Αμερικανοί νομοθέτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης «Safeguarding Freedom: Countering CCP Transnational Repression» («Διασφάλιση της ελευθερίας: Αντιμετώπιση της διακρατικής καταστολής του ΚΚΚ») στο Καπιτώλιο στις 17 Ιουλίου, καταδίκασαν αυτό που χαρακτήρισαν ως ευρείας κλίμακας κατασταλτική εκστρατεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας λόγο για μορφή «διακρατικής τρομοκρατίας» και εξήραν την αντοχή των μελών της ομάδας-στόχου, του Φάλουν Γκονγκ.
Ο βουλευτής Κρις Σμιθ (R-N.J.) ανέφερε ότι πρόκειται για μια εκστρατεία που αποσκοπεί στη βλάβη ανθρώπων με αγαθές προθέσεις, προσθέτοντας ότι το κινεζικό καθεστώς δεν γνωρίζει όρια ως προς την εξάπλωση της καταστολής του. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αντίσταση απέναντι σε αυτή την πολιτική και ευχαρίστησε τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ για το θάρρος τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την 20ή Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία, το 1999, οι κινεζικές αρχές χαρακτήρισαν το Φάλουν Γκονγκ απειλή προς εξάλειψη. Έκτοτε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκατομμύρια ασκούμενοι έχουν υποστεί αυθαίρετες συλλήψεις, καταναγκαστική εργασία και βασανιστήρια, ενώ η κρατική προπαγάνδα παρουσιάζει την πρακτική με αρνητικό τρόπο για να επηρεάσει την κοινή γνώμη.
Η κατασταλτική εκστρατεία φέρεται επίσης να περιλαμβάνει εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους ασκούμενους, με αποτέλεσμα, κατά τις ίδιες πηγές, αναρίθμητους θανάτους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που παρουσιάστηκαν, η κινεζική καταστολή δεν περιορίζεται εντός των συνόρων της. Στα τέλη του 2022, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ φέρεται να έδωσε εντολή για εντατικοποίηση της καταπολέμησης του Φάλουν Γκονγκ σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης και νομικών προσφυγών εναντίον ασκούμενων σε δυτικές χώρες. Έκτοτε, παρατηρείται αύξηση δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προπαγανδιστικό περιεχόμενο, οργανωμένες διαδηλώσεις με αμειβόμενους συμμετέχοντες στους δρόμους της Νέας Υόρκης και απειλές κατά της κοινότητας του Φάλουν Γκονγκ στις ΗΠΑ.
Ο βουλευτής Σκοτ Πέρρυ (R-Pa.) χαρακτήρισε τους ασκούμενους «θαρραλέες ψυχές» και επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός πως πολίτες κινεζικής καταγωγής γίνονται στόχος του Πεκίνου ακόμη και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόνισε ότι όσοι ενεργούν ως φορείς επιβολής της κινεζικής πολιτικής στις ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ισόβιες ποινές φυλάκισης.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Epoch Times, ο Πέρρυ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να χαρακτηρίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ως «εγκληματική οργάνωση» που βασανίζει και δολοφονεί ανθρώπους για τις πεποιθήσεις τους. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο «Falun Gong Protection Act» («Νόμος προστασίας του Φάλουν Γκονγκ»), το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή, θα οδηγήσει σε ποινικές κυρώσεις για όσους εμπλέκονται σε εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων ή πράξεις εκφοβισμού και απειλών εναντίον πιστών.

Ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ντέστρο, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη διάσωση ενός ασκούμενου του Φάλουν Γκονγκ, ο οποίος επέζησε παρά το ότι του είχαν αφαιρεθεί βίαια μέρη των πνευμόνων και του ήπατος κατά τη διάρκεια κράτησης στην Κίνα. Περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας ότι οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται ως «εμπορεύματα» και ότι, σε πολλές περιπτώσεις, αποδίδεται μεγαλύτερη αξία στα όργανά τους παρά στην ίδια τους τη ζωή.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία, Σαμ Μπράουνμπακ, υποστήριξε ότι η διακρατική φύση της καταστολής καταδεικνύει τον φόβο του κινεζικού καθεστώτος απέναντι στο Φάλουν Γκονγκ. Κατά την εκτίμησή του, η πρακτική αυτή αντιπροσωπεύει για το καθεστώς τη μεγαλύτερη απειλή μεταξύ όλων των θρησκειών, επειδή είναι η πλέον «φυσική» στον κινεζικό λαό.

Οι βουλευτές Σμιθ και Πέρρυ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους ασκούμενους και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ελευθερία τους. Ο Σμιθ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι το Φάλουν Γκονγκ και οι άνθρωποι από την Κίνα να είναι ελεύθεροι, και όταν έρθει αυτή η μέρα, [οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ] θα αναγνωριστούν ως οι ήρωες που συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξή της.
Με τη συμβολή του Travis Gillmore