Τετάρτη, 04 Δεκ, 2024
Η Αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι καταθέτει ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής Γερουσίας στο Καπιτώλιο, Ουάσινγκτον, 12 Μαΐου 2021. (Susan Walsh/Pool/AFP μέσω Getty Images)

ΗΠΑ, Ταϊβάν επανεκκινούν τον εμπορικό διάλογο παρά τις αντιλογίες του Πεκίνου

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν στις 29 Ιουνίου συνέχισαν τον διάλογο για εμπορικά θέματα μετά από πέντε χρόνια, κίνηση που προκάλεσε θυμό στο Πεκίνο, που επιδιώκει κυριαρχία επί του φιλελεύθερου δημοκρατικού νησιού.

Οι συζητήσεις άνοιξαν πάλι για το Πλαίσιο Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TIFA), που είχε σταματήσει το 2016. Στην εξ αποστάσεως συνάντηση, Αμερικανοί και Ταϊβανοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν την σχέση εμπορίου και επενδύσεων.

Το Γραφείο του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου, που ηγήθηκε της συνάντησης, είπε σε δήλωση ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως δημιουργία σταθερών αλυσίδων ανεφοδιασμού και καταπολέμηση εξαναγκαστικής εργασίας και κλιματικής αλλαγής.

Μετά την ψηφιακή συνάντηση, ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ταϊβάν, Τζον Ντενγκ, επανέλαβε την φιλοδοξία της Ταϊβάν για μια διμερή εμπορική συμφωνία.

«Εκφράσαμε στις ΗΠΑ ότι η Ταϊβάν ελπίζει να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία», είπε σε δημοσιογράφους. «Πιστεύουμε ότι αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, θα επιτύχουμε τους στόχους μας κάποτε.»

Αν και η αμερικανική υπηρεσία εμπορίου υποσχέθηκε να εντείνει τις σχέσεις της με την Ταϊβάν και συμφώνησε να διεξάγει συναντήσεις εργασιακού επιπέδου στο μέλλον, απέφυγε να αναφέρει διαπραγματεύσεις για ένα ολοκληρωμένο σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου.

«Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου TIFA, Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν έμφαση στην σημασία της σχέσης εμπορίου και επενδύσεων ΗΠΑ-Ταϊβάν, και εξέφρασαν μια επιθυμία για ισχυρότερες και πιο σταθερές επαφές στο μέλλον», λέει η δήλωση του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν κάποια εμπορικά ζητήματα, όπως τα υπάρχοντα εμπόδια στην αγορά για τους Αμερικανούς παραγωγούς χοιρινού και βοδινού, και άλλα θέματα όπως «νομοθεσία πνευματικών δικαιωμάτων, επενδύσεις, και διαφάνεια κανονισμών».

Μια παγκόσμια έλλειψη τσιπ υπολογιστών ενίσχυσε την οικονομική και στρατηγική σημασία της Ταϊβάν πρόσφατα, καθώς το αυτοκυβερνώμενο νησί είναι έδρα κάποιων από τις μεγαλύτερες και πιο ανεπτυγμένες εταιρείες κατασκευής τσιπ στον κόσμο.

«Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια έλλειψης διαλόγου, είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια στην αγορά και νέες προκλήσεις», είπε ο Ρούπερτ Χάμμοντ-Τσάμπερς, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Ταϊβάν, στην Epoch Times.

«Έχοντας πει αυτό, αυτή η πλατφόρμα είναι ταπεινή έτσι διστάζω να πάρω ψίχουλα και να τα αποκαλέσω πολυτελές δείπνο. Σημαντικά εμπόδια αγοράς σε επενδύσεις και φορολόγηση, για παράδειγμα, πρέπει να επιλυθούν με ευρύτερες συμφωνίες.»

Σύμφωνα με τον Χάμμοντ-Τσάμπερς, οι επενδύσεις και η φορολόγηση είναι κρίσιμες περιοχές που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ταϊβάν.

 

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα, ακούει και ρωτά μάρτυρες σε ακρόαση για την «Θρησκεία με “κινεζικά χαρακτηριστικά”: Δίωξη και έλεγχος στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ», στις 23 Ιουλίου 2015. (Gary Feuerberg/ Epoch Times)

 

Μια δικομματική ομάδα 42 Αμερικανών γερουσιαστών έστειλε μια επιστολή στην Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, προτρέποντάς την να επαναφέρει τον διάλογο για εμπορικά σύμφωνα με την Ταϊπέι.

«Αιτούμαστε με σεβασμό να δώσετε προτεραιότητα σε αυτούς τους διαλόγους και να κάνετε βήματα για να αρχίσετε να θέτετε τα θεμέλια για διαπραγμάτευση ενός συμφώνου ελεύθερου εμπορίου, ή άλλων αρχικών συμφωνιών, με την Ταϊβάν», έγραψαν οι γερουσιαστές στην επιστολή.

Τον Αύγουστο 2020, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού και χοιρινού, που ήταν ένα βασικό εμπόδιο για μια εμπορική συμφωνία.

«Τώρα είναι η στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες να πράξουν αντίστοιχα και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Είναι σασφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να κερδίσουν πολύ πράττοντας έτσι», δήλωσε η επιστολή.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Κηθ Κρακ εξέφρασε παρόμοιες σκέψεις, λέγοντας: «Ένα σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου έπρεπε εδώ και καιρό να είχε γίνει.»

Το προηγούμενο έτος, ο Κρακ είχε κρίσιμο ρόλο στην βελτίωση των σχέσεων με την Ταϊπέι υπό την διοίκηση Τραμπ. Ηγήθηκε μιας αποστολής στην Ταϊβάν, ως ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επισκέφθηκε την Ταϊβάν για δεκαετίες.

Πριν την διμερή συνάντηση αυτής της εβδομάδας, το Πεκίνο είχε συστήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν όλα τα είδη επίσημων επαφών με την Ταϊβάν.

Σε απάντηση, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Σάκι είπε: «η υποστήριξή μας προς την Ταϊβάν είναι συμπαγής και σταθερή», κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 28 Ιουνίου.

«Η Ταϊβάν είναι μια ευημερούσα δημοκρατία και μεγάλη οικονομία και εταίρος ασφαλείας. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την σχέση μας σε όλους τους τομείς», είπε, σημειώνοντας πως η Κίνα «πράττει με όλο και πιο έντονες ενέργειες για να αποδυναμώσει την δημοκρατία στην Ταϊβάν.»

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε