Σάββατο, 14 Σεπ, 2024
Ο Ντέγιαν Μάρκοβιτς, Σέρβος ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ, σε διαδικτυακή συνέντευξή του στο NTD από το σπίτι του στο Βελιγράδι, τον Ιούλιο του 2021. (Στιγμιότυπο/NTD)

Η Σερβία υποδέχεται τον ηγέτη της Κίνας με «προληπτικές κρατήσεις» ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ

«Αυτή η πράξη υποκινήθηκε σαφώς από το ΚΚ Κίνας, το οποίο μεταφέρει την εγχώρια καταστολή του στο εξωτερικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα.

Στις 7 Μαΐου, ακριβώς πριν από την επίσκεψη του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ, οι σερβικές αρχές συνέλαβαν αρκετούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, τους οποίους απελευθέρωσαν μετά την αναχώρηση του Σι από τη χώρα.

Η κίνηση των σερβικών αρχών έγινε λίγες ημέρες μετά την έφοδο των ρωσικών αρχών σε πέντε σπίτια και τη σύλληψη τεσσάρων ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ, που έλαβε χώρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Σι.

Ένας από τους Σέρβους συλληφθέντες, ο Ντέγιαν Μάρκοβιτς, δήλωσε ότι οι σερβικές αρχές συνέλαβαν έξι ασκούμενους και δύο συγγενείς τους και τους κράτησαν για περίπου 24 ώρες σε διάφορες τοποθεσίες. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο αδελφός του και μια 80χρονη γυναίκα.

Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τον κο Μάρκοβιτς ανέφερε ότι ήταν ύποπτος ως «σοβαρή απειλή για πρόσωπα που τελούν υπό διεθνή προστασία».

Αφού ο Σι εγκατέλειψε τη χώρα, ο κος Μάρκοβιτς και οι άλλοι κρατούμενοι παρέλαβαν έγγραφο που ανέφερε ότι η απειλή δεν υφίσταται πλέον, σύμφωνα με αρχεία που μοιράστηκαν με τους Epoch Times.

Η δήλωση αυτή ήταν η «μεγαλύτερη ανοησία» στην όλη υπόθεση, δήλωσε ο κος Μάρκοβιτς στους Epoch Times. Είπε ότι ένας ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ βρέθηκε σε ένα κελί μαζί με έναν ακτιβιστή χορτοφάγο, ο οποίος είχε συμμετάσχει πριν από μια δεκαετία σε εκστρατεία κατά της κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα.

«Ακολουθώντας αυτήν τη λογική, οποιοσδήποτε είπε ποτέ κάτι εναντίον της Κίνας μπορεί να κρατηθεί για λόγους ασφαλείας», είπε, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι οι στοχευμένες συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα εντολών του ΚΚΚ.

Οι σερβικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως τις συλλήψεις και οι συλληφθέντες δεν έχουν κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας δεν απάντησε μέχρι την ώρα της δημοσίευσης του παρόντος σε ερώτημα των Epoch Times.

Στενοί δεσμοί

Η Σερβία, μέλος της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κινεζικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που προκαλεί αυξημένες ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Σερβία επιδιώκει εδώ και καιρό να ενταχθεί.

«Προειδοποιούμε όλους τους εταίρους μας και όλους τους συνομιλητές μας να δώσουν προσοχή στην ατζέντα της Κίνας για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή κοινότητα», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Εσκόμπαρ, απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Σι.

Οι σερβικές αρχές πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής του Σι, μεταφέροντας με λεωφορεία χιλιάδες ανθρώπους από όλη τη χώρα στο Παλάτι της Σερβίας για να φωνάξουν «Κίνα, Σερβία» και να ανεμίσουν σημαίες μπροστά από το κτίριο. Μια τεράστια κινεζική σημαία κάλυπτε έναν ουρανοξύστη κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ μικρότερες σημαίες ήταν ανηρτημένες κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου και στο κέντρο της πόλης.

Serbian President Aleksandar Vucic (R) stands next to Chinese Communist Party leader Xi Jinping during a welcome ceremony in Belgrade, on May 8, 2024. (ELVIS BARUKCIC/AFP via Getty Images)
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (δεξιά στην εξέδρα) στέκεται δίπλα στον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (αριστερά στην εξέδρα) κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής του δεύτερου στο Βελιγράδι, στις 8 Μαΐου 2024. (ELVIS BARUKCIC/AFP μέσω Getty Images)

 

Πιέσεις από το ΚΚΚ

Το 1999, ο τότε ηγέτης του ΚΚΚ Τζιανγκ Ζεμίν ξεκίνησε μια εκστρατεία δίωξης για την εξάλειψη του Φάλουν Γκονγκ. Εκείνη την εποχή, υπολογιζόταν ότι 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υιοθετήσει την εν λόγω διαλογιστική πρακτική. Μέχρι σήμερα, η εξάλειψή της αποτελεί προτεραιότητα του κινεζικού καθεστώτος και οι ασκούμενοι ακόμα υφίστανται συλλήψεις, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία, πλύση εγκεφάλου και εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα.

Το Πεκίνο ασκεί σταθερά διπλωματική πίεση και χρησιμοποιεί βίαιες μεθόδους για να υποβαθμίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν οι αξιωματούχοι του ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Σι στην Ουάσιγκτον το 2015, το κινεζικό προξενείο στη Νέα Υόρκη χρηματοδότησε εκατοντάδες διαδηλωτές για να αντικρούσουν τις διαδηλώσεις του Φάλουν Γκονγκ. Μία παρόμοια κατάσταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Κίνας στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο του 2023, με ύποπτους κινέζους πράκτορες να επιτίθενται σε διαδηλωτές που εξέθεταν τις παραβιάσεις του καθεστώτος στο εσωτερικό της χώρας.

Falun Gong practitioner Dejan Markovic meditates in Belgrade, Serbia, on May 9, 2024. (Courtesy of Dejan Markovic)
Ο ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ Ντέγιαν Μάρκοβιτς εν ώρα διαλογισμού σε πάρκο του Βελιγραδίου. Σερβία, 9 Μαΐου 2024. (Ευγενική προσφορά του Dejan Markovic)

 

Οι πρόσφατες συλλήψεις στη Σερβία δεν αποτελούν την πρώτη φορά που ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συλλαμβάνονται στη συγκεκριμένη χώρα ενόψει της επίσκεψης ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΚΚΚ. Το 2014, η σερβική αστυνομία συνέλαβε 11 ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, οι οποίοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ειρηνικές διαδηλώσεις για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων που διεξάγει το κινεζικό κράτος, πριν από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ για μια συνάντηση ηγετών, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι από την Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Παρομοίως στην Ελλάδα, πριν από επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ το 2019, η καθιερωμένη ομαδική δημόσια εξάσκηση του Φάλουν Γκονγκ είχε παρεμποδιστεί από την ελληνική αστυνομία και τέσσερεις Έλληνες ασκούμενοι είχαν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ, όπου κρατήθηκαν για δύο ώρες [1]. Ομάδα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε ασκήσει μήνυση, αλλά η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. [2]

Η ενέργεια της Σερβίας θυμίζει την εποχή που η χώρα ήταν ακόμη μέρος της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας και οι αρχές στόχευαν όποιον θεωρούσαν ύποπτο στο πλαίσιο αυτού που είναι γνωστό ως «προληπτική κράτηση», δήλωσε ο κος Μάρκοβιτς.

«Αυτό γίνεται σίγουρα στην Κίνα σήμερα», είπε. «Αλλά στη Σερβία, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Και συμβαίνει λόγω των στενών σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Κίνας».

Ο κος Μάρκοβιτς ανέφερε ότι το 2019, όταν ο ίδιος και η κόρη του δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Blacklisted» («Στη μαύρη λίστα»), το οποίο αναδεικνύει την παρενόχληση των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ στη Σερβία υπό την πίεση της κομμουνιστικής Κίνας, οι αρχές τους εμπόδισαν να προβάλουν την ταινία σε αρκετούς χώρους. Τελικά, η ταινία προβλήθηκε σε χώρο που ανήκε σε αυστριακή εταιρεία που δεν υπόκειται στον έλεγχο της σερβικής κυβέρνησης.

Daughter Li Xiaohua and mother Ju Reihjong attend a candlelight vigil to commemorate the victims of the 23-year-long persecution of Falun Gong in China, held at the Washington Monument on July 21, 2022. Ms. Ju holds a photo of her husband and Ms. Li's father, Li Delong, who died in the persecution. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Η Λι Σιαοχούα και η μητέρα της Τζου Ρέιχτζονγκ συμμετέχουν σε ολονυκτία με κεριά για να τιμήσουν τα θύματα της μακρόχρονης δίωξης του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο της Ουάσιγκτον στις 21 Ιουλίου 2022. Η κα Τζου κρατάει μια φωτογραφία του συζύγου της και πατέρα της κας Λι, Λι Ντελόνγκ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της δίωξης. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Στις 7 Μαΐου, όταν ήρθε η αστυνομία για να πάρει τον κο Μάρκοβιτς στο τμήμα, οι αστυνομικοί κατέστησαν σαφές ότι ακολουθούν μόνο εντολές, είπε.

«Γνωρίζουν ότι είμαστε ειρηνικοί», πρόσθεσε.

Ο κος Μάρκοβιτς αφηγήθηκε ότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Βελιγραδίου είπε: «Ξέρω ότι είστε καλοί άνθρωποι. Δεν θα σας ανακρίνω. Δεν χρειάζεται να σας ανακρίνω. Αλλά ο εισαγγελέας μάς ζήτησε 48 ώρες κράτησης».

Ο κος Μάρκοβιτς δήλωσε ότι οι συλληφθέντες ασκούμενοι σχεδιάζουν να μηνύσουν την κυβέρνηση για την κράτησή τους. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στη Σερβία έχουν ασκήσει στο παρελθόν δύο αγωγές κατά της κυβέρνησης, περιλαμβανομένης μιας για τις συλλήψεις του 2014, την οποία κέρδισαν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Θα τους μηνύσουμε και για αυτή την κράτηση και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε», δήλωσε.

Της Eva Fu

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Η Εύα Φου είναι συντάκτρια των Epoch Times στη Νέα Υόρκη. Ασχολείται με την πολιτική των ΗΠΑ, τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επικοινωνήστε με την Εύα στο eva.fu@epochtimes.com

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. «Σε κατασταλτικό παροξυσμό» της Γιώτας Τέσση, Εφημερίδα των Συντακτών, 14 Νοεμβρίου 2019

2. Προσθήκη στο αρχικό άρθρο από την επιμελήτρια

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε