Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον στις 5 Απριλίου 2021. (Alexander Drago/AFP via Getty Images)

ΗΠΑ: Οι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν εξηγήσεις σχετικά με επιχορηγήσεις για την ενίσχυση του αθεϊσμού στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Μελετών της Βουλής των Αντιπροσώπων (RSC), Τζιμ Μπανκς (R-Ind.) και 15 συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν τη νομιμότητα των επιχορηγήσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -που φτάνουν τα 500.000 δολάρια η καθεμία- προς διεθνείς «οργανώσεις που έχουν δεσμευτεί για την πρακτική και τη διάδοση του αθεϊσμού και του ανθρωπισμού».

Η αμφισβήτησή τους περιλαμβάνεται σε επιστολή της 30ής Ιουνίου προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με την ανταγωνιστική διαδικασία επιχορήγησης του υπουργείου που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2021 για την «Προώθηση και υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων των άθεων, ανθρωπιστών, μη ασκουμένων και μη προσκείμενων ατόμων» στη Νότια Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Για να είμαστε σαφείς, ο αθεϊσμός και ο “ανθρωπισμός” είναι επίσημα συστήματα πεποιθήσεων».

«Ως εκ τούτου, θα θέλαμε αρχικά να μάθουμε ποια άλλα κυβερνητικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών που υποστηρίζονται με τα κατάλληλα κονδύλια χρησιμοποιούνται είτε για την ενθάρρυνση, είτε για την ενστάλαξη, είτε για την υποτίμηση οποιουδήποτε επίσημου συστήματος πεποιθήσεων – αθεϊστικού, ανθρωπιστικού, χριστιανικού, μουσουλμανικού ή άλλου», δήλωσαν ο Μπανκς και οι άλλοι υπογράφοντες στον Μπλίνκεν.

«Είναι άλλο πράγμα το να είναι το υπουργείο ανεκτικό και να σέβεται ένα ευρύ φάσμα συστημάτων πεποιθήσεων και να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να σέβονται τα συμφέροντα της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών τους. Είναι εντελώς διαφορετικό για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εργάζεται ενεργά για να ενδυναμώσει τους άθεους, τους ανθρωπιστές, τους μη ασκούμενους και τους μη προσκείμενους στη δημόσια λήψη αποφάσεων», συνέχισαν οι υπογράφοντες.

«Οποιοδήποτε τέτοιο πρόγραμμα -για οποιαδήποτε θρησκευτικά αναγνωρίσιμη ομάδα- στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν αντισυνταγματικό».

«Εκτός από τη συνταγματικά αμφίβολη νομική του βάση, διερωτόμαστε επίσης πώς ένα τέτοιο πρόγραμμα επιχορήγησης ή συμφωνίας συνεργασίας προωθεί τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψαν οι υπογράφοντες.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν δυνατόν να προσεγγιστεί για σχόλια.

Εκτός από τον Μπανκς, στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι βουλευτές Τζεφ Ντάνκαν (R-S.C.), Ράντι Γουέμπερ (R-Texas), Γκλεν Γκρόθμαν (R-Wisc.), Κλαούντια Τένεϊ (R-N.Y.), Νταν Κρένσο (R-Texas), Λίζα ΜακΚλέιν (R-Mich.), Ρεπ. Νταγκ Λάμπορν (R-Colo.), Ντάνιελ Γουέμπστερ (R-Fla.), Άλεξ Μούνεϊ (R-W.Va.), Τιμ Μπέρτσετ (R-Tenn.), Ραλφ Νόρμαν (R-S.C.), Τιμ Γουόλμπεργκ (R-Mich.), Μπάρι Μουρ (R-Ala.) και Πολ Γκόζαρ (R-Ariz.).

Σε χώρες με κυρίαρχη θρησκευτική κουλτούρα, όπως η Μέση Ανατολή και τμήματα της Βόρειας Αφρικής όπου κυριαρχεί το Ισλάμ, οι υπογράφοντες προειδοποίησαν τον Μπλίνκεν ότι η παροχή αμερικανικών φορολογικών δολαρίων σε ομάδες που προωθούν μη ισλαμικές θρησκείες είναι πιθανό να εκληφθεί από τους τοπικούς πληθυσμούς ως ανατρεπτική χρηματοδότηση «από μια ξένη δύναμη με σκοπό να διαλύσει τις τοπικές θρησκευτικές και πολιτιστικές σχέσεις».

Επιπλέον, οι υπογράφοντες δήλωσαν στον Μπλίνκεν ότι έχουν εξετάσει άλλα παρόμοια επίσημα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ανακοινώσεις ευκαιριών χρηματοδότησης (Notices of Funding Opportunity-NOFO) που «παραβιάζουν τόσο την ρήτρα ίδρυσης και την ρήτρα ελεύθερης άσκησης, αλλά και τη ρήτρα περί μη θρησκευτικής άσκησης του άρθρου VI του συντάγματος του έθνους μας».

Η χρηματοδότηση που παρέχεται στις οργανώσεις που επιλέχθηκαν από το υπουργείο θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της δημιουργίας «δικτύων και ομάδων υπεράσπισης» για τους άθεους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

«Αυτό θα ήταν ανάλογο με την επίσημη προώθηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της θρησκευτικής ελευθερίας “ιδιαίτερα για τους χριστιανούς” στην Κίνα, με ρητό στόχο την οικοδόμηση ενός αντίστοιχου ιεραποστολικού δικτύου», δήλωσαν οι υπογράφοντες στον Μπλίνκεν.

«Προφανώς, αυτός ο στόχος που δεν θα περνούσε ποτέ τη συνταγματική δοκιμασία και θα χλευαζόταν από τους ριζοσπάστες αριστερούς γραφειοκράτες της υπηρεσίας σας ως εντελώς εκτός ορίων».

«Γιατί, λοιπόν, αυτή την άθεη NOFO δεν αντιμετωπίζεται με παρόμοιες αντιρρήσεις», αναρωτήθηκαν οι υπογράφοντες.

«Οι Αμερικανοί δικαίως διακρίνουν αυτό ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησής σας να προωθήσει τη ριζοσπαστική, προοδευτική ορθοδοξία στο εξωτερικό. Ο αθεϊσμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος πεποιθήσεων του μαρξισμού και του κομμουνισμού», ανέφεραν οι υπογράφοντες.

Η επιστολή προς τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν σχετικά με τις επιχορηγήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υποστήριξη του αθεϊσμού και άλλων συστημάτων θρησκευτικών πεποιθήσεων ακολουθεί τις αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας ότι οι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να διορίσουν Ειδικό Αντιπρόσωπο για την Ισότητα και τη Δικαιοσύνη.

Ο διορισμός αποτελεί μέρος του κυβερνητικού «Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα» του Μπάιντεν, το οποίο υποχρεώνει όλα τα ομοσπονδιακά τμήματα και τις υπηρεσίες να διορίσουν τέτοιους αξιωματούχους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου επικρίνουν το σχέδιο ως μια ελάχιστα συγκαλυμμένη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την προώθηση της Κριτικής Θεωρίας της Φυλής (CRT), της αμφιλεγόμενης άποψης ότι το χρώμα του δέρματος ενός ατόμου καθορίζει τις αξίες του και το πώς αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων.

Εκτός από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γερμανία που ύψωσε σημαία των Black Lives Matter, οι Ρεπουμπλικάνοι επισήμαναν την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βατικανό που ύψωσε σημαία υπερηφάνειας των ΛΟΑΤΚΙ, την οποία περιγράφουν ως «διαφανή πρόκληση στα δόγματα του χριστιανισμού», και τη δημιουργία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιας νέας ταξινόμησης φύλου για χρήση στα διαβατήρια για άτομα «απροσδιόριστης ή άλλης ταυτότητας φύλου».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε