Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Καρνεϊ ανακοίνωσε στις 3 Απριλίου ότι η χώρα του θα επιβάλλει ίσους δασμούς ύψους 25% στα αυτοκίνητα που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στην ενεργοποίηση των νέων αμερικανικών δασμών που ισχύουν από σήμερα.
Ο κ. Καρνεϊ προέβη στη δήλωση αυτή μία ημέρα μετά την εφαρμογή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της νέας πολιτικής «αμοιβαίων δασμών» προς διάφορες χώρες του κόσμου. Ο Καναδάς αποκλείστηκε από αυτό το νέο πακέτο δασμών, επειδή ήδη αντιμετωπίζει τους προηγούμενους δασμούς των ΗΠΑ που σχετίζονται με ζητήματα ασφάλειας στα σύνορα και εμπορία ναρκωτικών — εξαιρώντας ορισμένα εμπορεύματα που καλύπτονται από τη Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA). Επιπλέον, ο Καναδάς υφίσταται ήδη τους δασμούς 25% που είχε επιβάλει προηγουμένως ο Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Παρόλο που είναι θετικό το γεγονός ότι δε μας επιβλήθηκαν νέοι δασμοί χθες, οι ενέργειες του προέδρου θα έχουν σοβαρές συνέπειες στον Καναδά αλλά και διεθνώς», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας όλους τους επιβεβλημένους δασμούς ως «αδικαιολόγητους, αβάσιμους και κατά τη γνώμη μας λανθασμένους».
Τα καναδικά αντίποινα θα στοχεύσουν σε αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ και δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ελεύθερης ζώνης της USMCA, καθώς και στην αμερικανικής προέλευσης περιεχόμενη αξία οχημάτων που συμμορφώνονται με τη συμφωνία.
Η βασική διαφορά με τους αμερικανικούς δασμούς είναι πως τα καναδικά μέτρα δεν θα επηρεάσουν τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων ούτε το μεξικανικής προέλευσης περιεχόμενο. Παράλληλα, η καναδική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σύστημα, μέσω του οποίου οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που διατηρούν την παραγωγή και τις επενδύσεις τους εντός Καναδά θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις από τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν μέσω των αντίμετρων.
Η εκτιμώμενη είσπραξη από τους δασμούς αναμένεται περίπου στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα διατεθεί σε εργαζομένους και εταιρείες που πλήττονται.
«Λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα απρόθυμα, αλλά ο σκοπός μας είναι ξεκάθαρος: μέγιστο αντίκτυπο στις ΗΠΑ και ελάχιστη ζημιά εντός της χώρας μας», τόνισε ο κ. Καρνεϊ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς ήδη έχει υιοθετήσει αντίμετρα ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά διαφόρων αμερικανικών προϊόντων, τα οποία παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Καρνεϊ ενημέρωσε επίσης ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ στις 28 Μαρτίου, τόνισε πως ο Καναδάς αναγκαστικά θα απαντούσε στους δασμούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει πως αυτοί οι δασμοί έχουν στόχο την επαναφορά θέσεων εργασίας στον αμερικανικό τομέα αυτοκινητοβιομηχανίας και την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας.
«Η καλύτερη δυνατή συμφωνία»
Ο Καναδός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το γεγονός ότι ο Καναδάς δεν αντιμετώπισε επιπλέον δασμούς στις 2 Απριλίου αποτελεί «την καλύτερη δυνατή έκβαση μιας σειράς δύσκολων καταστάσεων» και κάνει λόγο για πρόοδο. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συμφωνία με τον Τραμπ για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με μια ευρύτερη «συνεργασία οικονομικής ασφάλειας», η οποία θα γίνει μετά τις εκλογές.
Παρόλα αυτά, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Πιέρ Πουαλιέβρ, διαφωνεί κατηγορηματικά με την κυβερνητική εκτίμηση περί προόδου. Σε προεκλογική ομιλία του στο Κίνγκστον του Οντάριο υποστήριξε: «Δυστυχώς, η χώρα μας δεν γλίτωσε από τίποτα. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόοδος και τίποτα εποικοδομητικό δεν προέκυψε από την ανακοίνωση Τραμπ».
Ο Πουαλιέβρ δεσμεύτηκε επίσης για άμεση παρέμβαση με αφαίρεση του φόρου GST από αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στον Καναδά, στοχεύοντας στη στήριξη της εθνικής βιομηχανίας. Συνολικά λιγότερα από δώδεκα μοντέλα αυτοκινήτων παράγονται σήμερα εντός Καναδά, όπως το Chevy Silverado, τα Honda Civic και CR-V, το Toyota RAV-4, και η Chrysler Pacifica.
Ο ηγέτης των Συντηρητικών υποσχέθηκε επιπλέον τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παρέχει ρευστότητα και δάνεια χαμηλού επιτοκίου στις πληγείσες εταιρείες, προκειμένου να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαρτίου, ο κ. Καρνεϊ είχε ανακοινώσει ανάλογη πρωτοβουλία — ένα ταμείο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους εξωστρεφείς κλάδους της καναδικής οικονομίας μετά το πετρέλαιο, με την παραγωγή να είναι στενά συνυφασμένη μεταξύ των δύο χωρών, αφού κάθε εξάρτημα διασχίζει τα σύνορα πολλές φορές μέχρι να ολοκληρωθεί ένα τελικό προϊόν.