Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Μέλος του ιατρικού προσωπικού παρακολουθεί ασθενή που πάσχει από COVID-19 σε θάλαμο του νοσοκομείου Μπέιλινσον στην Πέτα Τικβά - Ισραήλ, 18 Αυγούστου 2021. (Ammar Awad/File Photo via Reuters)

Κανένα νεαρό υγιές άτομο δεν πέθανε από COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία του Ισραήλ

Κανένα υγιές άτομο ηλικίας κάτω των 50 ετών δεν πέθανε από COVID-19 στο Ισραήλ, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία.

«Μηδέν νεκροί ηλικίας 18-49 ετών χωρίς υποκείμενες νοσηρότητες», δήλωσε το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ (ΥΥΙ) απαντώντας σε επίσημο αίτημα δικηγόρου.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η δήλωση ισχύει μόνο για τους θανάτους από COVID-19 όπου το ΥΥΙ διεξήγαγε επιδημιολογική έρευνα και είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα.

«Το μηδέν είναι ένας πολύ, πολύ σαφής αριθμός και δεν μπορεί να παρερμηνευτεί», δήλωσε στους Epoch Times ο Γιοάβ Γιεζκέλι, ειδικός στην εσωτερική ιατρική και την ιατρική διαχείριση και πρώην λέκτορας στο Τμήμα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.

«Γιατί χρειάστηκαν όλα τα ακραία μέτρα του κλεισίματος των σχολείων, του εμβολιασμού των παιδιών και του κλεισίματος;», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Αίτημα για Ελεύθερη Πληροφόρηση

Η πληροφορία προήλθε από αίτημα για Ελεύθερη Πληροφόρηση που κατέθεσε ο δικηγόρος Όρι Ζαμπί, ο οποίος έχει καταθέσει πολλά τέτοια αιτήματα στην προσπάθειά του να λάβει πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την πανδημία COVID-19 και τις πολιτικές COVID-19.

Ο Ζαμπί ζήτησε να μάθει τη μέση ηλικία των ατόμων που πέθαναν από COVID-19, κατηγοριοποιημένα βάσει της κατάστασης εμβολιασμού κατά τη στιγμή του θανάτου – πόσοι ασθενείς με COVID-19 χωρίς υποκείμενα νοσήματα κάτω των 50 ετών πέθαναν – και τον ετήσιο αριθμό των περιστατικών καρδιακής ανακοπής μεταξύ 2018 και 2022.

Σύμφωνα με την απάντηση του ΥΥΙ, η μέση ηλικία των εμβολιασμένων ασθενών COVID-19 που πέθαναν ήταν 80,2 έτη. Ο μέσος όρος για τους ανεμβολίαστους ήταν 77,4 έτη.

Το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία που διαθέτουν σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα των ασθενών δεν είναι ολοκληρωμένα, καθώς βασίζονται σε πληροφορίες που παρέχουν οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους, εφόσον το επέλεξαν. Και τότε, πάλι, μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες το ΥΥΙ διεξήγαγε επιδημιολογική έρευνα.

Ως εκ τούτου, «οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την κατάσταση της υγείας του ασθενούς», έγραψε το ΥΥΙ προσθέτοντας ότι δεν έχουν πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία των ασθενών.

Δεν είναι σαφές γιατί το υπουργείο Υγείας απάντησε στο αίτημα του Ζαμπί χρησιμοποιώντας μόνο περιπτώσεις στις οποίες το υπουργείο Υγείας είχε διεξάγει επιδημιολογική έρευνα η οποία περιοριζόταν σε θανόντες ασθενείς των οποίων οι οικογένειες είχαν συνεργαστεί, δεδομένου ότι το 2020 το Υπουργείο Υγείας δήλωσε στην ισραηλινή Κνεσέτ -το ισραηλινό κοινοβούλιο- ότι χρησιμοποιεί ένα σύστημα πληροφοριών που παρέχει στο Υπουργείο Υγείας εκτεταμένες πληροφορίες σχετικά με τους θανόντες ασθενείς που περιλαμβάνουν «υποκείμενα νοσήματα».

Έγγραφο από το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης της Κνεσέτ, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2020, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας παρείχε στοιχεία στην Ειδική Επιτροπή για τον νέο ιό COVID-19 σχετικά με τους θανάτους από τον ιό COVID-19 – 298 μέχρι εκείνη την ημέρα στις 4:30 μ.μ. – κατόπιν αιτήματος της Γιφάτ Σάσα-Μπιτόν, μέλους της Κνεσέτ και προέδρου της εν λόγω επιτροπής.

Το σύστημα πληροφοριών του υπουργείου διαθέτει στοιχεία σχετικά με το φύλο, την ηλικία, την περιοχή διαμονής και τα υποκείμενα νοσήματα των θανόντων , σύμφωνα με το έγγραφο. Το σύστημα έδειξε ότι περίπου το 94% των θανόντων ήταν 60 ετών και άνω και ότι δεν υπήρχαν θανόντες χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα.

Επιπλέον, στις 4 Μαΐου 2020, η Ιατρική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας με επιστολή της εξέδωσε οδηγίες προς τους επικεφαλής των νοσοκομείων και των ιατρικών τμημάτων των Οργανισμών Συντήρησης Υγείας – των εθνικών οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης – για τον τρόπο συμπλήρωσης των αναγγελιών θανάτου COVID-19, καθοδηγώντας τους να συμπεριλάβουν τα υποκείμενα νοσήματα.

Σε επιστολή της 22ας Δεκεμβρίου 2020 προς τους διευθυντές των νοσοκομείων, η Ιατρική Διεύθυνση  ανέφερε ότι για κάθε ασθενή με COVID-19 που πέθανε κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης ή λόγω επιπλοκών της νόσου αργότερα ή για άτομα που ήταν θετικά στον COVID-19 και πέθαναν, πρέπει να αποστέλλεται μια ειδοποίηση θανάτου και μια περίληψη της περίπτωσης «στην αίθουσα ελέγχου COVID του Υπουργείου Υγείας».

Είπαν ότι ο σκοπός ήταν «να βελτιωθεί η επίβλεψη».

«Είναι λίγο αφελές» να λέει το ΥΥΙ ότι δεν έχει πλήρη στοιχεία και πρόσβαση στα πιστοποιητικά θανάτου, δήλωσε ο Γιεζκέλι, ο οποίος ήταν επίσης ιδρυτής μιας ομάδας που παρέχει συμβουλές στον γενικό διευθυντή του ΥΥΙ.

Ωστόσο, αυτή η απάντηση από το ΥΥΙ έχει νόημα, δήλωσε ο Γιεζκέλι, καθώς «αποκαλύπτει επιτέλους την αλήθεια».

 

Εργαζόμενη στον τομέα της υγείας χορηγεί μια δόση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech σε έγκυο, στις υπηρεσίες υγείας Clalit, στο Τελ Αβίβ – Ισραήλ, 23 Ιανουαρίου 2021. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

 

«Ψευδής παρουσίαση»

Μελέτες και άλλα δεδομένα, περιλαμβανομένης μιας μελέτης με επικεφαλής τον επιδημιολόγο του Στάνφορντ Ιωάννη Ιωαννίδη, δείχνουν ότι η θνησιμότητα από τον COVID-19, ακόμη και με την αρχική του παραλλαγή, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία.

«Ήταν σίγουρα μια ασθένεια που στην πραγματικότητα έθετε σε κίνδυνο μόνο τους ηλικιωμένους», δήλωσε ο Γιεζκέλι.

Πάνω από την ηλικία των 60 ετών, η θνησιμότητα διπλασιαζόταν κάθε 5 χρόνια, ενώ κάτω από αυτή την ηλικία η θνησιμότητα ήταν αμελητέα και «τώρα βλέπουμε πραγματικά ότι ήταν μηδενική κάτω από την ηλικία των 50 ετών, τουλάχιστον».

Η απάντηση του ΥΥΙ έδειξε ότι η μέση ηλικία των θανόντων από COVID-19 είναι περίπου 80 ετών, γεγονός που δείχνει επίσης ότι «πρόκειται για μια ασθένεια των ηλικιωμένων, σχεδόν αποκλειστικά», δήλωσε ο Γιεζκέλι.

«Αυτό σημαίνει μόνο ότι αυτό που μας έλεγαν επί 3 χρόνια δεν ήταν αλήθεια», είπε.

Μπορεί να μην υπήρχαν πολλοί νέοι άνθρωποι που αρρώστησαν σοβαρά, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας είχε τονίσει περιπτώσεις εγκύων που νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση και νέων υγιών ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας του COVID-19. Δεν αντανακλούσαν, όμως, την πραγματική κατάσταση, είπε.

«Δημιούργησαν τη λανθασμένη εικόνα μιας πολύ σοβαρής επιδημίας που πλήττει ολόκληρο τον πληθυσμό και επομένως όλος ο πληθυσμός πρέπει επίσης να εμβολιαστεί, ανεξαρτήτως ηλικίας», δήλωσε ο Γιεζκέλι.

Εάν μιλάμε για άτομα κάτω των 50 ετών, αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν πέθανε καμία έγκυος από COVID-19, είπε.

Η αιτιολόγηση που δόθηκε για τον εμβολιασμό των εγκύων, των νέων και των παιδιών ήταν ότι και αυτοί επηρεάζονται από τον COVID-19.

Ήταν γνωστό τότε ότι αυτό δεν ίσχυε «και τώρα το βλέπουμε ξεκάθαρα», δήλωσε ο Γιεζκέλι, ισχυριζόμενος ότι το Υπουργείο Υγείας «έχασε την εμπιστοσύνη του κοινού» παρουσιάζοντας μια «ψευδή εικόνα» των κινδύνων του COVID-19.

Στοιχεία καρδιακών ανακοπών

Σε απάντηση στο πρόσφατο αίτημα για ελεύθερη πληροφόρηση του Ζαμπί, το υπουργείο Υγείας παρείχε τον αριθμό των περιστατικών καρδιακής ανακοπής από το 2018 έως το 2020, λέγοντας ότι «οι πληροφορίες για τα έτη 2021-2022 δεν υπάρχουν στο γραφείο».

Το υπουργείο Υγείας εξήγησε ότι «η καταγραφή των αιτιών θανάτου των θανόντων πραγματοποιείται, σύμφωνα με τη γνωστοποίηση του θανάτου», από την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία για τα έτη 2021-2022 δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022 και η οποία ανέλυε το σύνολο των δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ιατρικής Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης (EMS) του Ισραήλ διαπίστωσε αύξηση 25% στις κλήσεις για ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λόγω καρδιακής ανακοπής μεταξύ 16 έως 39 ετών, στο διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2021.

Η κυκλοφορία του εμβολίου COVID-19 ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Ρετσέφ Λεβί, καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Sloan του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, ήταν ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

Το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε αντιρρήσεις για τα ευρήματα της μελέτης με ανάρτηση στο Twitter, όπου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των κλήσεων του ΕΚΑΒ που αναλύθηκαν στη μελέτη και των εμβολίων COVID».

Σε διαδικτυακό σεμινάριο του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου 2021, σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων COVID, η Δρ Σαρόν Ελρόι-Πρις, επικεφαλής των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, δήλωσε σχετικά με τη μελέτη του Λεβί: «Πρόκειται για μία από τις πιο ψευδείς ειδήσεις που έχω δει».

«Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών έκανε μια πολύ ολοκληρωμένη ανάλυση -συμπεριλαμβάνοντας τα δεδομένα αυτής της μελέτης, [τα οποία ήταν] κλήσεις του ΕΚΑΒ», είπε προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχε τίποτα. Δεν υπήρχαν περισσότερες [περιπτώσεις] καρδιακών προσβολών. Καμία άλλη κλήση στα επείγοντα περιστατικά».

Η Δρ Ελρόι-Πρις συνέχισε λέγοντας ότι «στα δεδομένα θνησιμότητας από τις αρχές του 2021, δεν παρατηρείται αύξηση της θνησιμότητας εκτός από τη θνησιμότητα COVID. Δηλαδή, αν εξετάσουμε την υπερβολική θνησιμότητα στο κράτος του Ισραήλ, τη βλέπουμε να συμπίπτει ακριβώς με τις κορυφές που ήταν οι κορυφές της νοσηρότητας [COVID] στο κράτος του Ισραήλ».

«Όταν αφαιρούμε τη […] νοσηρότητα COVID σε όλες τις ηλικίες, βλέπουμε είτε το ίδιο ποσοστό θνησιμότητας με τα προηγούμενα χρόνια, είτε μικρότερο», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αύξηση των καρδιακών προσβολών εδώ».

Η Σαρόν Ελρόι-Πρις, επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας για τη συζήτηση για τη λήψη ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19 -Ιερουσαλήμ, 6 Φεβρουαρίου 2023. (Dani Shem Tov / Κνεσέτ)

 

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Κνεσέτ τον Φεβρουάριο του 2023 για την επέκταση του νόμου περί ειδικών εξουσιών COVID, η Ελρόι-Πρις επανέλαβε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει πρόσβαση στα δεδομένα θνησιμότητας COVID.

«Ο COVID έχει σκοτώσει πάνω από 12.000 ανθρώπους στο κράτος του Ισραήλ”, δήλωσε στη συνεδρίαση, εξηγώντας περαιτέρω ότι ο αριθμός αυτός είναι γνωστός, καθώς «από την αρχή της επιδημίας, η Ιατρική Διεύθυνση λάμβανε τα πιστοποιητικά θανάτου των ανθρώπων».

Όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων καρδιακής ανακοπής στο Ισραήλ μεταξύ των νέων ανθρώπων, η Ελρόι-Πρις είπε: «Δεν βλέπουμε αύξηση στους θανάτους νέων ανθρώπων», προσθέτοντας: «Το ελέγχουμε. Το ψάχνουμε».

Ο Λεβί δήλωσε στην Epoch Times ότι το υπουργείο Υγείας επιτέθηκε στον ίδιο προσωπικά και στο ΕΚΑΒ και ρώτησε: «Εάν δεν έχουν στοιχεία για το 2021 και το 2022 [σύμφωνα με το FOI], τότε πώς μπορούν να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αύξηση [των καρδιακών ανακοπών];».

Όταν το ΥΥΙ λέει πράγματα που είναι αντίθετα με την επιστήμη, δήλωσε ο Λεβί, ή είναι «αντίθετα με τα γεγονότα σε τακτική βάση, πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: το κάνουν επειδή δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν την επιστήμη, ή το κάνουν παρόλο που …διάβασαν την επιστήμη».

«Και οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.

ΥΥΙ: Τα εμβόλια έσωσαν «εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο»

Το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού της Epoch Times.

Ωστόσο, περίπου 2 ώρες μετά την αποστολή του αιτήματος στις 25 Μαΐου, το υπουργείο δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter μια δήλωση σχετικά με το αίτημα για Ελεύθερη Πληροφόρηση του Ζαμπί.

«Μετά τους χειρισμούς που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή μία από τις [απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας σε] αίτημα για Ελεύθερη Πληροφόρηση, θα διευκρινίσουμε ότι οι απαντήσεις στα αιτήματα που υποβάλλονται βάσει του νόμου περί Ελεύθερης Πληροφόρησης απαντώνται, φυσικά, άμεσα στο συγκεκριμένο ερώτημα που τέθηκε.

»Στην προκειμένη περίπτωση, το υπουργείο ρωτήθηκε σχετικά με τα στοιχεία θνησιμότητας και τα υποκείμενα νοσήματα. Το υπουργείο Υγείας “δεν έχει” πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο [των ασθενών], επομένως οι πληροφορίες βασίζονται μόνο σε περιπτώσεις όπου διεξήχθη επιδημιολογική έρευνα και το άτομο ή η οικογένειά του απάντησε στην ερώτηση [σχετικά με τις υποκείμενες ασθένειες]. Επομένως, πρόκειται για πολύ περιορισμένες πληροφορίες. Αυτό φυσικά αναγραφόταν σαφώς στην απάντηση [στο αίτημα για Ελεύθερη Πληροφόρηση].

»Θα διευκρινίσουμε: Μέχρι στιγμής, 356 νέοι άνθρωποι (18-49 ετών) έχουν πεθάνει από COVID.

»Από αυτούς, μόνο οι μισοί περίπου έχουν τεκμηρίωση επιδημιολογικής έρευνας (184 θανόντες).

»Και μόνο το 7,5% (27 θανόντες) περιελάμβανε απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τις υποκείμενες νόσους. Η απάντηση δόθηκε με βάση αυτές τις πληροφορίες.

»Το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται να διατηρεί την υγεία όλων των πολιτών και να παρέχει τις πληροφορίες που έχει με διαφάνεια. Έτσι ενεργούμε [μέχρι τώρα] και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε.

»Ας μην ξεχνάμε ότι η πανδημία του COVID έχει ήδη σκοτώσει 12.500 ανθρώπους στο Ισραήλ, προκαλώντας σοβαρή νοσηρότητα, συμπτώματα και σύνδρομα που συνοδεύουν ακόμα και τώρα ορισμένους από τους νοσήσαντες.

»Η εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού ξεκίνησε εν μέσω της τρίτης καραντίνας, η οποία προέκυψε από αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Το άνοιγμα της οικονομίας έγινε εφικτό χάρις στην ενεργοποίηση του πράσινου διαβατηρίου, σκοπός του οποίου ήταν να μειώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης σε μαζικές συγκεντρώσεις.

»Τα εμβόλια έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπους στο κράτος του Ισραήλ και εκατομμύρια ανά τον κόσμο – η προσπάθεια να ξαναγράψουμε την ιστορία είναι επικίνδυνη.»

Μετά από διοικητική έφεση που υπέβαλλαν ο Ζαμπί και συνεργάτες του, το ΥΥΙ δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει μέχρι το τέλος του μήνα τα στοιχεία που αφορούν τη θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας, κατηγοριοποιημένα ανάλογα με τα εμβόλια και την ηλικία των θανόντων.

Αυτή η έφεση είναι επακόλουθη αιτήματος για Ελεύθερη Πληροφόρηση, που υποβλήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2021 και το οποίο αφενός δεν απαντήθηκε στο προβλεπόμενο από τον ισραηλινό νόμο χρονικό διάστημα αφετέρου τα στοιχεία που παρείχε κατά τη διάρκεια πολλών ακροάσεων, ήταν ελλιπή.

 

Της Lia Onely

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε