Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο Χαν Σιν (Han Xin), ο ανώτερος στρατηγός του αυτοκράτορα Λιου Μπανγκ (Liu Bang) της Δυτικής Δυναστείας των Χαν στην Κίνα - Blue Hsiao/The Epoch Times

Ιστορίες ανεκτικότητας από τα αρχαία χρόνια

Υπάρχουν πολλές ιστορίες ανεκτικότητας στους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας, ο θεός της φωτιάς, λυπήθηκε τους ανθρώπους για την σκληρή ζωή που είχαν και έκλεψε την φωτιά από τον Απόλλωνα και τους την έδωσε. Ως αποτέλεσμα ο Δίας τον τιμώρησε δένοντάς τον σε μια κορυφή του Καύκασου όπου ένας αετός κατάτρωγε όλη τη μέρα το συκώτι του, το οποίο όμως ανανεωνόταν τη νύχτα. Πέρασε ακραία δεινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι που τελικά απελευθερώθηκε από τον Ηρακλή, ο οποίος πυροβόλησε τον αετό με ένα βέλος.

Ο Σίμα Τσιεν (Sima Qian) θεωρείται ο πατέρας της Κινεζικής ιστοριογραφίας κατά την πρώιμη δυναστεία Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.). Παρόλο που τιμωρήθηκε με ευνουχισμό επειδή ήταν ο μόνος άνθρωπος που υπερασπίστηκε τον Λι Λινγκ, έναν στρατηγό ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την αποτυχημένη εκστρατεία του, υπέμεινε τον πόνο και την ταπείνωση ολοκληρώνοντας στη φυλακή το επικό έργο Records of the Grand Historian, εκπληρώνοντας την επιθυμία του πατέρα πριν πεθάνει. Κάποτε είπε: «Αν και ο θάνατος βαραίνει όλους τους άντρες, μπορεί να είναι βαρύτερος από το όρος Τάι ή ελαφρύτερος από ένα φτερό».

Ο Σίμα Τσιεν (Sima Qian) – Illustration της Blue Hsiao/The Epoch Times

 

Στην πραγματικότητα, η έννοια της ανεκτικότητας ως μορφή αυτοκαλλιέργειας είναι πολύ ευρεία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η «ανεκτικότητα» σημαίνει αντοχή. Αυτή είναι μόνο μία πτυχή της έννοιας. Η «ανεκτικότητα» περιλαμβάνει επίσης: υπομονή, ικανότητα να υπομένεις δυσκολίες, συνειδητότητα, αποδοχή, επιμονή, αίσθηση ευθύνης, επιτεύγματα, ευγένεια αλλά όχι αλαζονεία, νίκη αλλά όχι επαναστατικότητα, ευγένεια και ταπεινότητα, δύναμη και αντοχή, ικανότητα ελέγχεις τις επιθυμίες, μέριμνα για τους άλλους, και ούτω καθεξής.

Ο κινεζικός χαρακτήρας για την «ανεκτικότητα» Ren (忍) αποτελείται από ένα «μαχαίρι» στην κορυφή και μια «καρδιά» στο κάτω μέρος. Το οποίο δε σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να υπομείνει και να μην κάνει τίποτα ακόμη και όταν ένα μαχαίρι μαχαιρώνει την καρδιά του. Αντ ‘αυτού, οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν την καρδιά τους για την επίλυση των συγκρούσεων. Να είναι γενναίοι και ήρεμοι στις κρίσιμες στιγμές, σίγουροι και αποφασιστικοί, να αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις με σοφία, χωρίς να χάνουν φαιά ουσία, υιοθετώντας αλτρουιστικές προσεγγίσεις για την επίλυση των συγκρούσεων.

 

Η ανεκτικότητα δεν έχει να κάνει με τη δυσαρέσκεια ή το παράπονο στην καρδιά κάποιου. Επειδή εάν κάποιος έχει τέτοια συναισθήματα μέσα του, θα αισθάνεται βάρος στο στήθος του και θα επιβαρύνει τα νεφρά του και το ήπαρ του. Όταν το ήπαρ επηρεάζεται, ένα άτομο τείνει να χάνει την ψυχραιμία του εύκολα. Όταν οι νεφροί επηρεάζονται, το άτομο αισθάνεται αναστατωμένο και μπορεί να ενεργεί απερίσκεπτα. Επομένως, η εξάσκηση της ανεκτικότητας μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, και επιλύσει τα προβλήματα του με σοφία.

Υπομένοντας την ταπείνωση

Ο διάσημος μελετητής Σου Σι (Su Shi) από τη Βόρεια Δυναστεία Σονγκ (960-1127) είπε κάποτε: «Όταν ένας μέσος άνθρωπος ταπεινώνεται, τραβάει το σπαθί του για να πολεμήσει». Αυτό δεν είναι σημάδι αληθινής γενναιότητας. Ένα πραγματικά γενναίο άτομο δεν θα αντιπαλέψει όταν κάποιος τον προκαλεί. Αντ ‘αυτού, θα προσπαθήσει να επιλύσει τη σύγκρουση με ανεκτικότητα. Ακόμη και όταν είναι αντιμέτωπος με απρόκλητες προσβολές, θα τις χειριστεί με ηρεμία.

Ο Χαν Σιν (Han Xin), ένας ανώτερος στρατηγός της Δυτικής Δυναστείας των Χαν, θαυμάστηκε βαθιά από τις επόμενες γενιές για την «μεγάλη καρδιά ανεκτικότητας» που είχε, εκτός από τις λαμπρές στρατιωτικές στρατηγικές και την σοφία του.

Ο Χαν Σιν (Han Xin) – Illustration της Blue Hsiao/The Epoch Times

 

Όταν ήταν νέος, του άρεσαν οι πολεμικές τέχνες και πάντα κουβαλούσε μαζί και το σπαθί του.

Μια μέρα καθώς περπατούσε ένας νταής τον σταμάτησε, λέγοντάς του: «Είσαι ψηλός και θέλεις να κουβαλάς ένα σπαθί, αλλά στην πραγματικότητα είσαι δειλός. Αν δεν φοβάσαι πραγματικά τον θάνατο, μαχαίρωσέ με, με το σπαθί σου, διαφορετικά να συρθείς κάτω από τα πόδια μου».

Ο Χαν Σιν κοίταξε τον νεαρό άντρα, στη συνέχεια έσκυψε και σύρθηκε κάτω από τα πόδια του. Όλοι οι παρευρισκόμενοι γελούσαν με τον Χαν Σιν, νομίζοντας ότι ήταν δειλός.

Αργότερα, ο Χαν Σιν έγινε στρατηγός του αυτοκράτορα Λιου Μπανγκ (Liu Bang) και στυλοβάτης της χώρας. Μια μέρα, κάλεσε τον άντρα που τον είχε προσβάλει στο παρελθόν και είπε στους παρευρισκόμενους: «Αυτός είναι ένας δυνατός άνδρας. Όταν με προσέβαλε πριν από χρόνια, θα μπορούσα να τον είχα σκοτώσει. Αλλά δεν είχα κάποιο λόγο για να το κάνω αυτό και έτσι άφησα τον εαυτό μου να ταπεινωθεί. Αν δεν είχα υπομείνει εκείνη την δοκιμασία δεν θα είχα φτάσει εδώ που είμαι σήμερα».

Τότε ο άντρας του ζήτησε συγχώρεση. Ο Χαν Σιν όχι μόνο τον συγχώρεσε, αλλά τον διόρισε και σαν κατώτερο αξιωματούχο.

Ανεκτικότητα δεν σημαίνει το να είσαι αδύναμος και να υποκλίνεσαι στους άλλους. Πρόκειται για την αποφυγή περιττών προβλημάτων, την αρμονία με τους άλλους και μια ευρύτητα πνεύματος.

Πηγή: Minghui.org

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε