Με ψήφους 406 υπέρ έναντι μόλις μίας κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που στοχεύει στην τιμωρία των υπευθύνων για τις κρατικά υποστηριζόμενες εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα.
Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Stop Forced Organ Harvesting Act» (HR 1503), εισηγήθηκε ο Κρις Σμιθ (R-N.J.) και ο Γουίλιαμ Κίτινγκ (R-N.J.), και στοχεύει τόσο στην καταπολέμηση της παράνομης μεταμόσχευσης οργάνων όσο και στην εμπορία ανθρώπων για τον ίδιο σκοπό.
Με βάση τις προβλέψεις του, θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κάθε άτομο που εμπλέκεται σε τέτοιες πρακτικές —συμπεριλαμβανομένων μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας— με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφαίρεση βίζας και απώλεια κάθε σχετικού μεταναστευτικού προνομίου.
Οι δράστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διοικητικά πρόστιμα έως και 250.000 δολάρια, ενώ για περιπτώσεις εκ προθέσεως συμμετοχής προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών, καθώς και πρόστιμο έως και 1 εκατομμύριο δολάρια.
Ο Σμιθ, μιλώντας στην Epoch Times πριν την ψηφοφορία, υποστήριξε ότι η τιμωρία πρέπει να είναι ανάλογη με τη βαρύτητα του εγκλήματος, το οποίο χαρακτήρισε «ειδεχθές».
Το νομοσχέδιο απαιτεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να καταθέσει εντός 180 ημερών κατάλογο με πρόσωπα που χρηματοδοτούν, προωθούν ή διευκολύνουν τέτοιες πρακτικές, προς την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου. Επιπλέον, προβλέπεται αξιολόγηση κάθε ξένης χώρας σχετικά με τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων και την εμπορία ανθρώπων, βάσει διεθνών ορισμών που περιλαμβάνουν εξαναγκασμό, απαγωγή, απάτη, κατάχρηση εξουσίας ή ευάλωτης θέσης, και εκμετάλλευση μέσω συναλλαγής.
Σε περίπτωση κύρωσής του σε νόμο, το νομοσχέδιο καθιερώνει την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων ως πολιτική των ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία αξιόπιστων εθελοντικών συστημάτων δωρεάς οργάνων και την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε συμφωνία με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Σμιθ τόνισε ότι το νομοσχέδιο στέλνει μήνυμα σε οποιονδήποτε επιχειρεί να αποκτήσει όργανο χωρίς να ενδιαφέρεται για την προέλευσή του, λέγοντας πως «θα υπάρξει πολύ μεγάλο τίμημα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος του νομοθετήματος είναι να διασφαλίσει πως κάθε αρμόδιος φορέας της αμερικανικής κυβέρνησης γνωρίζει αυτήν τη «φρικτή πραγματικότητα». Κατά τον ίδιο, το ζήτημα είχε καλυφθεί για χρόνια από κύκλους που επικεντρώνονταν αποκλειστικά σε εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. «Είμαι υπέρ του εμπορίου, αρκεί να βασίζεται σε αρχές και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε.
Έκθεση του 2019
Οι εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων, σύμφωνα με τον Σμιθ, εντάθηκαν μετά το 2000, όταν το καθεστώς ξεκίνησε ευρείας κλίμακας δίωξη κατά του πνευματικού κινήματος Φάλουν Γκονγκ, το οποίο τότε αριθμούσε 70 έως 100 εκατομμύρια ασκούμενους στην Κίνα.
Δικαστήριο με έδρα το Λονδίνο κατέληξε το 2019 στο συμπέρασμα ότι τέτοιες πρακτικές πραγματοποιούνται σε «σημαντική κλίμακα» και ότι κύρια θύματα είναι οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, ενώ ακολουθούν οι Ουιγούροι, που υφίστανται μαζικές κρατήσεις και καταναγκαστική εργασία στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Κατά τον Σμιθ, τα κινεζικά νοσοκομεία διαφημίζουν χρόνους αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων που διαρκούν λίγες ημέρες ή εβδομάδες, πρακτική άγνωστη στον υπόλοιπο κόσμο. «Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, βάσει στοιχείων, οι αρχές έχουν καταλόγους κρατουμένων με αντιγόνα και άλλα ιατρικά δεδομένα, τους οποίους χρησιμοποιούν για στοχευμένες αφαιρέσεις. «Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τόσο βάρβαρο», υπογράμμισε.
Αντιδράσεις και διεθνής διάσταση
Ο Μαρκ Γιανγκ, εκπρόσωπος του Falun Dafa Information Center, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκριση του «Falun Gong Protection Act» από τη Βουλή, νομοθεσίας που προβλέπει ενίσχυση της διεθνούς ευαισθητοποίησης, επιβολή κυρώσεων με συμμάχους και σύνταξη έκθεσης από τρεις αμερικανικές υπηρεσίες για τις κινεζικές πρακτικές μεταμόσχευσης και την καταστολή των κρατουμένων συνείδησης.
Ο Καναδός εκδότης και διευθύνων σύμβουλος του China Democracy Fund, Ντιν Μπάξεντεϊλ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις κινεζικές παραβιάσεις. «Δεν πρόκειται για αμερικανικό πρόβλημα – είναι παγκόσμιο», σημείωσε.
Η Ρουσάν Αμπάς, επικεφαλής της οργάνωσης Campaign for Uyghurs, επισήμανε ότι το Πεκίνο αποκομίζει κέρδη από τη «γενοκτονία των Ουιγούρων και των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ…μια οικονομία που βασίζεται στον ανθρώπινο πόνο», υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να παραμένει αδιάφορη.
Η Λουίζα Γκριβ, ειδική σε διεθνή θέματα από τον αυστραλιανό οργανισμό International Coalition to End Transplant Abuse in China, ζήτησε αυξημένη πίεση προς αμερικανικά πανεπιστήμια και ιατρικά περιοδικά που φιλοξενούν γιατρούς από την Κίνα, ενώ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη» την επιστροφή στην κανονικότητα όσο συνεχίζονται τέτοιες συστηματικές παραβιάσεις.

Ο Πιέρο Τότσι, διευθυντής προσωπικού της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο και οι πιθανές ποινές του θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Το ίδιο νομοσχέδιο είχε εγκριθεί και το 2023 με 413 ψήφους υπέρ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει τότε στη Γερουσία. Ο Κρις Σμιθ, ένας από τους δύο μακροβιότερους βουλευτές, δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει πρόοδος. Όπως είπε, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. «Η καθυστέρηση είναι άρνηση», κατέληξε.