Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Σε αυτή τη φωτογραφική απεικόνιση, η σελίδα λήψης της εφαρμογής TikTok εμφανίζεται σε ένα iPhone της Apple στην Ουάσινγκτον στις 7 Αυγούστου 2020. (Drew Angerer/Getty Images)

ΗΠΑ: Απαγόρευση του TikTok σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές – Η Γερουσία ψηφίζει ομόφωνα νομοσχέδιο

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε ομόφωνα την Τετάρτη για να περάσει νομοθεσία που θα απαγορεύει τη χρήση της εφαρμογής ανταλλαγής βίντεο TikTok σε κυβερνητικά τηλέφωνα και συσκευές εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η εφαρμογή ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο νόμος “No TikTok on Government Devices Act”, εισήχθη για πρώτη φορά από τον γερουσιαστή Josh Hawley (R-Mo.) τον Απρίλιο του 2021 και ουσιαστικά θα αποτελέσει συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη λάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας και η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών για την απαγόρευση της χρήσης της εφαρμογής βίντεο σε ομοσπονδιακές κυβερνητικές συσκευές.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο (pdf) απαιτεί από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού να αναπτύξει πρότυπα για τις εκτελεστικές υπηρεσίες που απαιτούν το TikTok και κάθε διάδοχη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη του να αποσύρεται από κάθε συσκευή που εκδίδεται από τις ΗΠΑ ή από κυβερνητική εταιρεία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρέσεις για δραστηριότητες επιβολής του νόμου, συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και ερευνητές ασφαλείας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν και πέρασε ομόφωνα από τη Γερουσία την Τετάρτη, το νομοσχέδιο του Hawley θα πρέπει ακόμη να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να υπογραφεί σε νόμο από τον Πρόεδρο Joe Biden.

Ένα κινητό τηλέφωνο φαίνεται να εμφανίζει τα λογότυπα των κινεζικών εφαρμογών WeChat και TikTok μπροστά από μια οθόνη που δείχνει τις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σε μια σελίδα στο διαδίκτυο, στο Πεκίνο, στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

«Το TikTok είναι ένας δούρειος ίππος για το ΚΚ Κίνας»

Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο εισήχθη για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020 και πέρασε ομόφωνα από τη Γερουσία τον Αύγουστο του 2020, αλλά καθυστέρησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια, επαναπροωθήθηκε τον Απρίλιο του 2021 από τους γερουσιαστές Hawley, Rick Scott (R-Fla.), Rubio (R-Fla.) και Cotton (R-Ark.) και πέρασε ομόφωνα στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο γερουσιαστής Hawley, Ρεπουμπλικάνος, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι οι νομοθέτες ψήφισαν ομόφωνα για την έγκριση του τελευταίου νομοσχεδίου.

«Το TikTok είναι ένας δούρειος ίππος για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και μέχρι να αναγκαστεί να διακόψει εντελώς τους δεσμούς του με την Κίνα, δεν έχει θέση σε κυβερνητικές συσκευές», ανέφερε ο Hawley σε δήλωσή του. «Πολιτείες σε όλες τις ΗΠΑ απαγορεύουν το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές. Είναι καιρός ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί να βοηθήσουν να γίνει το ίδιο».

Το TikTok ανήκει στην ByteDance με έδρα το Πεκίνο, η οποία έχει συνδεθεί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες ότι η εφαρμογή αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, με δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ να πέφτουν ενδεχομένως στα χέρια του ΚΚΚ.

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες, η δημοτικότητα της εφαρμογής, ιδίως μεταξύ των εφήβων, έχει εκτοξευθεί, με τα στοιχεία του Pew Research Center να δείχνουν ότι σχεδόν το 70% των παιδιών ηλικίας 13 έως 17 ετών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τακτικά την πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο.

Εν τω μεταξύ, η ByteDance έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι τα δεδομένα του TikTok παραδίδονται στο Πεκίνο και δήλωσε ότι αποθηκεύει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ σε διακομιστές εκτός Κίνας.

Ο γερουσιαστής Josh Hawley (R-Mo.) μιλάει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Εσωτερική Ασφάλεια για τις αναδυόμενες απειλές και την εποπτεία των δαπανών στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 3 Αυγούστου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

 

Μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης μεταξύ των νομοθετών της Γερουσίας για την ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου του Hawley, η εκπρόσωπος της TikTok Brooke Oberwetter δήλωσε στο Bloomberg σε δήλωσή της: «Για άλλη μια φορά, ο γερουσιαστής Hawley προχώρησε με νομοθεσία για την απαγόρευση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, μια πρόταση που δεν προωθεί σε τίποτα τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

«Ελπίζουμε ότι αντί να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα παροτρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει πραγματικά τις ανησυχίες του», πρόσθεσε η Oberwetter.

Η Epoch Times επικοινώνησε με την TikTok για σχόλια.

Μια σειρά από πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, όπως το Μέριλαντ, η Νότια Ντακότα και η Νότια Καρολίνα, επικαλούμενες πιθανή κυβερνοκατασκοπεία και παρακολούθηση κυβερνητικών φορέων, καθώς και την ακατάλληλη συλλογή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών.

Την Τρίτη, ο γερουσιαστής Marco Rubio, (R-Fla.) εισήγαγε νομοθεσία που θα απαγόρευε πλήρως τη λειτουργία του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία ουσιαστική ενέργεια για να προστατεύσει τους Αμερικανούς χρήστες από την απειλή του TikTok. Δεν πρόκειται για δημιουργικά βίντεο – πρόκειται για μια εφαρμογή που συλλέγει καθημερινά δεδομένα για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανάκια και ενήλικες. Ξέρουμε ότι χρησιμοποιείται για να χειραγωγήσει τις ροές και να επηρεάσει τις εκλογές», ανέφερε ο βουλευτής του GOP σε δήλωσή του με την οποία ανακοίνωσε το νομοσχέδιο.

«Γνωρίζουμε ότι δίνει λογαριασμό στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο σε ανούσιες διαπραγματεύσεις με μια εταιρεία-μαριονέτα του ΚΚΚ. Είναι καιρός να απαγορεύσουμε οριστικά το ελεγχόμενο από το Πεκίνο TikTok».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε