης ήταν μια απότομη αλλαγή πορείας για το ευρωπαϊκό έθνος που είχε στενή σχέση με το Κινεζικό καθεστώς στο Πεκίνο.

Το 2019, η Ιταλία υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, έγινε η πρώτη χώρα της G7 που αγκάλιασε την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), ενάντια στις συμβουλές των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μελών της G7.

Το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τον κόσμο, η Ιταλία ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο στην Ευρώπη. Η Κίνα δώρισε 31 τόνους εξοπλισμού ατομικής προστασίας και δοκιμαστικών τεστ στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2020, καθώς και δεκάδες ειδικούς ιατρούς.

Η Ιταλία ήταν επίσης ένα από τα πιο φιλο-Κινεζικά μέλη της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Μεταξύ 2000 και 2019, η Ιταλία έλαβε 15,9 δισεκατομμύρια ευρώ (19,25 δισεκατομμύρια δολάρια) σε Κινεζικές επενδύσεις, καθιστώντας την, τρίτη μεγαλύτερη δικαιούχο στην Ευρώπη. Πρόσφατα οικονομικά προβλήματα έκαναν πολλές εταιρείες με έδρα την Κίνα να εξαγοράσουν πολλές ιταλικές επιχειρήσεις. Από το 2020, περισσότεροι από 400 Κινεζικοί όμιλοι συμμετείχαν σε 760 ιταλικές εταιρείες σε «εξαιρετικά επικερδείς ή στρατηγικούς τομείς».

Μία από τις πιο γνωστές εξαγορές ήταν αυτή του ποδοσφαιρικού συλλόγου ΑΚ Μίλαν (AC Milan) για 740 εκατομμύρια ευρώ (788 εκατομμύρια δολάρια), που ανήκε προηγουμένως στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μια εναέρια άποψη του λιμανιού της Τεργέστης στην Ιταλία που εξετάζει η Κίνα για την πρωτοβουλία Belt and Road. (Alberto Pizzoli / AFP / Getty Images)

 

Αλλά η αλλαγή στην προσέγγιση της Κίνας δεν εξέπληξε ειδικούς όπως ο Τσενγκ Τσιν-μου, διευθυντή στο Τμήμα Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Tamkang στην Ταϊβάν. «Αυτό καταδεικνύει το ξετύλιγμα της διπλωματίας της Κίνας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τσενγκ στην Epoch Times. «Υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους αυτό θα συμβεί».

Παρόλο που η στρατηγική της «διπλωματίας της μάσκας» της Κίνας βοήθησε στη μείωση ορισμένων άμεσων ελλείψεων εφοδιασμού για την Ιταλία, η χώρα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η συγκάλυψη της Κίνας για το ξέσπασμα του κοροναϊού, ήταν για την Ιταλία καταστροφική δήλωσε ο Τσενγκ. Οι Ιταλοί έχουν δει τέσσερα εκατομμύρια περιστατικά COVID-19 και σχεδόν 127.000 θανάτους από την ασθένεια που προκλήθηκε από τον ιό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η πανδημία ήταν καταστροφική για την ήδη αγωνιζόμενη οικονομία της Ιταλίας, προκαλώντας μείωση κατά 13% του κατά κεφαλήν εισοδήματος το 2020, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 11%. Οι δωρεάν μάσκες προσώπου δεν αρκούν για να καθαρίσουν τα σύννεφα, είπε ο Τσενγκ.

Δεύτερον, η Κίνα έχει αποκτήσει κακή φήμη στην επιχειρηματική ηθική και συμπεριφορά κατά την τελευταία δεκαετία, δήλωσε ο Τσενγκ, προσθέτοντας ότι οι Κινεζικές επιχειρήσεις και επενδυτές είναι γνωστοί για παραβίαση τοπικών κανονισμών και συμφωνιών, που αναστατώνουν βαθιά τους Ευρωπαίους που εκτιμούν την ακεραιότητα.

«Τα Κινεζικά χρήματα καλωσορίστηκαν με ενθουσιασμό στην Ιταλία όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συμφωνίας BRI το 2019. Ωστόσο, η χώρα δεν βρήκε κανένα ουσιαστικό όφελος από τις συνεργασίες», πρόσθεσε. «Αντίθετα, κάποιες Ιταλικές επιχειρήσεις που χρονολογούνται σε σχεδόν έναν αιώνα έχουν γίνει χειρότερες ή ακόμη και χρεοκόπησαν αφού άρχισαν να συνεργάζονται με την Κίνα».

Τρίτον, η «διπλωματία του πολεμιστή λύκου» της Κίνας έχει καταστήσει ανενεργούς πολλούς πρώην οπαδούς της, είπε ο Τσενγκ. Σε απόκριση στις κυρώσεις της ΕΕ τον Μάρτιο για τη γενοκτονία των Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι κυρώσεις δεν βασίστηκαν σε «τίποτα άλλο από ψέματα και παραπληροφόρηση». Ζήτησε από τις Βρυξέλλες να «προβληματιστούν και να αντιμετωπίσουν με ακρίβεια τη σοβαρότητα του λάθους της» και να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Η πολιτική θέση του Ντράγκι είναι ο τέταρτος παράγοντας, είπε ο Τσενγκ. Ο Ντράγκι, ο οποίος έχει μια πολύ φιλική στάση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, χαρακτήρισε την εξωτερική του πολιτική ως «έντονα φιλοευρωπαϊκή και Ατλαντική, σύμφωνα με τους ιστορικούς άξονες της Ιταλίας». Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Ντράγκι, ο οποίος εξελέγη τον Φεβρουάριο, έχει δείξει σαφή αποφασιστικότητα να αναζητήσει συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λίγο μετά το διορισμό του, ο Ντράγκι επιβεβαίωσε την ένταξη της Ρώμης στο ΝΑΤΟ και την ιστορική φιλία μεταξύ Ιταλίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Το βέτο της συμφωνίας LPE θεωρείται ως ένδειξη της εστίασης της νέας Κυβέρνησης στην αναχαίτιση της πολιτικής και οικονομικής επιρροής του Πεκίνου στην Ιταλία, δήλωσε ο Τσενγκ.

Τέλος, ο Τσενγκ επεσήμανε το παγκόσμιο περιβάλλον, το οποίο στρέφεται εναντίον της Κίνας. Η διεθνής προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της παγκόσμιας επέκτασης της κομμουνιστικής Κίνας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η διερεύνηση του ρόλου της Κίνας στο ξέσπασμα της πανδημίας, έχουν ενθαρρύνει τις χώρες της G7 να μιλήσουν ανοιχτά και να δράσουν ενάντια στις φρικαλεότητες του ΚΚΚ, τις οποίες είχαν αποφύγει, για πολλά χρόνια φοβούμενοι την επιχειρηματική τους σχέση με την Κίνα. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη γίνεται πολύ πιο προσεκτική για την απειλή που θέτει το Κ.Κ.Κ. στην ασφάλεια του έθνους μετά την έκθεση των εργαλείων διείσδυσης του Κ.Κ.Κ. όπως η Huawei και το Ινστιτούτο Κομφούκιου.

Η Ιταλία εξακολουθεί να επηρεάζεται από την υπερπόντια προπαγάνδα του Κ.Κ.Κ.

Ωστόσο, το κοινό αίσθημα προς το Κινεζικό καθεστώς μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να αλλάξει, καθώς πολλά Ιταλικά εθνικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν συχνά περιεχόμενο υπέρ του καθεστώτος και η νοοτροπία των δημοσιογράφων τους διεισδύθηκε αρκετά βαθιά από την προπαγάνδα του ΚΚΚ. Ο Francesco Galietti της πολιτικής σκέψης της Ρώμης, Sonar, δήλωσε στο Breitbart ότι «οι Κινέζοι έχουν 100% διεισδύσει στα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης»

Ένας νέος ηλεκτρονικός πίνακας διαφημίσεων που εκμισθώθηκε από την Xinhua, το πρακτορείο ειδήσεων που διαχειρίζεται το Κινεζικό καθεστώς, κάνει το ντεμπούτο του στην Times Square της Νέας Υόρκης την 1η Αυγούστου 2011. (Stan Honda / AFP μέσω Getty Images)

 

Το Breitbart αποκάλυψε επίσης σε μια έκθεση της 7ης Ιουνίου ότι μια σειρά βίντεο στην Ιταλική γλώσσα με τίτλο “Xi Jinping’s Classical Quotes” που αναπτύχθηκε από την Κινεζική κρατική China Media Group είχε μεταδοθεί στο Mediaset της Ιταλίας και στο Κινεζικό γλωσσικό κατάστημα Cinitalia.

