Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Μια γενική άποψη του ορίζοντα της εμπορικής περιοχής Κάναρυ Γουόρφ στο Λονδίνο, 21 Απριλίου 2020. (Dan Kitwood/Getty Images)

Η Βρετανία αναφέρει τον υψηλότερο δανεισμό τον Φεβρουάριο από την αρχή του εθνικού ιστορικού καταμέτρησης

Η Βρετανική κυβέρνηση εκτιμάται ότι έχει δανειστεί £19,1 δισεκατομμύρια ($26,6 δισεκατομμύρια) τον τελευταίο μήνα, το υψηλότερο για τον μήνα Φεβρουάριο από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία ιστορικού το 1993.

Ο αριθμός δανεισμού είναι £17,6 δισεκατομμύρια περισσότερο από τον Φεβρουάριο 2020, σύμφωνα με νέα δεδομένα που δόθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) την Παρασκευή.

Ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου τομέα ήταν £19,1 δισεκατομμύρια τον Φεβρουάριο 2021, £17,6 δισεκατομμύρια περισσότερο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δανεισμός Φεβρουαρίου από τότε που άρχισαν να κρατούνται μηνιαία αρχεία το 1993.

– Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) (@ΟΝS)
19 Μαρτίου 2021

Τον Φεβρουάριο 2021, σώματα της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι ξόδεψαν £72,6 δισεκατομμύρια ($101 δισεκατομμύρια) σε καθημερινές δραστηριότητες, £14,2 δισεκατομμύρια ($19,8 δισεκατομμύρια) περισσότερο από τον προηγούμενο χρόνο.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, £3,9 δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν στο «πρόγραμμα υποστήριξης εργασίας κορωνοϊού», κοινώς γνωστό ως πρόγραμμα επιδομάτων, που πληρώνει το 80 τοις εκατό των μισθών εργαζομένων που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των μέτρων για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) της κυβέρνησης.

Η πανδημία του ιού του ΚΚΚ και τα μέτρα περιορισμού της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική πίεση στην Βρετανία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, φωτογραφίζεται με την Βαλίτσα Προϋπολογισμού καθώς αποχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ 11 πριν παρουσιάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο στο Λονδίνο, 3 Μαρτίου 2021. (Justin Tallis/AFP μέσω Getty Images)

 

Η επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται για κυβερνητικά προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμού, σε συνδυασμό με μειωμένα έσοδα φορολόγησης και μια πτώση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), έχουν όλα βοηθήσει να πιέσουν το καθαρό χρέος του δημοσίου τομέα της Βρετανίας σε ένα νέο μέγιστο.

Το συνολικό δημόσιο χρέος της Βρετανίας τώρα βρίσκεται στα £2.131,2 δισεκατομμύρια ($2.967,8 δισεκατομμύρια), ισάξιο με περίπου το 97,5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), επίπεδο που δεν έχει παρουσιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Στους έντεκα μήνες έως τον Φεβρουάριο 2021, τα έσοδα φορολόγησης και Εθνικής Ασφάλισης της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά £36,8 δισεκατομμύρια ($51,3 δισεκατομμύρια), ή 5,7 τοις εκατό, από την ίδια περίοδο έναν χρόνο πριν.

Κατά την ίδια περίοδο, η κυβερνητική υποστήριξη σε άτομα και επιχειρήσεις εν μέσω της πανδημίας COVID-19 συνεισέφερε σε μια άνοδο £187,6 δις ($261,2 δις), ή 27,9 τοις εκατό, στις καθημερινές δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, είπε η ONS.

Παραδίδοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό στις 3 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ είπε: «Η οικονομία μας έχει συρρικνωθεί κατά 10 τοις εκατό – η μεγαλύτερη πτώση σε πάνω από 300 χρόνια. Ο δανεισμός μας είναι ο υψηλότερος που υπάρχει εκτός εμπόλεμων περιόδων.»

Ο Σούνακ ανακοίνωσε ότι ο φόρος επιχειρήσεων θα αυξηθεί στο 25 τοις εκατό από 19 τοις εκατό από το 2023, χρονιά για την οποία εκτιμά ότι η οικονομία θα έχει περάσει την κρίση της COVID-19.

Είπε επίσης ότι θα παγώσει το ποσό χρημάτων που οι άνθρωποι μπορούν να κερδίζουν χωρίς φόρο και το όριο για τον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος στο επίπεδο του 2021/22 έως τον Απρίλιο 2026.

Σύμφωνα με την Υπηρεία Ελέγχου Προϋπολογισμού, οι αυξήσεις στην φορολόγηση θα μεγαλώσουν το φορολογικό φορτίο σε 35 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2025/26, το υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη της δεκαετίας 1960.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε