Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Ένα υπάλληλος μεταφέρει καρέκλες κατά την διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού σε μια γοτθική γειτονιά της Βαρκελώνης στην Ισπανία, 27 Ιουλίου 2020. (REUTERS/Albert Gea)

Ισπανικό δικαστήριο αποφάνθηκε αντισυνταγματικά ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης της COVID-19 στην Ισπανία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε την Τετάρτη ότι τα αυστηρά μέτρα του εγκλεισμού στο σπίτι για την αντιμετώπιση της COVID-19 που εξέδωσε η ισπανική κυβέρνηση κατά το πρώτο κύμα του ιού του ΚΚΚ (Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα) πέρυσι, ήταν αντισυνταγματικά.

Ενώ αναγνωρίζει πως οι περισσότερες αποφάσεις πάρθηκαν υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το δικαστήριο δήλωσε ότι οι διατάξεις που υποχρεώνουν τον πληθυσμό να μην βγαίνει από την οικία του, εκτός από τις περιπτώσεις για αγορά αγαθών, αναπόφευκτες μετακινήσεις για εργασία και άλλες βασικές ανάγκες, παραβιάζουν το Σύνταγμα της Ισπανίας.

Το δικαστήριο εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση και ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TVE δήλωσε ότι έξι δικαστές ήταν υπέρ και πέντε κατά. Η πλήρης απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.

Η σύντομη ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ισπανίας (https://www.tribunalconstitucional.es/en/Paginas/default.aspx)

 

Σύμφωνα με το TVE, η πλειοψηφία του δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία παραβίαζαν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών και ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ένας συνταγματικά ανεπαρκής μηχανισμός. Οι έξι δικαστές δήλωσαν ότι μια κατάσταση εξαίρεσης, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναστείλει τα βασικά δικαιώματα, πιθανόν να ήταν αναγκαία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Πίλαρ Λλοπ, ανέφερε ότι η κυβέρνησή της «θα υποστηρίξει αλλά δεν συμμερίζεται την απόφαση» σχετικά με την ανεπάρκεια της έκτακτης ανάγκης, «που έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές».

Το Δικαστήριο εξέδωσε την συγκεκριμένη απόφαση μετά την αγωγή που άσκησε το κόμμα Vox της Ισπανίας. Ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, κάλεσε την Τετάρτη τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να παραιτηθεί.

«Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε για την απόφαση [του Δικαστηρίου] γιατί έχουμε αποδείξεις ότι η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να παραβιάσει το νόμο και να αμαυρώσει το σύνταγμα», δήλωσε ο Αμπασκάλ.

Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Μαρτίου 2020, τρεις ημέρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον ιό ως πανδημία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου των περιορισμών, οι Ισπανοί δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι ακόμη και για άσκηση.

Η ισπανική κυβέρνηση χαλάρωσε σταδιακά τους περιορισμούς της μόλις πέρασε η χειρότερη κατάσταση. Έκτοτε, η Ισπανία έχει χρησιμοποιήσει διάφορα μέτρα για τον έλεγχο των νέων λοιμώξεων.

Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι μέχρι να εκδοθεί η πλήρης απόφαση του δικαστηρίου, δεν είναι σαφές εάν θα ανοίξουν οι πύλες για αγωγές κατά της κυβέρνησης.

Πηγή: AP News

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε