Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Το σήμα 5G κατά την διάρκεια της έναρξης του δικτύου δεδομένων κινητής τηλεφωνίας της Vodafone στο Λονδίνο, 3 Ιουλίου 2019. (Tolga Akmen/AFP via Getty Images)

Η κινεζική Epoch Times μεταξύ των ιστοσελίδων που λογοκρίνονται σε συσκευές Vodafone στην Βρετανία

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

 

Όταν συνδέεσαι στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ασύρματα ρούτερ ή κάρτες sim της Vodafone, δεν είναι δυνατή η μετάβαση στην κινεζική έκδοση της Epoch Times, μεταξύ άλλων ιστοσελίδων, εκτός και αν ο πελάτης επιβεβαιώσει ότι είναι άνω των 18, είπαν αρκετοί πελάτες της Vodafone. Η επιβεβαίωση ηλικίας απαιτεί σύνδεση σε ειδική σελίδα και επαλήθευση ηλικίας μέσω πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Vodafone, περιεχόμενο που περιορίζεται λόγω ηλικίας, περιλαμβάνει «πορνογραφία, βία, διάκριση, ναρκωτικά, έγκλημα.»

Ο Στέφανος Ματρακούκας, ένας από αυτούς που δεν μπόρεσαν να προσπελάσουν την ιστοσελίδα αφότου ενεργοποίησαν το φίλτρο ακατάλληλου περιεχομένου της Vodafone, είπε ότι το βρήκε περίεργο.

«Γιατί να αποκλείεις μια σελίδα ειδήσεων στην Βρετανία;» Είπε ο Ματρακούκας την Τρίτη σε συνέντευξη στην Epoch Times.

Μια φίλη του Ματρακούκα, η Ναταλία Νάττινγκ, δασκάλα, έκανε την ανακάλυψη τον προηγούμενο μήνα, όταν δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδες σχετικές με το Φάλουν Γκονγκ (ή Φάλουν Ντάφα) – μια πνευματική άσκηση που η ίδια κάνει, που προέρχεται από την Κίνα αλλά απαγορεύθηκε από το κινεζικό καθεστώς το 1999.

«Πήρα αυτήν την συσκευή wi-fi μια Κυριακή, 30 Νοεμβρίου, την έφερα εδώ στο σπίτι την Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου. Την χρησιμοποίησα όλη την μέρα … και όλα ήταν καλά», είπε η Νάττινγκ στο NTD, συνεργάτη της Epoch Times.

«Και το απόγευμα … πληκτρολόγησα την ιστοσελίδα falundafa.org, και ήταν φραγμένη. Έλεγε κάτι, ήταν ένα κόκκινο μήνυμα ακατάλληλου περιεχομένου», πρόσθεσε.

Ένα στιγμιότυπο οθόνης από βίντεο που δείχνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα από την Vodafone που λέει ότι το περιεχόμενο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους. (Παραχώρηση της Ναταλίας Νάττινγκ/Στιγμιότυπο)

 

Η Νάττινγκ είπε ότι ένιωσε περίεργα καθώς χρησιμοποιούσε την ιστοσελίδα κάθε μέρα τα τελευταία 17 χρόνια.

«Ένιωσα πολύ άσχημα. Ένιωσα ότι παραβίασαν τα δικαιώματά μου», είπε, «επειδή πραγματικά συμπονώ τους ανθρώπους στην Κίνα που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ιστοσελίδες, αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί σε εμένα, εδώ στην Αγγλία.»

«Άνοιξα αμέσως μια άλλη σελίδα σχετική με το Φάλουν Ντάφα, την minghui.org, και ήταν αποκλεισμένη. Μετά πληκτρολόγησα την epochtimes.com και ήταν αποκλεισμένη», είπε η Νάττινγκ. Παλιότερα εργαζόταν στην Epoch Times.

Ένα βίντεο που κατέγραψε η Νάττινγκ, και είδε η Epoch Times, δείχνει ότι πληκτρολόγησε την epochtimes.com, διεύθυνση της κινεζικής έκδοσης της ιστοσελίδας.

Η αγγλική έκδοση, theepochtimes.com, δεν είναι αποκλεισμένη, επιβεβαίωσαν οι NTD και Epoch Times.

Το βίντεο δείχνει επίσης ότι η Νάττινγκ δεν είχε πρόβλημα να μεταβεί στις αποκλεισμένες σελίδες όταν άλλαξε πάροχο, και επέλεξε την εταιρεία Sky.

Η Vodafone είπε στην Νάττινγκ ότι μπορεί να απενεργοποιήσει τον αποκλεισμό ακατάλληλου περιεχομένου, αλλά επέλεξε να ακυρώσει το συμβόλαιό της.

Η Έιμυ Ισαμπέλ Ντάνκαν (Κ) και δύο άλλοι, ασκούνται στον διαλογισμό του Φάλουν Ντάφα σε πάρκο στο Σίδνεϋ, 26 Ιουνίου 2017. (Παραχώρηση της Έμμα Μόρλεϋ).

 

Ο Ματρακούκας, επίσης ασκούμενος στο Φάλουν Γκονγκ, αγόρασε μια κάρτα κινητής sim της Vodafone περίπου τον ίδιο καιρό. Είχε επίσης πρόβλημα να μεταβεί στις σελίδες falundafa.org και minghui.org.

«Όταν έκανα κλικ πρώτη φορά για να πάω στις σελίδες Φάλουν Ντάφα και Μινγκχουί, εξεπλάγην από τον αποκλεισμό τους. Επειδή ξέρω ότι είναι αποκλεισμένες στην Κίνα, σωστά; Γιατί είναι αποκλεισμένες στην Αγγλία; Επίσης, δεν περιέχουν οτιδήποτε αμφισβητήσιμο. Είναι ασφαλώς κατάλληλες για κάθε ηλικία», είπε στο NTD.

Ο Ματρακούκας δεν το σκέφτηκε πολύ στην αρχή.

«Την πρώτη στιγμή, δεν σκέφτηκα ότι ήταν κάποιο τεράστιο πρόβλημα, επειδή θα μπορούσα να απενεργοποιήσω το φίλτρο, και τελείωσε. Έτσι δεν το σκέφτηκα πάρα πολύ», είπε.

Μόνο μετά από μια περίοδο 14 ημερών, ο Ματρακούκας αντιλήφθηκε πως δεν θα ήταν απλώς κάτι άβολο για κάποιους.

«Τότε αντιλήφθηκα … αν είχα οικογένεια, και χρειαζόμασταν φίλτρο, και είχαμε Vodafone, τότε θα αποκλείαμε τις ιστοσελίδες για το Φάλουν Ντάφα επίσης, και την ιστοσελίδα Μινγκχουί», είπε. «Θα ήταν τεραστίως προβληματικό».

Σε αίτημα της Epoch Times, ο Ματρακούκας ενεργοποίησε και πάλι το φίλτρο την προηγούμενη εβδομάδα για να ελέγξει αν θα μπορούσε τότε να έχει πρόσβαση στις ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με βίντεο που κατέγραψε την Παρασκευή, και είδε η Epoch Times, η κινεζική και αγγλική έκδοση των ιστοσελίδων για το Φάλουν Ντάφα και το Μινγκχουί, και η κινεζική έκδοση της Epoch Times, δεν ήταν προσπελάσιμες.

Το NTD επιβεβαίωσε ανεξάρτητα επίσης ότι αυτές οι σελίδες είχαν αποκλειστεί με την αγορά ενός ασύρματου ρούτερ της Vodafone, και δοκιμής του μεταξύ 7 – 12 Δεκεμβρίου.

Η Νάττινγκ είπε στο NTD ότι όταν κάλεσε την Vodafone, ένας υπάλληλος «υπεύθυνος για τις ακυρώσεις» επιβεβαίωσε την υποψία της ότι κάποιες από τις συσκευές της Vodafone έχουν ενσωματωμένους περιορισμούς.

«Πολλές από τις συσκευές Huawei έχουν αυτούς τους περιορισμούς. Δυστυχώς, θα πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό», είπε ο υπάλληλος στην Νάττινγκ.

Ο υπάλληλος δεν είπε με σαφήνεια αν οι περιορισμοί σε συσκευές Huawei σχετίζονταν με αυτήν την συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Vodafone δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού της Epoch Times.

Η σημαία της ΕΕ και ένα τηλέφωνο με τα σήματα των Huawei και 5G φαίνονται πάνω σε μια μητρική κάρτα υπολογιστή, σε αυτήν την σύνθεση, 29 Ιανουαρίου 2020. (Dado Ruvic/Reuters)

 

Μια έκκληση στην change.org που είχε εκκινηθεί οκτώ μήνες πριν, δηλώνει ότι όλες οι σχετιζόμενες με το Φάλουν Ντάφα σελίδες, συμπεριλαμβανομένων «τουλάχιστον 16 ονόματα τομέων με περισσότερες από 100 σελίδες σχετικές με το Φάλουν Ντάφα» είναι αποκλεισμένες όταν ενεργοποιείται το φίλτρο ανηλίκων σε οικιακό ρούτερ της Vodafone.

Η έκκληση συνοδεύεται από ένα βίντεο που δείχνει αποτυχημένες προσπάθειες πρόσβασης σε σελίδες σχετικές με το Φάλουν Γκονγκ σε πολλές γλώσσες.

«Είναι απολύτως λάθος και ακατάλληλο να κατηγοριοποιούν το Φάλουν Γκονγκ ως περιεχέμενο ενηλίκων», λέει η έκκληση.

Τα τελευταία 21 χρόνια, ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα έχουν υποστεί κακοποιήσεις, φυλάκιση, βασανιστήρια και δολοφονία από τον κρατικό μηχανισμό της κομμουνιστικής Κίνας. Σύμφωνα με το Δικαστήριο Κίνας, ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ είναι μία από τις κύριες πηγές οργάνων στην μεγάλης κλίμακας βίαιη αφαίρεση οργάνων που διαπράττεται από το κομμουνιστικό καθεστώς ανά την Κίνα.

Το Δικαστήριο Κίνας ήταν ένα ανεξάρτητο δικαστήριο εθελοντών που εξέτασε ισχυρισμούς και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι στην βίαιη αφαίρεση οργάνων το 2019. Το δικαστήριο εξέδωσε την τελική κρίση του την 1η Μαρτίου 2020.

Μια παρέλαση ασκουμένων του Φάλουν Ντάφα στο Μανχάτταν, Νέα Υόρκη, 16 Μαΐου 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Ο Κέισυ Φλέμινγκ, ένας κορυφαίος ειδικός διαδικτυακής ασφάλειας, είπε ότι σύμφωνα με την εμπειρία του στο πεδίο, τέτοιους είδους λογοκρισία γίνεται με λογισμικό, και ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κατά λάθος.

«Είναι ζήτημα λογισμικού. Και ονομάζεται δημιουργία λίστας αποκλεισμού, ή καταγραφή κάποιας σελίδας σε μια λίστα αποκλεισμού» είπε ο Φλέμινγκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας BlackOps Partners, στο NTD.

«Αυτές οι λίστες αποκλεισμού συνήθως έχουν ως διαχειριστή τον πάροχο. Και μερικές φορές αυτοί οι πάροχοι δίνουν σε άλλη εταιρεία την διαχείριση των λιστών αυτών», πρόσθεσε. «Αλλά αν μια εταιρεία ή σελίδα βρίσκεται σε μια λίστα αποκλεισμού, ή αν ένας οργανισμός βρίσκεται σε μια λίστα αποκλεισμού, αυτό δεν γίνεται κατά λάθος. Αυτό γίνεται με απόφαση.»

Παρόμοιοι περιορισμοί στις ΗΠΑ

Ο Φλέμινγκ είπε ότι άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ όπως εμπορικοί αντιπρόσωποι και πάροχοι ISP (Διαδικτύου) έχει επίσης βρεθεί ότι αποκλείουν ιστοσελίδες που δεν αρέσουν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

«Μπορώ να μιλήσω από την άποψη και εμπειρία μου … ότι αν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν αρέσει αυτό που λες, τότε θα σκοτώσουν την επιχειρηματική σχέση σου μαζί τους, την επιχειρηματική συμμαχία σου με αυτούς, θα περιορίσουν την πρόσβαση στην κινεζική αγορά, για την οποία πολλές εταιρείες πιστεύουν ότι είναι πραγματικά το μέλλον των εταιρειών τους», είπε στο NTD.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να ελέγχει απολύτως κάθε πτυχή της ζωής των Κινέζων και της χώρας της Κίνας», είπε.

«Συνεπώς δεν θέλουν κανέναν που έχει διαφορετική αφήγηση. Δεν θέλουν κανέναν που δεν συμμορφώνεται ακριβώς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», πρόσθεσε.

«Άρα αυτός είναι πραγματικά ο λόγος που έχουν αποκλείσει το Φάλουν Γκονγκ και επίσης διάφορους οργανισμούς όχι μόνο μέσω της Vodafone, αλλά και με άλλους παρόχους επίσης ανά τον κόσμο, έχουμε αυτήν την εμπειρία.»

Ο Λίβαϊ Μπρόουντι, εκτελεστικός διευθύνων του Κέντρου Πληροφοριών για το Φάλουν Ντάφα, με έδρα την Νέα Υόρκη, είπε επίσης πως υπήρχε λογοκρισία κατά του Φάλουν Γκονγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας από τους τρόπους που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Μπρόουντι, είναι ότι εταιρείες πιέζονται από Κινέζους.

«Αυτό που έχουμε δει εδώ στις ΗΠΑ είναι, μερικές φορές κάποιοι έντονα υπέρ του Πεκίνου Κινέζοι, που είτε τους βάζουν οι πρεσβείες, είτε απλώς από την ομάδα γνωστών τους, θα τηλεφωνήσουν αυτούς τους παρόχους λογισμικού που εφαρμόζουν περιορισμούς σε τηλεφωνικά και εταιρικά δίκτυα, ή ό,τι υπάρχει, και θα τους πουν κάθε είδους ψέμα για το Φάλουν Γκονγκ, που φοβίζει την εταιρεία λογισμικού», είπε στο NTD.

«Και έτσι αρχίζουν να βάζουν ιστοσελίδες του Φάλουν Γκονγκ σε λίστες ενηλίκων, ξέρετε, κατηγορίες, που είναι τελείως λάθος. Αυτό γίνεται λόγω ουσιαστικά επισήμων ή ανεπισήμων πρακτόρων του ΚΚΚ», πρόσθεσε.

«Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως υπάρχουν κάποιες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν κάποια οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα, και δέχονται πίεση να το κάνουν αυτό», είπε.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τους επικρίνουμε δημοσίως για αυτό.»

Η Τζέιν Γουέρρελ του NTD συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε