Δευτέρα, 21 Ιούλ, 2025
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άαρχους. Δανία, 3 Ιουλίου 2025. (Martin Sylvest Andersen/Getty Images)

Η Ουκρανία προτείνει νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία

Η Ουκρανία πρότεινε τη διεξαγωγή νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι διαπραγματεύσεων στην Τουρκία μέσα στο έτος, με αποτέλεσμα συμφωνίες για ανταλλαγές αιχμαλώτων και τη μεταφορά στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος ως προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ο Ζελένσκι ανέφερε, μέσω του επίσημου καναλιού του στο Telegram, στις 19 Ιουλίου, ότι ο διάλογος με τη ρωσική πλευρά για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων συνεχίζεται και ότι η ουκρανική ομάδα εργάζεται για μία ακόμη ανταλλαγή. Διευκρίνισε επίσης ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος ηγήθηκε των προηγούμενων γύρων συνομιλιών, έχει απευθύνει νέα πρόταση προς το Κρεμλίνο για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Oil-painting-ntdtv

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την πρόθεσή του να συναντηθεί απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση μιας πραγματικής και βιώσιμης ειρήνης. Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, και κάλεσε τη ρωσική πλευρά να πάψει να αποφεύγει τη λήψη αποφάσεων.

Στον τελευταίο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, η Ρωσία είχε θέσει σειρά αυστηρών απαιτήσεων ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν η παράδοση των τεσσάρων νοτιοανατολικών επαρχιών, όπου τα ρωσικά στρατεύματα διατηρούν μερικό έλεγχο. Ανάλογες παραχωρήσεις – χωρίς να υπολογίζεται η Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014 – θα σήμαιναν την απώλεια περίπου 15% της εδαφικής κυριαρχίας που διεκδικεί το Κίεβο.

Επιπλέον, η Μόσχα ζητεί από την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απορρίψει κάθε μορφή δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης. Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης τον ασαφή στόχο της «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, τον οποίο είχε επικαλεστεί για την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε γενικευμένο πόλεμο τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Κίεβο έχει απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις ως απαράδεκτες.

Η απροθυμία της Ρωσίας να προχωρήσει ουσιαστικά στη διαδικασία ειρήνευσης έχει προκαλέσει την αντίδραση και της Ουάσιγκτον. Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζ. Ντ. Βανς, φέρεται να δήλωσε σε Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν ζητά υπερβολικά ανταλλάγματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του μετά από πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά την οποία, όπως είπε, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.

Στις 14 Ιουλίου, ο Τραμπ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούττε, ανακοίνωσαν νέα πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πωλούν οπλικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων και αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot – σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία με τη σειρά τους θα τα μεταφέρουν στην Ουκρανία για την ενίσχυση των αποθεμάτων της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμούς 100% σε χώρες που συνεχίζουν να διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.

Από την πλευρά της, η Ρωσία επιβεβαίωσε στις 18 Ιουλίου ότι πρόκειται να διεξαχθεί τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα μέρη θα συζητήσουν προσχέδια μνημονίων που είχαν ανταλλαγεί σε προηγούμενους γύρους.

Το Κρεμλίνο ανέφερε στις 19 Ιουλίου ότι οι διπλωματικές επαφές με την Ουάσιγκτον και οι συνομιλίες με το Κίεβο είναι δύο διακριτές διαδικασίες. Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η μία αφορά την ουκρανική διευθέτηση και η άλλη τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, με όλα τα ζητήματα τριβής που τις συνοδεύουν.

Του Bill Pan

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε