Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Αυτό το συναρμολογούμενο τετράγωνο καταφύγιο είναι ένα από τα ενισχυμένα μοντέλα που κατασκευάζει η Atlas Survival Shelter στο εργοστάσιό της στο Τέξας. (Φωτογραφία εταιρείας)

Καταφύγια για την Αποκάλυψη – στα ύψη οι παραγγελίες λένε κατασκευαστές

Πριν μερικά χρόνια, οι γείτονες της διπλανής πόρτας θα το θεωρούσαν περίεργο αν σας έβλεπαν να χτίζετε ένα υπόγειο καταφύγιο επιβίωσης στην αυλή σας.

Φτάνουμε στο 2021 και πλέον δεν είναι κάτι τόσο περίεργο. Τα «καταφύγια της αποκάλυψης» είναι μια επιχείρηση με χρυσές δουλειές, καθώς η κοινωνία όπως την ξέραμε φαίνεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα ανατροπής και κατάρρευσης.

Για τον Γκάρι Φέτερς, ιδιοκτήτη της ICF Specialist στο Λίτσφιλντ της Αριζόνα, εάν θέλετε να επιβιώσετε σε αυτές τις αβέβαιες εποχές, χρειάζεστε ένα αξιόπιστο καταφύγιο – «ένα μέρος για να προστατευτείτε».

«Φτιάχναμε αποθήκες για πολύ καιρό, 12 ή 13 χρόνια. Φτιάχνουμε πολλά ασφαλή δωμάτια», δήλωσε ο Φέτερς στην The Epoch Times.

«Όταν το αναφέρουμε, ενδιαφέρονται να συνδέσουν ένα δωμάτιο-ντουλάπα με ένα υπόγειο ή ένα ασφαλές δωμάτιο».

Τους τελευταίους πέντε μήνες, ο Φέτερς είπε ότι έχει λάβει περισσότερες παραγγελίες από άτομα που θέλουν να χτίσουν ένα ‘custom’ σπίτι με μονωμένα καλούπια σκυροδέματος (ICF): κοίλα μπλοκ αφρού που στοιβάζονται, όπως τα κομμάτια Lego, σε σχήμα εξωτερικών τοίχων ενός σπιτιού ή κτιρίου.

Τα μπλοκ είναι ενισχυμένα με χαλύβδινες ράβδους και στη συνέχεια γεμίζονται με σκυρόδεμα, καθιστώντας τα 100% “αλεξίσφαιρα”, είπε ο Φέτερς.

Ενώ η εταιρεία του Φέτερς ειδικεύεται σε κατασκευαστικά έργα ICF, κατασκευάζει επίσης υπόγεια καταφύγια Division 1. Αυτά τα καταφύγια διαφέρουν ως προς το μέγεθος, την τιμή και τα καταλύματα. Πληρούν τις προδιαγραφές και τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Διαχείρισης (FEMA) και είναι κατασκευασμένα με υλικά ICF για να καλύψουν μια σειρά από κλιματικές προκλήσεις και ανάγκες ασφάλειας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι για τους οποίους χτίζουμε φτιάχνουν προσαρμοσμένα σπίτια και αναζητούν την ασφάλεια του συστήματος, παρά ένα καταφύγιο», είπε.

Ένα καταφύγιο που έφτιαξε η εταιρεία διαθέτει αίθουσα θεάτρου και μπαρ, «έτσι ώστε να μπορούν να ζουν και να διασκεδάζουν εκεί κάτω», είπε ο Φέτερς.

Ένα άλλο καταφύγιο διαθέτει γυμναστήριο και σάουνα.

Ως επί το πλείστον, ο Φέτερς είπε ότι οι πελάτες του ανησυχούν για την περίπτωση καταστροφών και την κοινώς γνωστή «κοινωνική κατάρρευση, όπου οι άνθρωποι θα πολεμήσουν για προμήθειες» πάνω από το έδαφος.

«Πρέπει να είσαι ασφαλής. Μόλις έχτισα στην κόρη μου ένα σπίτι στο Μιζούρι. Έχτισα ένα καταφύγιο μέσα στο σπίτι, σε περίπτωση βίας», είπε.

Πριν από τις κοινωνικές αναταραχές του 2020 που προκλήθηκαν από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο Φέτερς χρειάστηκε τρεις ημέρες προθεσμίας για ένα έργο, δεδομένης της χαμηλότερης ζήτησης.

Τώρα, χρειάζεται ειδοποίηση τουλάχιστον 12 εβδομάδων και «αυτό λόγω ζήτησης για το υλικό», είπε.

Το εσωτερικό ενός υπόγειου καταφυγίου που χτίστηκε από την Atlas Survival Shelters έχει σπιτική διάθεση και έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί πολλά μέλη της οικογένειας. (Φωτογραφία εταιρείας)

 

Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, ο Φέτερς βλέπει μια αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή δωμάτια, θησαυροφυλάκια και άλλες οχυρωμένες κατασκευές όταν «γίνει της κακομοίρας».

Στα καταφύγια επιβίωσης της Άτλαντα στο Τέξας, ο ιδιοκτήτης Ρον Χάμπαρντ είπε ότι το τηλέφωνό του «χτυπάει [με παραγγελίες], ειδικά από τότε που έγινε το συμβάν στο Αφγανιστάν».

«Έχω δεχτεί αρκετές παραγγελίες για να με κρατήσουν απασχολημένο για τουλάχιστον δύο χρόνια. Είναι αρκετά σταθερά», δήλωσε ο Χάμπαρντ στην The Epoch Times. «Δεν νομίζω ότι η πανδημία είχε να κάνει πολύ με αυτό».

Τι αφορούν περισσότερο τους πελάτες του;

«Απλώς πιστεύουν ότι ο κόσμος γίνεται ένα μη ασφαλές μέρος. Θέλουν ένα σχέδιο Β «ενάντια σε μια άλλη πανδημία ή εμφύλιο πόλεμο», είπε ο Χάμπαρντ.

Τα είδη των καταφυγίων που κατασκευάζει ο Χάμπαρντ περιλαμβάνουν καταφύγια, στρατιωτικά συναρμολογούμενα τετράγωνα καταφύγια, στρογγυλά καταφύγια και καταφύγια πολλαπλών επιπέδων, τσιμεντένιους θόλους, καταφύγια με πρόσβαση σε αυτοκίνητο και υδατοστεγή καταφύγια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο προϊόν – το Floort Knox – έναν υπόγειο χώρο αποθήκευσης κατασκευασμένο με ενισχυμένο χάλυβα για όπλα και προμήθειες.

Ο Χάμπαρντ είπε ότι η μεγαλύτερη παραγγελία του ήταν για ένα καταφύγιο 4.200 τετραγωνικών ποδιών που κόστισε 2,2 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και την εγκατάσταση.

Παραδέχεται ότι πολλοί από τους πελάτες του, που παραμένουν πάντα ανώνυμοι, είναι σε καλή οικονομική κατάσταση.

Επιπλέον, αυτά τα καταφύγια δεν είναι μόνο για μια απλή επιβίωση από την τέλεια καταιγίδα – πρόκειται για υπόγεια σπίτια χτισμένα για άνεση και στυλ. Έρχονται πλήρως εξοπλισμένα με σύστημα φιλτραρίσματος αέρα, μοντέρνα κουζίνα και νεροχύτη, υπνοδωμάτιο και μπάνιο, αίθουσα γεννήτριας, λάσπη και άλλα.

«Μια τυπική οικογένεια χρειάζεται πραγματικά ένα καταφύγιο 500 τετραγωνικών ποδιών» που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 άτομα, είπε ο Χάμπαρντ. «Υπάρχουν παντού καταφύγια που κατασκευάζω», σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. «Είναι μια σταθερή επιχείρηση για μένα αυτή τη στιγμή».

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι στην αγορά του υπόγειου καταφύγιου «ετοιμοπόλεμοι για την αποκάλυψη», είπε ο Κόρι Χάμπαρντ, ιδιοκτήτης της DEFCON Underground Manufacturing στο Μιζούρι.

«Σίγουρα βλέπουμε αύξηση των πωλήσεων και γενικό ενδιαφέρον στα υπόγεια καταφύγιά μας. Πολλοί άνθρωποι που συνήθως δεν είναι ετοιμοπόλεμοι ή στα της επιβίωσης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των πελατών είναι καθημερινοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι ο μέσος γείτονάς σας», δήλωσε ο Χάμπαρντ στην The Epoch Times.

Ο Γκάρι Φέτερς, ιδιοκτήτης της ICF Construction στην Αριζόνα, δείχνει ένα από τα τσιμεντένια υπόγεια καταφύγια που κατασκευάζει η εταιρεία του για πελάτες που αναζητούν ασφάλεια σε έναν αβέβαιο κόσμο. (Allan Stein/Epoch Times)

 

Ο Χάμπαρντ είπε ότι οι κύριες ανησυχίες που οδηγούν την τάση είναι η πανδημία και «απλά η γενική κατάσταση σε όλο τον κόσμο».

«Οι περισσότεροι πελάτες μας πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν είναι επιρρεπή να γίνουν καλύτερα αλλά χειρότερα. Πολλοί από αυτούς είχαν τα μάτια τους δεκατέσσερα όταν δεν μπορούσες να βρεις απλά πράγματα όπως χαρτί υγείας ή κοινά οικιακά είδη στα καταστήματα», είπε ο Χάμπαρντ.

Όσο κακός και αν ήταν ο COVID-19, πρόσθεσε ο Χάμπαρντ, «τα πράγματα εξελίχθηκαν αρκετά γρήγορα, όπως στα παντοπωλεία και άλλα τέτοια».

«Αυτοί οι πελάτες ανησυχούν τώρα για κάτι ίσως δύο έως τρεις φορές χειρότερο και πώς θα μοιάζει. Θέλω να πω, για να είμαι ειλικρινής, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε με κάτι τέτοιο; Πολλοί άνθρωποι για πρώτη φορά σκέφτονται ότι ίσως χρειάζονται έναν τρόπο για να κρατήσουν την οικογένειά τους ασφαλή και να εξασφαλίσουν περισσότερα από όσο θεωρείται φυσιολογικό», είπε ο Χάμπαρντ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε