Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Ένα smartphone με το λογότυπο της Huawei και του 5G δικτύου εμφανίζεται πάνω σε μητρική πλακέτα υπολογιστή σε αυτήν την εικόνα απεικόνισης που τραβήχτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

«Ξεκάθαρα στοιχεία συνομωσίας Huawei-Κινεζικού κράτους»: Έκθεση Βρετανικής Άμυνας

Η βρετανική επιτροπή άμυνας ανέφερε την Πέμπτη ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις συνομωσίας μεταξύ της Huawei και του κινεζικού κράτους» προτρέποντας την κυβέρνηση να απαλλάξει επειγόντως τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας από το κιτ της Huawei έως το 2025.

Τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε την απομάκρυνση της Huawei από τα δίκτυα 5G της Βρετανίας έως και το 2027 εν μέσω φόβων κατασκοπείας, σαμποτάζ και τις αυστηρές κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της εταιρείας που επηρέασαν τον εφοδιασμό με ενημερωμένα τσιπ.

Ένα πλήρωμα εργάζεται πάνω σε έναν πύργο κινητής ώστε να ενημερωθεί για να χειριστεί το νέο δίκτυο 5G στο Όρεμ της Γιούτα, στις 10 Δεκεμβρίου 2019. (George Frey/AFP μέσω Getty Images)

 

Η έκθεση της επιτροπής άμυνας, ωστόσο, αναφέρει ότι η απομάκρυνση πρέπει να πραγματοποιηθεί χρόνια νωρίτερα ακόμα κι αν συνεπάγεται αποζημίωση για τους τρέχοντες επενδυτές.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ελαχιστοποιήσει την καθυστέρηση και την οικονομική ζημία και να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποζημιώσει τους επενδυτές εάν παραταθεί η προθεσμία του 2027», αναφέρει.

«Συμμαχία D10»

Η έκθεση της επιτροπής άμυνας αναφέρει επίσης ότι η ανάπτυξη του 5G θα αυξήσει την εξάρτηση στην σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, αφήνοντας τη χώρα πιο ευάλωτη σε «κατασκοπεία, σαμποτάζ ή αποτυχία του συστήματος», χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής «παγκόσμιοι κανόνες που να αναφέρονται στις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις».

Η έκθεση, επομένως, καλεί την κυβέρνηση, με την κοινή συνεργασία των συμμάχων, να δημιουργήσει ένα σύστημα για να λογοδοτούν οι «δράστες».

Οι δημοκρατίες πρέπει επίσης να σχηματίσουν μια συμμαχία «D10» όπου θα συμμετέχουν οι κορυφαίες παγκόσμιες δημοκρατίες για την αντιμετώπιση της Κίνας και άλλων μη δημοκρατικών χωρών με μοχθηρούς σκοπούς, είπε.

«Η επιτροπή υποστηρίζει την πρόταση για τη δημιουργία συμμαχίας D10, που θα αποτελείται από δέκα από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο, προκειμένου να παρέχει εναλλακτικές λύσεις στην κινεζική τεχνολογία και να καταπολεμήσει την τεχνολογική κυριαρχία των αυταρχικών κρατών».

«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα και να σκιαγραφήσει μια κοινή πολιτική 5G το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η έκθεση και να «συνεχίζει να καταγγέλλει και να αποτρέπει απειλές από αντίπαλα κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα».

Νομοσχέδιο για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών

Η επιτροπή αναφέρει ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να εισαχθεί στη νομοθεσία πριν από το τέλος του έτους και ζήτησε μια εξήγηση από την κυβέρνηση γιατί δεν έχει ήδη προβεί σε ανάπτυξη «ικανοτήτων κυβερνο-επίθεσης ώστε να αποθαρρύνονται οι επιτιθέμενοι».

Σχολιάζοντας στην Telegraph την Πέμπτη, ο Τομπίας Έλγουντ, πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε ότι η «αυξανόμενη εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από έναν διαδικτυακό κόσμο έχει δημιουργήσει ένα εικονικό θέατρο πολέμου όπου γινόμαστε όλο και πιο ευάλωτοι».

«Η διαδικτυακή κατασκοπεία και το σαμποτάζ είναι τα νέα πεδία μάχης για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε και να υπερασπιστούμε», είπε.

«Η διεθνής τάξη βάσει κανόνων δημιουργήθηκε σε μια προ-ψηφιακή εποχή»

«Αλλά μια μεγάλη κυβερνο-επίθεση, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη βλάβη από μια βόμβα, πρακτικά όμως δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».

«Σύγχρονη γραμμή Maginot»

Τα σχόλια του Έλγουντ αντικατοπτρίζονται στις παρατηρήσεις του υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας σχετικά με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του στρατού ως απάντηση στην απειλή ενός κυβερνο-πολέμου.

Καθώς μιλούσε για την κυβερνο-άμυνα στο ConservativeHome, το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος που έληξε στις 6 Οκτωβρίου, ο Γουάλας είπε ότι το ΝΑΤΟ «εξακολουθεί να είναι αρκετά επικεντρωμένο στα θωρακισμένα οχήματα, τις αεροπορικές μοίρες και τα πλοία» ως μέθοδο αντιμετώπισης των αντιπάλων «λες και ο όγκος από μόνος του είναι η λύση».

«Το θέμα μας δεν είναι να καθίσετε σε μια στατική γραμμή θωρακισμένων οχημάτων που περιμένει λες και είστε μια σύγχρονη γραμμή Maginot, περιμένοντας αυτή τη μεγάλη δύναμη να βγει από τα δέντρα, όταν στην πραγματικότητα έχουν περάσει γύρω σας», είπε.

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αυτή τη στιγμή που… αναγνωρίζει ότι πρέπει να αλλάξουμε», πρόσθεσε.

Η Huawei έχει επανειλημμένως αρνηθεί τη συμπαιγνία με το κινεζικό κράτος και δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι και τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε