Η Βρετανία, μια χώρα με 67 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει χάσει 819.000 θέσεις εργασίας από τότε που η πανδημία του ιού του ΚΚΚ έπληξε την χώρα την άνοιξη, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.
Από τον Φεβρουάριο του 2020, ο αριθμός των μισθωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί κατά 819.000, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας την Τρίτη.
Ο αριθμός των απολύσεων έφτασε σε νέο μέγιστο και ο αριθμός των κενών θέσεων μειώθηκε δραματικά.
Σε τρεις μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2020, οι απολύσεις αυξήθηκαν από 217.000 σε 370.000, καταγράφοντας ένα νέο ιστορικό μέγιστο.
Διαβάστε περισσότερα: Οι Βρετανοί θα δουν σύντομα το «οικονομικό σοκ» σε όλη του την έκταση, λέει υπουργός
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε περίπου 547.000 κενές θέσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2020, 251.000 λιγότερες από ό, τι πριν από έναν χρόνο.
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επλήγη σοβαρά από τα μέτρα κλεισίματος και περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση σχετικά με την εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), που προκάλεσε την πανδημία COVID-19.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση διέταξε ένα εθνικό κλείσιμο, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, κλείνοντας σχολεία και πανεπιστήμια και όλα τα «μη απαραίτητα» καταστήματα.
Για να αποφευχθεί η μαζική ανεργία ως αποτέλεσμα του κλεισίματος, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα «Πρόγραμμα Διατήρησης Εργασίας Coronavirus», πληρώνοντας το 80% των μισθών εκατομμυρίων εργαζομένων.
Ο Καγκελάριος Ρίσι Σουνάκ αντιστάθηκε αρχικά στις εκκλήσεις για παράταση του καθεστώτος οικονομικής στήριξης, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Αλλά με τους νέους περιορισμούς για τον ιό του ΚΚΚ, που επιβλήθηκαν το φθινόπωρο, ανακοίνωσε ένα νέο «πρόγραμμα υποστήριξης εργασίας», το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τις απολύσεις βοηθώντας στην πληρωμή εργαζομένων κατά τα δύο τρίτα του μισθού τους για ώρες που δεν εργάστηκαν.
Παρά την κυβερνητική υποστήριξη, πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα της φιλοξενίας και της λιανικής, δυσκολεύτηκαν να επιβιώσουν.
Στις 30 Νοεμβρίου, η βρετανική αυτοκρατορία λιανικής Arcadia κατέρρευσε, θέτοντας σε κίνδυνο πάνω από 13.000 θέσεις εργασίας. Μόλις μια μέρα αργότερα, ο βρετανικός όμιλος πολυκαταστημάτων Debenhams είπε ότι επρόκειτο να κλείσει πλήρως και να ρευστοποιηθεί, με πιθανή απώλεια 12.000 θέσεων εργασίας.
Η επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται για τη στήριξη καθεστώτων κρατικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τα μειωμένα φορολογικά έσοδα και τη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), βοήθησαν όλα στην ώθηση του καθαρού χρέος του δημοσίου τομέα της Βρετανίας σε ένα νέο μέγιστο.
Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Βρετανία θα δανειστεί περίπου 400 δισεκατομμύρια λίρες (πάνω από 531 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, πλησιάζοντας το 20 τοις εκατό του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τον περασμένο μήνα, ο Σουνάκ είπε στην Sunday Times ότι οι Βρετανοί θα «δουν σύντομα την κλίμακα του οικονομικού σοκ σε πλήρη έκταση».
«Γνωρίζουμε ότι τρία τέταρτα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων έχουν ήδη χάσει τραγικά τη δουλειά τους, με προβλέψεις για ακόμη περισσότερους. Ο δανεισμός είναι ήδη σε επίπεδο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης», είπε στο BBC. «Δεν είναι απλώς αριθμοί σε ένα γράφημα, είναι οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, επηρεάζεται η ασφάλειά τους. Και είναι κάτι με το οποίο θα παλέψουμε για κάποιον από τον χρόνο που έρχεται, δυστυχώς.»
Η Lily Zhou συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece