Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητες της μόνιμης αποστολής για επαφές με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία τη Δευτέρα ως αντίποινα για την απέλαση οκτώ Ρώσων διπλωματών από τη στρατιωτική Δυτική συμμαχία.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αναστολή της μόνιμης ρωσικής αποστολής στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον επόμενο μήνα και είναι αποτέλεσμα των «ενεργειών του ΝΑΤΟ».
«Σε απάντηση των ενεργειών του ΝΑΤΟ, αναστέλλουμε το έργο της μόνιμης αποστολής μας, συμπεριλαμβανομένου του έργου του επικεφαλής στρατιωτικού εκπροσώπου, πιθανότατα από την 1η Νοεμβρίου, ή ίσως να απαιτηθούν λίγες μέρες ακόμη», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν «οποιαδήποτε δουλειά έκτακτης ανάγκης» μπορούν ακόμα να επικοινωνήσουν με τον πρέσβη μας στο Βέλγιο για αυτές τις ερωτήσεις, καθώς το γραφείο της συμμαχίας στη Μόσχα, την πρωτεύουσα του έθνους, θα είναι κλειστό.
Το ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε υπόψη τα σχόλια του Λαβρόφ σχετικά με την αμοιβαία διακοπή των διπλωματικών αποστολών, σημειώνοντας ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.
«Έχουμε λάβει υπόψη τα σχόλια του υπουργού Λαβρόφ στα ΜΜΕ, ωστόσο, δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη επικοινωνία για τα θέματα που έθεσε», δήλωσε το γραφείο Τύπου του ΝΑΤΟ στο πρακτορείο TASS σε αίτημα να σχολιάσει τη δήλωση του Λαβρόφ.
Στις 6 Οκτωβρίου, το ΝΑΤΟ απέλασε οκτώ μέλη της αποστολής της Ρωσίας στη στρατιωτική συμμαχία, αφού τα κατηγόρησε για κατασκοπεία, ενώ μειώθηκε επίσης το μέγεθος της ομάδας της Μόσχας που μπορούσε να εργαστεί στα κεντρικά της γραφεία από 20 σε 10.
Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες.
Ο Λαβρόφ είπε ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν ότι «δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους ίσο διάλογο ή κοινή εργασία», προσθέτοντας ότι «δεν βλέπουμε καμία ανάγκη να συνεχίζουμε να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αλλαγή στο εγγύς μέλλον».
Η Ρωσική Μόνιμη Αποστολή δεν εδρεύει στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, αλλά σε μια γειτονιά στα νότια της βελγικής πρωτεύουσας των Βρυξελλών.
Το ΝΑΤΟ ανέστειλε την πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία το 2014 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ουκρανία, αλλά κράτησε ανοιχτούς διαύλους για συναντήσεις υψηλού επιπέδου και για στρατιωτική συνεργασία. Αλλά το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το προτιμώμενο φόρουμ τους, συναντήθηκε σποραδικά από τότε.
Εν μέσω έντασης των σχέσεων, η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, χαρακτηρίζοντάς την ως απειλή για την ασφάλειά της. Η Ρωσία και η συμμαχία έχουν επίσης κατηγορήσει η μία την άλλη για τη διεξαγωγή αποσταθεροποιητικών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα.
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.