Κυριακή, 02 Οκτ, 2022
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, αφήνει την Ντόουνινγκ Στριτ, μετά από μια κορύφωση της ασθένειας του κορωνοϊού (COVID-19) , Λονδίνο, Βρετανία, 4 Μαΐου 2020. (John Sibley/Reuters)

Οι Βρετανοί θα δουν σύντομα το «οικονομικό σοκ» σε όλη του την έκταση, λέει υπουργός

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, είπε ότι η Βρετανία θα δει σύντομα «το οικονομικό σοκ σε όλη του την έκταση» και ότι η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει τα πρωτοφανή επίπεδα δανεισμού στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ.

Οικονομικά στατιστικά προς έκδοση αυτήν την εβδομάδα, θα κάνουν τους ανθρώπους «να δουν την κλίμακα του οικονομικού σοκ σε όλη της την έκταση», είπε ο Σουνάκ στην Sunday Times.

«Αυτήν την στιγμή, η εστίαση θα πρέπει να είναι στην υποστήριξη της οικονομίας, στην προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, και στην παροχή χρημάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών είπε το Σάββατο ότι ο Σουνάκ θα ανακοινώσει ένα πακέτο ενός έτους, αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων αγγλικών λιρών, για να βοηθήσει την κρατική National Health Service (NHS, Εθνική Υπηρεσία Υγείας) να αντιμετωπίσει τις εκρεμμότητες στην υπηρεσία υγείας, με χιλιάδες προγράμματα νοσηλείας και εγχειρήσεις να έχουν αναβληθεί λόγω των κανονισμών για την πανδημία στα νοσοκομεία.

Μια γενική άποψη δείχνει την Τράπεζα της Αγγλίας και την οικονομική περιοχή της Πόλης του Λονδίνου, Λονδίνο, Βρετανία, 5 Νοεμβρίου 2020. (John Sibley/Reuters)

 

Η πανδημία της COVID-19, που προκλήθηκε από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), έχει ήδη επιφέρει μεγάλη αλλαγή στον δανεισμό του δημοσίου τομέα, είπε η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) στην τελευταία της αναφορά.

Η επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται για την υποστήριξη των κυβερνητικών προγραμμάτων βοήθειας για τον ιό του ΚΚΚ, όπως το πρόγραμμα οικονομικής αποζημίωσης λόγω καραντίνας, σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα φορολογίας και την πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), έχουν όλα βοηθήσει την ώθηση του καθαρού χρέους του δημοσίου τομέα σε ένα πρωτοφανώς υψηλό σημείο.

Η βρετανική κυβέρνηση δανείστηκε 215 δισεκατομμύρια ευρώ στους πρώτους επτά μήνες του οικονομικού έτους, το υψηλότερο ποσό από τότε που άρχισε η καταγραφή ποσών το 1993, αποκάλυψε η ONS την Παρασκευή.

Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Βρετανία θα δανειστεί περίπου 400 δισεκατομμύρια αγγλικές λίρες (πάνω από $531 δις) αυτό το έτος, ποσό που προσεγγίζει το 20 τοις εκατό του ΑΕΠ, το υψηλότερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα είναι περίπου διπλάσιο χτύπημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, το οποίο χρειάστηκε μια δεκαετία για να ομαλοποιηθεί, και κάποιοι βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, θέλουν περισσότερο περιορισμό στα οικονομικά τώρα.

«Προφανώς, δεν μπορείς να συντηρήσεις δανεισμό σε αυτό το επίπεδο συνεχώς», είπε ο Σουνάκ, προσθέτοντας ότι «έως την άνοιξη» θα πρέπει να αρχίσει «να επιστρέφει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά.»

Μιλώντας στον Άντριου Μαρ του BBC την Κυριακή, είπε: «Γνωρίζουμε ότι τρία τέταρτα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων έχουν ήδη χάσει τις θέσεις εργασίας τους με τραγικό τρόπο, με εκτιμήσεις για περισσότερες χαμένες θέσεις. Ο δανεισμός είναι σε σημείο ρεκόρ για καιρό ειρήνης ήδη.

«Δεν είναι απλώς αριθμοί σε ένα διάγραμμα, είναι ζωές ανθρώπων και οικογενειών, είναι η ασφάλειά τους που δέχεται χτύπημα. Και είναι κάτι με το οποίο πρόκειται να παλέψουμε για λίγο καιρό από εδώ και τώρα, δυστυχώς.»

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε