Δευτέρα, 06 Φεβ, 2023
Αστυνομικός μιλά σε ανθρώπους που κάθονται έξω από μια παμπ στο Σόχο του Λονδίνου, Αγγλία, 24 Σεπτεμβρίου 2020. (Peter Summers/Getty Images)

Η Βρετανία «θα σκεφτεί προσεκτικά» για τις εγχώριες πιστοποιήσεις εμβολιασμού: Τζόνσον

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει «να σκεφτεί προσκεκτικά» για το αν θα εισάγει πιστοποιήσεις εμβολιασμού για τον ιό του ΚΚΚ για εγχώρια χρήση, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την Πέμπτη.

«Εξετάζουμε τα θέματα που εγείρονται από την πιστοποίηση εμβολιασμού» αλλά «δεν έχουν παρθεί καθόλου αποφάσεις», είπε ο Τζόνσον σε επίσκεψη σε νοσοκομείο του δυτικού Λονδίνου.

«Πολλές χώρες σκέφτονται για την χρήση κάποιου είδους διαβατηρίου εμβολιασμού» για διεθνή ταξίδια, είπε. «Μπορείτε να δείτε τα επιχειρήματα.»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέπτεται το νοσοκομείο Μάνκεϋ Παζλ στο δυτικό Λονδίνο, 25 Μαρτίου 2021. (Jeremy Selwyn/POOL/AFP μέσω Getty Images)

 

Αλλά ερωτηθείς αν τέτοια διαβατήρια εμβολιασμού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εγχωρίως για είσοδο σε παμπ ή εστιατόρια, ο Τζόνσον είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά για τα ζητήματα.»

«Όπως είπα πριν, υπάρχουν πολλά δύσκολα θέματα επειδή υπάρχουν κάποιοι που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν, έγκυες δεν μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι στιγμής.»

«Θα μπορούσες μόνο να εφαρμόσεις ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαβατηρίων εμβολιασμού, ακόμα κι αν ήθελες κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο όπου απολύτως ο καθένας θα είχε την δυνατότητα να πάρει ένα εμβόλιο», είπε.

Ο Τζόνσον είπε ότι «ηθικές περιπλοκότητες» και «ηθικά προβλήματα» χρειάζεται να αντιμετωπιστούν πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Ο Τζόνσον ρωτήθηκε επίσης για τα εγχώρια πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά την ακρόαση της Τετάρτης στην Επιτροπή Διασύνδεσης της Βουλής.

Απάντησε λέγοντας πως η ιδέα μιας τέτοιας πιστοποίησης «δεν θα πρέπει να είναι τελείως ξένη σε εμάς», καθώς γιατροί και ιατρικό προσωπικό ήδη αναμένεται να εμβολιαστούν.

Ερωτηθείς αν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να απαιτηθεί για την είσοδο σε παμπ, είπε: «Νομίζω ότι αυτό είναι το είδος πράγματος που μπορεί να εξαρτηθεί από μεμονωμένους ιδιοκτήτες εστιατορίων και εγκαταστάσεων.»

Αλλά είπε σε μέσα την Πέμπτη ότι «τίποτα από αυτά δεν πρόκειται φυσικά να εφαρμοστεί στις 12 Απριλίου», όταν οι παμπ και τα εστιατόρια πρόκειται να επιτραπεί να παρέχουν υπηρεσίες σε εξωτερικό χώρο.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στις 17 Μαΐου, όταν τα κέντρα φιλοξενίας θα επιτραπεί να ανοίξουν σε εσωτερικό χώρο υπό τον χάρτη εξόδου από τους συνεχείς περιορισμούς για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος).

Τα διαβατήρια εμβολιασμού για εγχώρια χρήση ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα που προκάλεσε αντιπαραθέσεις στην Βρετανία από τότε που ο υπουργός Εμβολιασμού Ναντίμ Ζαχάουι μίλησε αόριστα για την ιδέα σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.

Από τότε, ο Ζαχάουι και αρκετοί άλλοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ και ο Γραμματέας Υγείας (υπουργός Υγείας) Ματ Χάνκοκ, έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι η κυβέρνηση είχε σχέδια να εισάγει τέτοια έγγραφα.

Ο Τζόνσον είχε επίσης απορρίψει την ιδέα στις 15 Φεβρουαρίου. Αλλά μία εβδομάδα αργότερα, είπε ότι θα μπορούσε να δει την λογική για τα διαβατήρια. «Γνωρίζω ότι οι ένθερμοι φιλελεύθεροι (λιμπερτάριανς) θα φέρουν αντίρρηση, αλλά άλλοι θα σκεφτούν ότι έχει κάποια λογική», είπε στα μέσα στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Τζόνσον αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα ότι είχε ζητήσει από τον Γκόουβ να διενεργήσει μια «κατάλληλη επανεξέταση» στο θέμα των εγχώριων διαβατηρίων εμβολιασμού και να πάρει τις καλύτερες «επιστημονικές, ηθικές, φιλοσοφικές απόψεις σχετικά με αυτό».

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε