Η Δημοκρατία υποχωρεί στον κόσμο καθώς τυραννικά καθεστώτα συσσωρεύουν περισσότερη οικονομική ισχύ από τις ελεύθερες χώρες, προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ την Τετάρτη.
Σε μια ομιλία στο Συνέδριο Ασφαλείας Άσπεν, ο Ράαμπ είπε ότι το συνδυασμένο ΑΕΠ των απολυταρχικών καθεστώτων αναμένεται να υπερβεί αυτό των δημοκρατιών του κόσμου εντός δεκαετίας.
«Απλώς σκεφτείτε για ένα δευτερόλεπτο τι σημαίνει αυτό», είπε.
«Η τυραννία είναι πλουσιότερη από την ελευθερία. Και αυτό έχει να κάνει και με εμάς εδώ διότι γνωρίζουμε ότι σταθερές, δημοκρατίες που σέβονται την ελευθερία είναι πολύ λιγότερο πιθανόν να πάνε σε πόλεμο, να φιλοξενούν τρομοκράτες, ή να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας ροές μετανάστευσης.»
Ο Ράαμπ χαιρέτισε την Ολοκληρωμένη Αξιολόγηση Εξωτερικής Πολιτικής του ΗΒ, που αποκαλύφθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη, ως την «διεθνή στρατηγική [της χώρας] για αυτήν την δεκαετία και πέραν».
Αν και η Αξιολόγηση ακόμα θεωρεί την Ρωσία ως τον κορυφαίο κίνδυνο ασφαλείας, η Κίνα τώρα θεωρείται ως η κύρια απειλή για την οικονομική ασφάλεια και ως «συστημικός ανταγωνιστής».
Η αξιολόγηση λέει ότι το ΗΒ θα επενδύσει σε ενισχυμένες «δυνατότητες αντιμετώπισης της Κίνας», και θα βελτιώσει την απάντησή του στην «συστημική πρόκληση που θέτει στην ασφάλεια, ευημερία και αξίες μας – και αυτές των συμμάχων και εταίρων μας».
Ο Ράαμπ είπε ότι η Βρετανία «θα προσαρμόσει την αμυντική μας θέση στην νέα αλλαγή ισορροπίας της παγκόσμιας δύναμης προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».
«Θα αρχίσετε να το βλέπετε αυτό φέτος», είπε, αναφέροντας την ερχόμενη τοποθέτηση του αεροπλανοφόρου του Βασιλικού Ναυτικού HMS Queen Elizabeth στον Ειρηνικό αργότερα φέτος.
Είπε ότι η Βρετανία συμφωνεί με «αυτές τις χώρες που βρέχονται από την Νότια Σινική Θάλασσα των οποίων τα νόμιμα δικαιώματα έχουν έλθει υπό πρόσφατη απειλή από την Κίνα».
Ο Ράαμπ επίσης είπε ότι η Βρετανία «έκανε το τολμηρό βήμα να εκδώσει μια πρόσκληση σε αυτήν την χώρα [Βρετανία] προς του ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ, που καταπιέζονται από το Πεκίνο.»
Είπε πως η πανδημία του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) έχει εκθέσει τις αδυναμίες της αλυσίδας ανεφοδιασμού της Βρετανίας, καθώς «κάθε χώρα ανά τον κόσμο πήρε σειρά για ιατρικό εξοπλισμό και άλλα κρίσιμα αγαθά από την Κίνα και έναν μικρό αριθμό από άλλες χώρες μαζικής παραγωγής.»
«Φυσικά, δεχόμαστε την δύναμη της αγοράς και εκτιμούμε το εμπόριό μας με την Κίνα. Αλλά θα αναπτύξουμε επίσης νέες συνεργασίες με υπάρχοντες συμμάχους, και άλλους Παρόχους Υψηλής Εμπιστοσύνης», είπε ο Ράαμπ σε μια αναφορά στην παλιότερη εξάρτηση του ΗΒ από τον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei.
Η βρετανική κυβέρνηση αρχικά είχε σχεδιάσει να χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο 5G της, αλλά έκανε μια ξαφνική στροφή 180 μοιρών τον Ιούλιο του 2020 και απαγόρευσε τον εξοπλισμό Huawei υπό πίεση των ΗΠΑ.
«Θα συνεργαστούμε με χώρες όπως η Εσθονία και η Νορβηγία, Ινδία, και Ισραήλ, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα, και πολλές άλλες, για να δώσουμε ποικιλότητα στις αλυσίδες ανεφοδιασμού μας από τις κατασκευές στην τεχνολογία, ώστε να αυξήσουμε την οικονομική αντοχή μας», είπε ο Ράαμπ.
Οι Simon Veazey και Mary Clarck συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece