Η Ολλανδία ακολουθεί τα βήματα της γειτονικής Γερμανίας και αίρει το ανώτατο όριο παραγωγής από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια χειμερινή ενεργειακή κρίση εν μέσω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Επειδή ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου έχει αυξηθεί, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να άρει τον περιορισμό της παραγωγής για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για την περίοδο 2022-2024 με άμεση ισχύ», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ρομπ Γέτεν σε ανακοίνωση που ανακοίνωσε την κίνηση αυτή τη Δευτέρα.
«Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα επιτρέπεται να παράγουν και πάλι με πλήρη δυναμικότητα, ώστε να απαιτείται λιγότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου και διευκολύνει την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία και την Ευρώπη».
Η Ολλανδία βρίσκεται στην πρώτη φάση μιας κρίσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Γέτεν, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να δρομολογήσει το σχέδιο προστασίας και ανάκαμψης από το φυσικό αέριο.
Ο Γέτεν δήλωσε ότι ο γενικός στόχος της άρσης των περιορισμών στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την Ολλανδία με περισσότερο από ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως από την Ευρώπη, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποθηκευτεί άφθονο φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα.
Η Ολλανδία περιόρισε την παραγωγή των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μόλις στο 35% της δυναμικότητάς της, καθώς επιδιώκει τη μετάβαση από τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε πιο καθαρή ενέργεια.
Η άρση του ανώτατου ορίου στην παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα αναμένεται να εξοικονομήσει 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) χρήσης φυσικού αερίου ετησίως, αλλά ο Γέτεν σημείωσε ότι η Ολλανδία θα εξακολουθήσει να επιτυγχάνει τους κλιματικούς της στόχους για το 2030, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των τελευταίων τεσσάρων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030.
Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα με στόχο τη μείωση του επιπλέον CO2 για την αντιστάθμιση των εκπομπών από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο εγγύς μέλλον.
Βραχυπρόθεσμα, οι αξιωματούχοι εργάζονται πάνω σε έναν «προσωρινό διαγωνισμό εξοικονόμησης φυσικού αερίου που θα δώσει στους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου ένα οικονομικό κίνητρο για να μειώσουν την κατανάλωσή τους», δήλωσε ο Γέτεν.
Τον Μάιο η ρωσική Gazprom διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στον ολλανδικό έμπορο φυσικού αερίου GasTerra, αφού δεν είχε πληρώσει για τις παραδόσεις σε ρωσικά ρούβλια, όπως ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η Gazprom δεν θα παραδώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ολλανδία από τώρα έως την 1η Οκτωβρίου, όταν θα έληγε η σύμβασή της με την GasTerra. Ωστόσο, ο Γέτεν τόνισε τη Δευτέρα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου στην Ολλανδία.
«Δεν υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη έλλειψη φυσικού αερίου στην Ολλανδία, αλλά η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει συνέπειες», δήλωσε ο υπουργός για το κλίμα και την ενέργεια.
«Με την κήρυξη του πρώτου επιπέδου κρίσης φυσικού αερίου, οι εταιρείες φυσικού αερίου πρέπει να παρέχουν πρόσθετες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες προμήθειες και τα αποθέματα φυσικού αερίου σε καθημερινή βάση. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί ακόμη πιο στενά την αγορά φυσικού αερίου και να λαμβάνει άμεσα πρόσθετα μέτρα, εάν το απαιτεί η κατάσταση».
Η τελευταία απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η χώρα θα περιορίσει τη χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αντ’ αυτού θα αυξήσει την καύση άνθρακα για αντιστάθμισμα. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και φόβων για πιθανές ελλείψεις.
Σε άλλο σημείο τη Δευτέρα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την παραγωγή 2,8 δισεκατομμυρίων δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen κατά το έτος που λήγει τον Οκτώβριο του 2023, μειώνοντας τα 4,5 δισ. κυβικά μέτρα κατά το τρέχον έτος παραγωγής.
«Λόγω των αβέβαιων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο υφυπουργός Vijlbrief αποφάσισε να μην κλείσει οριστικά καμία γεώτρηση φέτος», ανέφερε η κυβέρνηση.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.