«Το National Associated Press Agency (ANSA), το αντίστοιχο της Ιταλίας με το Associated Press ή το Agence France Presse, δημοσιεύει επίσης έως και 50 ιταλικά άρθρα την ημέρα από το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος. Και πάλι, η ANSA δεν αποκαλύπτει στους αναγνώστες της ότι η Κινεζική Κυβέρνηση διαχειρίζεται και εγκρίνει όλο το περιεχόμενο του Xinhua», ανέφερε η έκθεση.

Η Ιταλική εθνική εφημερίδα Il Giornale δημοσιεύει τακτικά την προπαγάνδα του Κ.Κ.Κ. από το 2019. Ένα άρθρο του Μαΐου στο Il Giornale πρότεινε ότι οι αναφορές για τη γενοκτονία των μουσουλμάνων Ουιγούρων από το ΚΚΚ ήταν απλώς «χειραγώγηση των μέσων» που σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούν «ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» για την περαιτέρω ανάπτυξη της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής, που αντικατοπτρίζει την γραμμή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η έκθεση του Breitbart σημείωσε επίσης ότι ένα περιοδικό που εκδόθηκε από την Cinitalia «παραδέχεται ανοιχτά ότι παράγει το Ιταλικό του περιεχόμενο σε συνεργασία με την Κινεζική πρεσβεία στην Ιταλία».

Η IlGiornale ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήταν επικριτικός για το Κ.Κ.Κ. μέχρι που πούλησε την ποδοσφαιρική ομάδα AC Milan σε Κινέζους επενδυτές για 788 εκατομμύρια δολάρια το 2017 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Από τότε, το περιεχόμενο της Il Giornale που σχετίζεται με την Κίνα  μοιάζει πολύ με την προπαγάνδα του Κ.Κ.Κ.

Νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Τα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, αρχίζουν να αντιδρούν στον εξαναγκασμό του Κ.Κ.Κ. τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Η ΕΕ καταδίκασε το ρεκόρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κινεζικού καθεστώτος σε διάσκεψη νωρίτερα αυτό το έτος και η Γαλλία έστειλε ένα πολεμικό πλοίο και ένα υποβρύχιο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για περιπολία «ελευθέρας ναυσιπλοΐας» τον Φεβρουάριο.

Στις 22 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε ότι το έθνος της Βαλτικής δεν βλέπει πλέον τον εαυτό του ως μέρος της πλατφόρμας «17 + 1» του Πεκίνου για τα κράτη μέλη της ΕΕ και πέντε χωρών των Βαλκανίων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ειδήσεων της Βαλτικής. Είπε ότι η Κινεζική πλατφόρμα ήταν «διχαστική» από την άποψη της ΕΕ και κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν μια «πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση 27 + 1» για την επικοινωνία της με την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με το Κινεζικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων μαζικών κοινών επιχειρηματικών έργων, και έχει αρκετές φορές φέτος μπλοκάρει δηλώσεις της ΕΕ που καταγγέλλουν το ρεκόρ του Κινεζικού καθεστώτος στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έπρεπε να σταματήσει ένα προγραμματισμένο έργο με το πανεπιστήμιο Fudan της Κίνας, εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών αυτόν τον μήνα. Από τότε η Κυβέρνησή του ανακοίνωσε δημοψήφισμα για το έργο.

Ο Pingping Yu είναι αρθρογράφος, μεταφραστής και ερευνητής για την Epoch Times από το 2007, καλύπτει μια ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με την Κίνα, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Η Sophia Lam συνέβαλε στo άρθρο.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του αρθρογράφου και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της The Epoch Times.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε